Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE „Extindere capacitate de productie si depozitare fabrica de ata, extindere, reorganizare tehnologica si functionala a spatiilor existente si construire hale de productie, depozitare si spatii administrative”

 

 


DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

Nr.  282  din 19.06.2017

 

            Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de SC AMANN ROMANIA SRL  cu sediul in jud.Brasov,com. Harman, str. Mihai Viteazu, nr. 327 J, , înregistrată la APM Brasov cu nr.12221/02.08.2017, nr. elo 904 /24.07.2017,completari sub nr.17403/31.10.2017 ,  in baza

HG nr.445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului

OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu Legea nr. 49/2011

 

APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 31.10.2017, ca proiectul „Extindere capacitate de productie si depozitare fabrica de ata, extindere, reorganizare tehnologica si functionala a spatiilor existente si construire hale de productie, depozitare si spatii administrative”,  propus a se realiza in jud.Brasov,com. Harman, str. Mihai Viteazu, nr. 327 J (Certificat de Urbanism nr.155 din 28.02.2017 emis de Primaria Comunei Harman) nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nici evaluarii adecvate.

 

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:.

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Anexa 2 pct. 13 a) orice modificari sau extinderi, ale proiectelor  executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;

-titularul  si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare, nu au fost inregistrate observatii din partea publicului;

-in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului:

 

1.Caracteristicile proiectului 

a) marimea proiectului –

Situaţia existentã:

Terenul, in suprafata totala de 60000,00 mp, pe care se doreşte realizarea investiției, este situat in intravilanul comunei Harman, fiind proprietatea SC Amann Romania SRL, conform CF 101506 comuna Harman, nr. cad. 101506. Folosința actuală a terenului este de curți construcții, destinația acestuia este de zonă industriala. Pe amplasament functioneaza trei hale industriale și anume:

Hala nr. 1, realizata in regim de inaltime P+Epartial, care cuprinde:

  • parter: spatiul de productie si birouri.
  • etaj: birouri

Hala nr. 2, realizata in regim de inaltime P+E, care cuprinde:

  • parter: spatiul de productie si birouri
  • etaj: spatiu de productie

Hala nr. 3, realizata in regim de inaltime P+Epartial, care cuprinde:

  • parter: spatiul de productie pentru sectia vopsitorie
  • etaj: birouri si spatii de productie.

Procesul tehnologic contine urmataoarele procese de productie:

  • Obtinerea firului crud (GT) prin rasucire si impletire.
  • Vopsire
  •  Finisare
  •  Bobinare finala

a). Alimentarea cu apa potabila se realizeaza din: retea centralizata comuna Harman,

b). Alimentarea cu apă tehnologica si pentru stingerea incendiilor se realizeaza din: surse proprii- subterane, doua foraje amplasate in incinta proprietatii, H1= 120,00 m si H2= 90,00 m.

Inmagazinarea apei se face in doua bazine supraterane, realizate din inox, cu capacitatile V1= 20 mc si V2= 14 mc, echipate cu (1a+1r) pompe

Instalații de tratare: instalatie de dedurizare, doua bazine de apa rece dedurizata cu capacitatea V= 2x34 mc echipate cu patru pompe. Presiunea pe reteaua este asigurata cu un hidrofor de 30 litri.

c). Evacuarea apelor uzate: apele uzate menajere si tehnologice preepurate, sunt colectate printr-o retea de canalizare, realizata in sistem divizor si descarcate, prin pompare, in colectorul stradal,.

Apele uzate menajere sunt colectate printr-o rețea de canalizare si bazin cu capacitatea V= 10 mc. Din acest bazin, apele uzate sunt pompate in colectorul stradal printr-o conducta PVC-KG cu Dn 140 mm, in lungime totala de cca  400 m.

Apele uzate tehnologice, rezultate din procesul de vopsire sunt trecute printr-o instalatie de recuperare a caldurii si descarcate prin doua conducte Dn 90 mm in statia de preepurare.

Apele pluviale, conventional curate, provenite de pe acoperisurile halelor sunt colectate prin jgheaburi metalice si burlane, cu descarcare in reteaua de canalizare pluviala, realizata din conducte PVC – KG Dn 200-315 mm.

Apele pluviale, potential impurificate, provenite de pe caile de acces si parcari sunt colectate prin guri de scurgere si descarcate in reteaua de canalizare pluviala, dupa ce sunt trecute printr-un separator de nisip si hidrocarburi petroliere. Dupa epurare, apele pluviale potential impurifícate, sunt descarcate in canalul de desecare CS 1-6, aflat la limita proprietatii, impreuna cu apele de pe acoperisuri.

d). Statii si instalatii de epurare/preepurare

Pentru epurarea apelor pluviale, potential impurificate, inainte de descarcarea acestora in canalul de desecare- separator de nisip si hidrocarburi petroliere.

Pentru preepurarea apelor tehnologice, provenite de la vopsitorie, inainte de descarcarea acestora in retea centralizata comuna Harman- statie de preepurare mecano-chimica-biologica, dimensionata pentru un debit de Q= 300 mc/zi.

Statie de preepurare ape uzate tehnologice, existenta este compusa din:

- Filtru tip perie din otel cu curatare automata, pentru separarea partilor solide, cu spatiu de filtrare circular Dn 2 mm.

- Tanc de omogenizare, de forma circulara Dn= 10,20 m, Hutil = 3,90 m, Htotal= 4,30 m, Vutil= 300 mc, echipat cu mixer omogenizare, pompa corectie.

- Tanc pentru tratamentul de oxidare cu namol activ, de forma circulara, Dn= 10,20 m, H util= 3,90 m, Htotal= 4,30 m, Vutil= 300 mc; w.

- Tanc pentru sedimentarea finala si indepartarea surplusului de namol, Dn=  6,80  m, Volum de circa 83 mc, in care are loc sedimentarea gravitationala a namolului, la baza tancului, preluat cu podul raclor cu tractiune centrala si depozitat in bazinul central al tancului, pentru a fi recirculat.

- Recircularea namolului biologic – namolul preluat printr-o conducta din bazinul central al tancului cu doua pompe de recirculare (1a+1r) este transferat in tancul de oxidare biologic.

Surplusul de namol este pompat in tancul de acumulare si ingrosare.

- Deshidratarea namolului prin filtru presa – dupa adaugarea polielectrolitului, namolul ingrosat, este trecut printr-un filtru presa, rama de ridicare cu pasarela, scara mobila si protectie pentru operator. Filtru presa este echipat cu panou propriu de control.

Situaţia propusã:

- Marirea capacitatii de productie de la 1275 t/an la 2500 t/an ata de cusut.

- Marirea capacitatii instalatiilor de vopsire de la 262 mc/zi la 450 mc/zi

- Marirea capacitatii statiei de preepurare existente de la 300 mc/zi, la 540 mc/zi

- Infiintarea sectiei de rasucit, hala 4, regim de inaltime P+2E, care va cuprinde: spatiu de  productie si depozit, birouri;

- Marirea capacitatii de finisare si bobinare a firelor

- Extindere spatii depozitare si livrare: realizare zona livrare, regim de inaltime parter, aferenta halei 1, realizare depozit, regim de inaltime parter, aferent halei 2.

Dotari suplimentare in fluxul tehnologic, in vederea maririi capacitatii de productie:

a). Pre-bobinare: masini de bobinat- 4 buc.,

b). Rasucire: masini de rasucit- 63 buc.,

c). Bobinare pe format vopsire- 5 buc.,

d). Impletire: masini de impletit- 260 buc.,

e). Vopsirea: cuve de vopsit- 20 buc., cu urmatoarele capacitati:2 x 4,32 mc, 2 x 2,22 mc, 2 x 1,07 mc, 2 x 0,35 mc, 5 x 0,20 mc, 6 x 0,72 mc, cuva de laborator 0,20 mc,

f). Sistem de dozare coloranti – 4 buc.,

g). Centrifugare: masini de centrifugat- 2 buc.,

h). Uscare: masini de uscat- 3 buc; uscatoare rapide- 4 buc.,

i). Finisare: masina de bobinat, lubrifiat si intins- 1 buc; masini de bobinat- 3 buc.,

j). Intindere: masina de bobinat- 1 buc.,

k). Bobinare finala: masini de bobinat- 42 buc.

Alimentarea cu apa tehnologica- situatie propusa

Sursa: subterana propusa, doua foraje H3= 45,00 m si H4= 45,00 m

Instalatii de captare:

 Forajul F3, cu H3= 45,00 m, Q3expl= 2,00 l/s, echipat cu pompa submersibila. De la foraj, apa va fi refulata printr-o conducta HDPE Dn 50 mm, in lungime L= 3 m la rezervoarele de inmagazinare nou proiectate.

Coordonate STEREO 70 foraj F3: X= 469250,566; Y= 553821,807; Z= 517 m

- Forajul F4, cu H4= 45,00 m, Q4expl= 2,00 l/s, echipat cu pompa submersibila .De la foraj, apa va fi refulata printr-o conducta HDPE Dn 63 mm, in lungime L= 10 m la rezervoarele de inmagazinare nou proiectate.

Coordonate STEREO 70 foraj F4: X= 469346,424; Y= 553840,870; Z= 516 m

Instalatii de inmagazinare:doua rezervoare cu capacitatea V3= 220 mc si V4= 440 mc, ce vor fi interconectate la rezervoarele de inmagazinare existente printr-o retea ce se va realiza din conducte HDPE De 110 mm, in lungime totala L= 432 m.

 Apa pentru stingerea incendiilor

Rezerva intangibila de apa pentru stingerea incendiilor- propusa

- alimentarea cu apa pentru stingerea incendiilor a retelei de hidranti va fi asigurata din rezervorul de inmagazinare propus V3= 220 mc, prevazut cu grup de pompare.

 - alimentarea cu apa a instalatiei de sprinklere va fi asigurata din rezervorul de inmagazinare propus V4= 440 mc, prevazut cu grup de pompare .

Rețelele de distribuție apă pentru stingerea incendiilor- propuse : se prevede realizarea urmatoarelor retele de apa pentru stingerea incendiilor:

- retea de hidranti exteriori din conducta HDPE PN10 De 160 mm, in lungime totala L= 1056 m, pe care se vor monta 13 hidranti de incendiu supraterani DN 100 ;

- rețea din conducte HDPE PN16 De 225 mm, in lungime totala L= 886 m, pentru alimentarea instalatiei interioare de sprinklere.

Evacuarea apelor uzate- situatia propusa:

Apele uzate menajere, provenite de la hala nou proiectată, vor fi colectate printr-o rețea de canalizare ce se va realiza din conducte PVC-KG De 110÷160 mm, in lungime totala L= 90 m, cu descărcare în reteaua de canalizare existenta.

Volumele şi debitele  de ape uzate menajere evacuate de la hala proiectată:

            Q zi max ev. = 3,00 mc/zi; Q zi med ev. = 1,50 mc/zi; Q zi min=  1,00 mc/zi.

Apele uzate tehnologice: apele uzate tehnologice, rezultate din procesul de vopsire vor fi trecute printr-o instalatie de recuperare a caldurii si descarcate, prin doua conducte Dn 90 mm, in statia de preepurare. Apele uzate tehnologice, preepurate, vor fi evacuate in statia de pompare existenta SP1, printr-o conducta PVC KG cu Dn 315 mm.

Apele pluviale, conventional curate, provenite de pe acoperișul halei proiectate se vor colecta prin jgheaburi metalice, burlane si printr-o retea de conducte PVC-KG Dn 200-250-400 mm, in lungime totala L= 130 m, cu descarcare in reteaua de canalizare pluviala existenta.

Apele pluviale, potential impurificate, provenite de pe caile de acces si parcari vor fi colectate prin guri de scurgere si printr-o retea de canalizare pluviala, cu descarcare in separatorl de nisip si hidrocarburi petroliere.

Apele pluviale, potential impurifícate, epurate si cele conventional curate vor fi descarcate in canalul de desecare CS 1-6 din cadrul Amenajarii de desecare Harman – Prejmer, aflat la limita proprietatii, conform Aviz ANIF- Filiala Teritoriala de Imbunatatiri Funciare Mures Oltul Superior nr. 177/18.05.2017.

Stații si instalații de epurare/preepurare

Separator de nisip si hidrocarburi petroliere, prevazut cu filtru de coalescență de tip AS TOP 20 VF-propus, 1 buc., pentru epurarea apelor pluviale provenite de pe parcări și căile de acces, inainte de descarcarea acestora in canalul de desecare CS 1-6.

Statia de preepurare mecano-chimica-biologica- propusa, pentru preepurarea apelor uzate tehnologice, provenite de la vopsitorie, inainte de descarcarea acestora in reteaua centralizata de canalizare a comunei Harman.

Statia nou proiectata, dimensionata pentru un debit de 540 mc/zi, va fi extinsa cu urmatoarele echipamente de preepurare:

 Unitate de flotatie cu aer dizolvat de tip DAF- Namolul rezultat in unitatea de flotatie este raclat continuu de catre un raclor cu lamele.

 Bazin de prepompare- cu capacitatea de 3 mc,  prevazut cu statie de prepompare

 Tanc pentru tratamentul de oxidare cu namol activ-  Vutil= 491 mc; Tancul va fi prevazut cu faguri purtatori de namol active (MBBR), din PVC, cu suprafata specifica de 500 mp/mc. Oxigenul va fi furnizat printr-o retea de duze tip membrane, instalate pe conducte PVC asezate pe un suport din otel inox la baza tancului. Aerul va fi furnizat de doua suflante (2a+1r) tip Robuschi Q= 302 mc/h, P= 9,20 kW.

Modul de ultrafiltrare cu membrane- pentru separarea biomasei active de efluentul epurat, format din trei casete de membrane

Bazin stocare apa epurata- Dn= 2,50 m, echipat cu pompa submersibila pentru alimentarea unitatii de osmoza inversa, respectiv cu preaplin pentru evacuarea efluentului epurat la reteaua de canalizare.

Unitate de osmoza inversa- cu capacitatea 15 mc/h, numar de membrane 12, P= 15 kW, concentratul rezultat se va evacua la canalizare, iar permeatul se va recircula in procesul tehnologic.

Bazin de stocare namol- cu capacitatea V= 30 mc, echipat cu mixer submersibil pentru omogenizare Dn elice 176 mm, P= 0,70 kW si electropompa submersibila transfer namol Q= 20 mc/h, P= 1 kW, n= 2900 rot/min.

Bazin de conditionare namol-, cu capacitatea de 3 mc, echipat cu agitator vertical pentru omogenizare Dn elice 600 mm, P= 0,75 kW, n= 304 rot/min., prevazut cu unitate de dozare polielectrolit.

Unitate deshidratare namol–constituita din filtru presa tip Della Toppola, prevazut cu 20 placi 630 x 630 x 20 mm, suprafata totala filtrare 12,35 mp.

Organizarea de santier

Pentru realizarea constructiei se va amplasa pe santier o baraca de lemn/OSB sau o baraca prefabricata  ce va gazdui echipamente si vestiar pentru muncitori. Pe teren  se va amplasa  un WC ecologic ce va fi inlocuit la nevoie. Baraca pentru muncitori, depozitul de materiale si amplasarea utilajelor se va realiza in partea de Nord a parcelei pe locul destinat platformei carosabile din pietris.

            Se va efectua un bransament provizoriu la energie electrica sau in lipsa lui se va folosi un generator electric pe durata de santier.

b) cumularea cu alte proiecte –nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale –  nu este cazul;

d) productia de deseuri –  Deseurile  rezultate la faza de construire vor fi gestionate de constructor in baza caietului de sarcini ( se vor depozita selectiv , in conditii corespunzatoare pana la predarea lor la societati autorizate); deseurile menajere si deseurile din activitate ( cu precadere deseuri metalice)  – se vor depozita diferentiat intr–un spatiu special amenajat  de unde vor fi preluate de un operator autorizat/societati autorizate in vederea eliminarii/ valorificarii;

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort: -

APA- Apele pluviale care se colecteaza de la nivelul platformei carosabile se trec printr-un separator de hidrocarburi inainte de a se infiltra in sol.

AER-. Procedeele de vopsire se desfasoara doar la interiorul halei intr-o zona delimitata in cabine de vopsit care se vor  dota cu instalatie de ventilatie cu filtrarea si recircularea aerului.

 

2. Localizarea proiectului

2.1 utilizarea existenta a terenului –Conform Certificatului de Urbanism nr. 155 din 28.02.2017 emis de Primaria Comunei Harman terenul pe care se va implementa proiectul  este situat in intravilanul localitatii  cu destinatia conform PUZ aprobat cu HCL 4/2008- zona  industriala.

2.3. relativă abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea şi capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul

2.4. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede- nu e cazul;

b) zonele costiere- nu e cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale-nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare: nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica zonele de protectie speciala:nu este cazul .

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depasite-nu e cazul;

 h) ariile dens populate-  nu este cazul;

 i) peisajele cu semnificatie istorica, culturală şi arheologică- nu e cazul.

 3. Caracteristicile impactului potenţial: se iau în considerare efectele semnificative posibile ale proiectelor, în raport cu criteriile stabilite la pct. 1 şi 2, cu accent deosebit pe:

    a) extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate- nu e cazul;

    b) natura transfrontiera a impactului- nu e cazul;

    c) mărimea şi complexitatea impactului- impact  nesemnificativ;

    d) probabilitatea impactului- nu e cazul;

    e) durata, frecventa şi reversibilitatea impactului- nu e cazul;

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:  nu intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Condiţiile de realizare a proiectului:

1) Se vor respecta conditiile  impuse de ceilalti avizatori prin avizele obtinute si proiectul inaintat spre avizare; 

2) Se vor respecta prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu  modificările si completările ulterioare, privind protectia mediului;

3)   In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin(2) lit a - «  Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării »;

           

            Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

             Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

Conform prevederilor articolului art. 39, alin. 1 si art. 40 din Ordinului MMP 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  1. de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, anterior emiterii aprobării de dezvoltare;
  2. de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 

Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si ale procedurii de evaluare adecvată.

            La finalizarea investitiei  din prezentul act , titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private .

       Solicintantul este obligat ca la finalizarea investitiei sa notifice Agentia  pentru Protectia  Mediului Brasov si  sa solicite autorizatie de mediu. 

    Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

 

Nerespectarea prevederilor decizie se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                               

                                                                                               SERVICIUL A.A.A.,  

                                                                                                Alexandrina VASILE

 

INTOCMIT:

Liliana BARBU