Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE „Extindere hala de productie si depozitare, construire cabina poarta, sistematizare verticala, modificare imprejmuire existenta si organizare de santier”, SC QUIN ROMANIA SRL

Ministerul Mediului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE 

  • PROIECT -

 

Ca urmare a solicitării depuse SC QUIN ROMANIA SRL jud. Brasov, oras Ghimbav, DE 301 km 0+200, pentru proiectul „Extindere hala de productie si depozitare, construire cabina poarta, sistematizare verticala, modificare imprejmuire existenta si organizare de santier”, propus a fi amplasat în jud. Brasov, oras Ghimbav, DE 301 km 0+200,  înregistrată la APM Brasov cu nr. 2381 din 09.02.2017 si nr. ELO 86/01.02.2017, completata cu nr. 4501 din 03.03.2016 si nr. 4686 din 20.03.2017,

               - în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

               - in baza O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

                Autoritatea competentă pentru protecţia mediului decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 20.03.2017, că proiectul „Extindere hala de productie si depozitare, construire cabina poarta, sistematizare verticala, modificare imprejmuire existenta si organizare de santier”, propus a fi amplasat în jud. Brasov oras Ghimbav, DE 301 km 0+200 (certificat de urbanism nr. 411 din 05.12.2016 emis de Primaria Orasului Ghimbav), nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, pct.10, lit. a)  proiecte de dezvoltare a unitatilor/zonelor industriale, coroborat cu pct.13, lit. a)  Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;

b)  titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

c)   lipsa observatiilor din partea publicului;

d)  in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

            1.  Caracteristicile proiectului

a) Marimea proiectului: prin proiect se propun urmatoarele lucrari de construire:

- Construirea unei hale de producție și depozitare, în corpul căreia se propun și funcțiuni anexe de tip spații tehnice, grupuri sanitare, vestiare și birouri. Construcția este amplasată în zona de sud- est a terenului. Regimul de inaltime al halei este parter, iar suprafața construită este de 6675.3 mp.

Descrierea functionala a halei de producție și depozitare: hală de producție - 4515.90 mp, hală depozitare - 1234.10 mp, sas 1 - 36.80 mp, sas 2 - 38.20 mp, vestibul - 37.90 mp, vestiar femei - 20.40 mp, vestiar bărbați - 21.50 mp, dușuri femei    - 13.30 mp, dușuri bărbați - 14.20 mp, grup sanitar femei -  16.90 mp, grup sanitar bărbați - 17.80 mp, sală de mese - 70.70 mp, zonă verificări calitative - 35.50 mp,        atelier mecanică - 17.70 mp, camera server  - 22.50 mp, atelier electrică - 17.70 mp, medie tensiune - 27.50 mp, transformator 1 - 24.70 mp, transformator 2 - 24.70 mp, joasă tensiune - 27.50 mp, compresor - 54.50 mp, grup sanitar femei - 9.90 mp, grup sanitar bărbați - 10.50 mp, hol - 16.40 mp, centrală termică - 98.30 mp, birou - 33.10 mp, recepție marfă - 36.90 mp, A.C.S. - 13.20 mp.

- Construirea unui spatiu provizoriu pentru depozitare, care are structură metalică compusă din prefabricate, și închidere din polipropilenă, cu fundație din beton armat, cu suprafața construită de 398.2 mp, și regimul de înălțime parter. Construcția va avea funcțiunea de depozitare utilaje.

Împrejmuirea este constituită din plasă metalică, pe structură din stalpi metalici și fundații din beton armat.

- Construirea unui spațiu tehnic cu funcțiunea de punct de conexiune a instalațiilor electrice, cu suprafața construită de 24.00 mp, construcție de tip prefabricat.

 

Societatea desfăşoară activitate de producţie cu specific complex de prelucrare a materialelor din  plastic cu scopul de a produce piese şi ornamente din plastic, pentru decorarea interioarelor de autoturisme. Activitatea societăţii constă în producţia de elemente ornamentale de interior din plastic (consolă bord, bord)

Descrierea proceselor de producţie ale proiectului propus, în funcţie de specificul investiţiei, produse şi subproduse obţinute, mărimea, capacitatea:

           Activitatea pentru instalaţia de lăcuire, se încadrează conform Anexei nr. 7 din Legea nr. 278/2013, privind Dispozitiile tehnice referitoare la instalatiile si activitatile care utilizeaza solventi organic, pct. 3, lit.c si partea 2 privind Valori de prag de consum si valori limita de emisie, punctul 10 din anexă – Acoperirea suprafeţelor din lemn cu valori de prag >15 t/an.

1. Injectare materiale plastice  tip:

a) PA66+PA6-M30 aprox 22,93 Kg/zi

b) PA12 aprox 114,12 Kg/zi

c) PC+ABS aprox 165,85 Kg/zi

d) PP-T40 aprox 34,13 Kg/zi

e) POM aprox 22,40 Kg/zi

f) PA+ABS aprox 12,27 Kg/zi

g) PA6/66+GF60 aprox  55,73 Kg/zi

            Operația se efectueaza pe mașini de injectare automată, materialele plastice fiind injectate in functie de tipul lor pe fiecare tip de masina de injectat

            Toti pașii procesului de injectare sunt salvați în programul mașinii. Materialul injectat face un circuit inchis (este recirculat).

            Alimentarea instalatiei cu granule de plastic se face automat din instalatia de uscare si distributie a granulelor, instalatie conectata prin conducte la masina de injectat.

2. Lustruire

            Dupa frezare, piesele se lustruiesc manual pe mașini de lustruit aflate în apropierea mașinilor de frezat.

            Mașinile sunt echipate cu perii de lustruit iar periile sunt impregnate cu pasta de lustruit si pasta de polisat.

            Resturile de material rezultate în urma lustruirii sunt exhaustate prin guri de exhaustare atașate la fiecare perie de lustruit.

3. Curatare

            Piesele lustruite se curăță de resturile de pasta și se trimit mai departe la montaj.

4. Montaj

            Piesele curățate se monteaza prin clipsare sau sudură pe mașini de sudura cu elemente încălzite.

            Piesele se premontează cu elemntele ornamentale cromate, se așeaza în dispozitivele de sudură specifice fiecărei piese  în vederea sudurii prin încălzire a pinilor de sudură.

            Operatorul are rol de alimentare și evacuare a dispozitivului de sudură, sudura făcându-se  automat, fiecare tip de piesa având program automat de sudură salvat în mașină.

5. Comisionare, ambalare si livrare

            Dupa sudură piesele sunt controlate și apoi comisionate între ele și asezate în cutii de livrare către client, așezate pe europaleți și trimise către magazia de livrare.

 

Racordarea la reţelele utilitare existente în zonă:

            Instalațiile sanitare

            În spațiul halei de producție și depozitare nu este necesară alimentarea utilajelor cu apă rece, caldă sau racordarea la rețeaua de canalizare menajeră.

Alimentarea cu apă rece a grupurilor sanitare și a vestiarelor proiectate se va realiza prin extinderea rețelei existente pe proprietate (sursa: doua foraje de adancime H1= 85 m si H2= 140 m- existente). Racordul rețelei de alimentare cu apă rece al halei proiectate este prevăzut a fi realizat pe latura nord a rezervorului RA2 ce are capacitate de 500 m3.

Alimentarea cu apă caldă a dușurilor și lavoarelor prevăzute în hala proiectată se va realiza prin intermediul unui boiler indirect, cu funcționare pe agent termic 85/70 oC, având capacitatea de 2000 litri.

Apele uzate menajere, provenite de la hala proiectată, vor fi colectate printr-o rețea de canalizare din conductă PVC-KG De 125÷315 mm, in lungime totala L= 400 m, aflata in executie conform Aviz de gospodarire a apelor nr. 54/06.04.2016, emis de SGA Brasov, cu descărcare în colectorul de canalizare menajera Rasnov-Cristian-Brasov.

Apele uzate tehnologice: Apa tehnologica este folosita in circuit inchis la sistemele de filtre umede. Cantitatea de apa recirculata este de 4 mc/zi.

Apele pluviale, potential impurificate, provenite de pe parcari si căile de acces se vor colecta prin guri de scurgere si printr-o retea de canalizare din conducte PVC-KG cu Dn 200÷400 mm, in lungime totala L= 670 m, trecute prin doua separatoare de nisip si hidrocarburi petroliere si descarcate in doua bazine de retentie, cu capacitate de stocare V1= 190 mc si V2= 430 mc.

Apele pluviale, conventional curate, provenite de pe acoperișul halei proiectate se vor colecta prin doua coloane PVC-U si printr-o rețea de conducte PVC-KG Dn 150÷315 mm, cu descarcare intr-un nou bazin de retentie cu capacitatea V3= 340 mc

Pentru preluarea apelor pluviale de pe acoperișul clădirii au fost prevăzute 2 coloane în PVC-U care vor fi preluate la ieșirea din clădire, sub cota adâncimii de îngheț de un sistem de conducte din PVC-KG SN4, diverse diametre și transportate gravitațional până la puțul absorbant proiectat sub platforma betonată.

          Solutiile ale alimentare cu apa si evacuare ape uzate menajere si pluviale au fost aprobate prin Avizul de principiu favorabil nr. 33/13.01.2017, emis de SC Compania Apa Brasov SA si Aviz de gospodãrire a  apelor nr. 37 din 16.03.2017 emis de SGA Brasov.

            Instalațiile termice

            S-a adoptat soluția de încălzire a depozitului cu aeroterme de tavan, având conductele din țeavă de oțel în montaj aparent, după ce, în prealabil vor fi izolate termic. Centrala termică se va amplasa într-un corp adiacent halei de producție și depozitare și va fi echipată cu două cazane care funcționează cu combustibil gaze naturale cu randament de 92%, având fiecare puterea termică de 700 kW.

Accesul pe teren, atat cel pietonal cat si cel auto se realizeaza pe latura de nord- est de pe drumul DE 301 km 0+200, unde se va realiza un întreg aparat de acces, cu locuri de parcare și gabarite de alei carosabile aferente.

Organizarea de santier se va desfasura pe amplasamentul studiat.

            b) cumularea cu alte proiecteS.C. Quin România S.R.L. este o societate a cărui scop este fabricarea ornamentelor de interior pentru uși, bord, consolă, pentru autoturismele BMW seria 5 (BMW G3X), Porsche Cayenne (PO536_E3) si VW Touareg (VW 536)).

          c) utilizarea resurselor naturale nu este cazul;

          d) productia de deseuri – deseurile rezultate in perioada de executie/implementare a proiectului vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate;

Deşeurile rezultate în urma procesului de producţie sunt deşeurile menajere (eliminate prin societati autorizate) si deşeuri tehnologice (scule uzate, deseuri material plastic, deseuri de materiale compozite - piese rebut, etc.) sunt sunt colectate selectiv, în interiorul halei de producţie si valorificate prin societati autorizate cu care s-au incheiat contracte;

          e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

- pe perioada derularii lucrarilor de construire emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport;

-   pe perioada desfasurarii activitatii sursele de poluare sunt:

• centrala termică va fi echipată cu două cazane care funcționează cu combustibil gaze naturale cu randament de 92%, având fiecare puterea termică de 700 kW . Evacuarea gazelor arse se realizeaza prin coşul aferent fiecărui cazan;

• resturile de material rezultate în urma lustruirii sunt exhaustate prin guri de exhaustare atașate la fiecare perie de lustruit.

         Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra incadra in valorile limita pentru emisii stabilite de Ord. nr. 462/1993 al MAPM.

        Nivelul maxim al zgomotului produs, se va incadra in limitele impuse de STAS 10009/1988.      

     f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate:

Substante si amestecuri toxice si periculoase ultilizate in procesul tehnologic: acetat de butil (H226, H336), acetat de etil (H225, H319, H336), agent de curatare (H304, H315, H225, H400, H410, H336), concentrat culoare (H226, H312, H332), grund (H225, H319, H334, H317, H336), intaritor (H226, H319, H317, H336), lacuri (H319, H225, H412, H336).

2. Localizarea proiectelor: in intravilanul orasului Ghimbav;

2.1. utilizarea existenta a terenului:

Terenul are folosinta actuala „arabil” cu destinația stabilită de documentația de urbanism  „zona de mica industrie, depozite, prestari servicii”, conform PUZ aprobat prin HCL 41/31.03.2016.

Terenul este proprietate privata a SC Quin Romania SRL, cu suprafata totala de 42400 mp (certificat de urbanism nr. 411 din 05.12.2016 emis de Primaria Orasului Ghimbav);

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturalenu este cazul;

e)ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc.nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite nu este cazul;

h) ariile dens populate:  proiectul nu se realizeaza intr-o zona populata;

            i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica nu este cazul

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectatenu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactuluinu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactuluiimpact redus;

d) probabilitatea impactuluiredusa;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactuluidurata scurta.

 

   II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele: proiectul propus nu intra sub incidenta art. 28 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor natural, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. pe tot parcursul derulării lucrărilor de execuţie se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare
  3. deşeurile rezultate la faza de construire vor fi colectate selectiv, cu posibilităţi de eliminare/valorificare cu societăţi autorizate; vor fi evacuate ritmic, fără a bloca căile de acces;
  4. se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate;
  5. se va asigura salubrizarea zonei şi menţinerea curaţeniei pe traseul drumurilor de acces, pe toata perioada realizării construcţiilor;
  6. se vor respecta prevederile Avizului de gospodarire a apelor nr. 37 din 16.03.2017 emis de SGA Brasov, respectiv:
  • Sa prevada camine de prelevare probe ape pluviale epurate, inainte de descarcarea acestora in bazinele de retentie.
  • Este interzisa amplasarea retelelor hidroedilitare in zona de protectie a conductei de transport motorina, apartinand SC Petrotrans SA Ploiesti si anume 10,00 m de o parte si de alta din axul conductei.
  • Se interzice depozitarea si/sau aruncarea deseurilor de orice fel pe malurile cursurilor de apa sau in albia acestora.
  • nu se vor evacua ape uzate neepurate sau insuficient epurate in emisari naturali, canale de desecare, rigole stradale sau freatic atat pe perioada executiei lucrarilor cat si dupa aceasta;
  1. in conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind Protectia Mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15 alin (2) lit a), aveti obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actului de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii acestuia, înainte de realizarea modificării;
  2. se vor lua toate masurile de minimizare a producerii emisiilor de pulberi din activitatea de constructii;
  3. printr-o organizare judicioasa a santierului (bariere in jurul zonei de activitati cu praf), controlul traficului (oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate în staţionare, amenajarea traseelor din şantier si umezirea drumurilor, spalarea rotilor la plecarea din santier), utilizarea apei pentru a incorpora praful;
  4. se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  5. în cazul unor poluări accidentale proiectantul şi constructorul răspund în solidar;
  6. apele uzate evacuate în puțul absorbant vor corespunde normativelor NTPA 002/2002.
  7. conform art. 21, alin.(4) din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

 

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea etapelor procedurii de evaluare adecvata.

           Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

La finalizarea investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Dupa intocmirea procesului verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizare a proiectului, societatea care va desfasura activitatea in urma implementarii acestuia, are obligatia de a solicita si obtine revizuirea autorizatiei de mediu.

            Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

           

           Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

   

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

          

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

     Sorin HORNOIU

                                                                                                         SERVICIUL A.A.A.,

                                                                                                  Alexandrina VASILE

 

 

INTOCMIT : Consilier Codruta SAUCA