Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE „Organizare de santier temporara” COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA prin SC AZVI SA

 

                       

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

Nr. din .03.2018

....

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA prin SC AZVI SA, cu sediul in Or.Rasnov, zona DN 73, jud.Brasov ...., înregistrată la APM Brasov cu nr. 17222/26.10.2017,  în baza:

  • Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările şi ulterioare;
  • Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, aprobată prin Legea nr. 49/2011,

şi ca urmare a completarilor depuse la dosar sub nr.2233/08.02.2018, nr.4144/0903.2018 si nr.4290/13.03.2018

autoritatea competentă pentru protecţia mediului APM Braşov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 19.03.2018, că proiectul „Organizare de santier temporara” propus a fi realizat in jud. Brasov, or.Rasnov, zona DN 73, amplasament identificat prin extras CF nr.104608, Rasnov nr.cad.104608 si CF nr.104607,Rasnov nr.cad. 104607, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.  

    Justificarea prezentei decizii:

   I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, Anexa nr.2, la pct. 10, alin. a) proiecte de dezvoltare a unitatilor/zonelor industriale;

            b) titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

            c) lipsa observatiilor din partea publicului interesat;

d) in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului :

Scopul investitiei este amenajarea organizarii de santier temporara ce se va realiza pe perioada derularii investitiei: „Modernizare DN 73 Pitesti – Campulung –Brasov km 13+800 – km 42+850; km 54+050 – 128+250”

Prin organizarea de șantier temporară se vor amplasa instalații și construcții provizorii, care după 24 de luni se vor demobiliza, iar terenul va fi redat circuitului agricol în starea inițială.

Pe teren se vor instala următoarele instalații și construcții temporare, conform planului de situație:

→        Stație mobilă de preparat mixturi asfaltice cu instalație de preparare a emulsiei bituminoase.

→        Padocuri agregate.

→        Punct PSI.

→        Bazin  apă.

→        Rampe de acces.

→        Cântar.

→        Punct de alimentare energie electrică.

→        Spații parcare auto.

→        Bazin de colectare ape reziduale vidanjabil.

→        Containere tip birou.

→        Laborator mobil.

→        Drumuri de incintă.

→        Punct de pază.

→        Containere gunoi.

Stație mobilă de preparat mixturi asfaltice INTRAME MOD. UM - 200

Stația de asfalt INTRAME MOD. UM - 200 se utilizează pentru amestecul la cald cu mixere a diferitelor componente (agregate minerale, filler de recuperare, filler de aport şi asfalt) la o temperatură de 150 – 160 C.

Acest aglomerat se foloseşte la construirea de pavaje bituminoase.

Producţia staţiei este de 180 – 200 T/oră.

Procesul de fabricaţie a aglomeratului este următorul:

Agregatul mineral depozitat în buncăre provenit de la cariere de piatră sau de la cariere de pietriş selecţionat cu ajutorul granulometriei, se dozează în funcţie de producţia staţiei la un cilindru de uscare unde acest agregat mineral iese la o temperatură de 140 – 170 C. De la acest uscător trece la un elevator la cald, care îl răstoarnă într-un depozit de sortare cu precizie selectând respectivele agregate minerale în patru mărimi distincte, agregate 1, 2, 3 şi 4.

Aceste agregate minerale se depozitează în patru buncăre la cald, care sunt prevăzute cu mecanisme de deschidere care permit dozarea cantităţilor dorite dintr-un buncăr cu basculare cumulativă.

Fillerul de recuperare captează gazele din urscător, recuperând fillerul în suspensie cu ajutorul filtrului cu buzunare, reglându-se producerea de filler recuperat conform curbelor granulometrice necesare pentru agregatele minerale din amestec. Acest filler, trece cu ajutorul transportatoarelor de grămezi şi a elevatorului de praf către o grămadă care dozează cantitatea dorită către un buncăr pentru greutăţi.

Asfaltul depozitat se dozează cu ajutorul unui sistem de pompe cu funcţionare continuă, care se varsă într-un cilindru pentru greutăţi de asfalt pentru a se cântări cu ajutorul blocării valvei cu trei căi bifurcând întoarcerea în depozit a asfaltului pompat.

Dozate, caracteristicile agregatelor minerale, a fillerului şi a asfaltului, se descarcă într-un amestecător cu dublu ax orizontal cu braţe prevăzute cu picioare de malaxor.

Descărcarea produsului deja amestecat se efectuează într-un camion sau într-un transportator cu siloz de rezervă de aglomerat.

Recuperarea gazelor se realizează cu ajutorul unui filtru cu buzunare, prin metodă uscată care elimină particulele solide evitând contaminarea mediului înconjurător.

Descrierea staţiei INTERAME MOD. UM - 200

Unitate de Predozare

Compusă din:

- Cinci buncăre de 40m3 capacitate totală cu guri de descărcare, alimentator cu curea cu viteză variabilă (cu control şi reglare din cabina de control).

Bandă colectoare de 25m lungime, lăţime de 650 mm cu motor de 10 c.v.

Unitate de uscat

Compusă din:

- Curea de introducere a agregatelor minerale la rece, acţionată cu motor de 4 c.v.

- Uscător cu cilindru rotitor cu diametru de 2275 mm lungime de 9010 mm acţionat cu patru valţuri motrice cu motoregulatoare de 20 c.v. fiecare. Învârtire cu benzi pe cilindru cu auto-aliniere, profile interioare special proiectate pentru atingerea unei perdele dense de agregate minerale pe toata secţiunea uscătorului, şi pentru obţinerea unui randament mai mare în uscătorul de agregate minerale.

- Arzător cu presiune medie, model AF – 60 de 25.000.000 Kcal/h, cu pompă e alimentare încorporată şi tub compresor acţionate cu motor de 60 c.v.

- Elevator de agregate minerale la cald tip vertical şi închis, cu benzi de 395mmx203mm, montate pe lanţ 101 cu role de cauciuc, acţionat cu motor electric de 25 c.v.

Unitate de dozare – amestecare.

Compusă din:

- Depozit de sortare orizontal de 1.8x4.5 m2 suprafaţă de dopozitare cu tablă dublă pentru clasificarea a patru agregate minerale, pornită de 2 motoare de 25 c.v. fiecare. Depozitele de sortare sunt inchise dar sunt uşor accesibile pentru inspecţie şi schimbare de membrane. Ambele motoare electrice şi transmisia sunt situate în exterior cu scopul de a nu fi afectate de căldură sau de filler.

- Siloz de clasificare la cald; este despărţit în patru compartimente cu o capacitate de 15 m3, prevăzute cu o conductă de aspirare a prafului conectată la colectorul general. Poartă de descărcare cu acţionare pneumatică.

- Canale colectoare a particulelor respinse şi a materialului în exces.

- Ladă de dozare a greutăţii agregatelor minarale, cu sistem electronic, cu patru porţi de descărcare acţionate pneumatic.

- Depozit de dozare a greutăţii asfaltului, prin sistem electronic.

Valve de umplere şi descărcare acţionate pneumatic cu încălzire cu ulei cald.

- Mixer cu braţe model 200 de 2500 Kgs.

Axe gemene cu membrane de încălzire cu ulei, care sunt parte integrantă a mixerului şi nu trebuie demontat pentru schimbarea membranelor.

Braţe şi membrane interioare, din aliaje reyistente la abraziune şi uşor de schimbat, prin poarta de inspecţie a mixerului. Invelişurile interioare se fixează fără orificii pentru evitarea uzurii. Acţionare cu motor electric de 60 c.v.

Motorul şi reducătorul sunt direct conectate la angrenajul mixerului cu ajutorul pinioanelor şi lanţurilor de valţuri. Angrenajurile de trecere sunt instalate în aşa fel încât puterea motorului să se distribuie prin două axe gemene în loc de una singură.

Poarta mixerului este ermetică şi se montează pe glisieră cu grindă longitudinală ajustabilă şi cilindrul său pneumatic de acţionare este supradimiensionat.

- Turn.

Picioarele şi suporturile turnului cunt din oţel pliat, robuste şi sudate, care proporţionează o stabilitate mare şi elimină vibraţiile.

Turnul este proiectat şi dimensinat pentru a permite trecerea camioanelor şi a încărcăturii acestora pe dedesuptul mixerului, înplţime de trecere liberă 3,5m.

Platformă la înălţimea basculantelor cu scară de acces şi pasarele.

Plarformă pentru inspecţie la înălţimea depozitului de agregate minerale la cald cu pasarele.

Platformă cu pasarele, pentru elevatorul la cald.

Scară cu mânere de siguranţă, de la prima platformă până la depizitele de sortare.

Nivelele platformei sunt din plăci antiderapante.

Alimentarea cu apa potabila:

Sursa: instalatii tip Fantana;

Alimentarea cu apa a grupurilor sanitare a celor doua containere (birou si laborator mobil) se va realiza dintr-un rezervor de polistif cu V=2 mc alimentat cu cisterna de apa;

Evacuarea apelor uzate menajere:

Apele uzate menajere de la cele doua containere, vor fi colectate printr-o retea de canalizare realizata din conducte PVC KG Dn 160 mm in lungime de 19 m si stocate intr-un bazin etans vidanjabil din polistif, cu capacitatea de 10 mc;

Apele pluviale: provenite de pe platformele petruire vor fi descarcate liber la nivelul solului;

Solutiile de alimentare cu apa si evacuarea apelor uzate menajere/pluviale au fost aprobate prin avizul de principiu nr.4276 si nr.4276/25.09.2017 emis de SC GOSCOM CETATEA RASNOV SA si notificare de incepere a executiei nr.11/06.03.2018 emisa de SGA Brasov;

Alimentarea cu energie electrică  - se va realiza dintr-un post trafo, racordat la LEA existentă în zonă, cu distribuție de joasă tensiune până la fiecare punct de consum.

Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei: după finalizarea proiectului , terenul afectat de lucrari va fi adus la starea initiala. Vor fi îndepărtate deșeurile depozitate în urma executării lucrărilor de demolare.

 

b) cumularea cu alte proiecte – Modernizare DN 73 Pitesti – Campulung –Brasov km 13+800 – km 42+850; km 54+050 – 128+250;

            c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul.

d) productia de deseuri – materialul rezultat în perioada de construire, deseurile menajere si de ambalaje vor fi colectate, pe categorii, si ridicate de catre societati autorizate si transportate pentru eliminare sau valorificare;

            e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

- pe perioada derularii lucrarilor: emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport; substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011, iar nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10.009/2017 si Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;

            f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile propuse prin proiect vor fi asigurate cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident; 

2. Localizarea proiectelor:.

2.1. utilizarea existenta a terenului  - terenul studiat este situat in  jud. Brasov, or.Rasnov, zona DN 73, cu folosinta actuala de „arabil in suprafata totala de 49,000 mp, teren fara reglementari urbanistice”, in conformitate cu  C.U.  nr. 238 din 28.06.2017 emis de Primaria  Rasnov;

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite - nu este cazul

h) ariile dens populate –  proiectul nu se realizeaza intr-o zona populata;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul;

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –nu este cazul

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor  propuse prin proiect ;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

  • proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. pe tot parcursul derulării lucrărilor de execuţie se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare
  3. se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate;
  4. se va asigura salubrizarea zonei şi menţinerea curaţeniei pe traseul drumurilor de acces, pe toata perioada realizării construcţiilor;
  5. se vor respecta prevederile notificarii pentru incepere executiei nr. 11  din 06.03.2018 emis de SGA Brasov;
  6. in conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind Protectia Mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15 alin (2) lit a), aveti obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actului de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii acestuia, înainte de realizarea modificării;
  7. se vor lua toate masurile de minimizare a producerii emisiilor de pulberi din activitatea de constructie;
  8. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:

- utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;

- pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;

- minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, spargerea betonului, etc.);

- se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;

-curatarearotilor vehiculelor care ies de pe santier;

  1. printr-o organizare judicioasa a santierului (bariere in jurul zonei de activitati cu praf), controlul traficului (oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate în staţionare, amenajarea traseelor din şantier si umezirea drumurilor, spalarea rotilor la plecarea din santier), utilizarea apei pentru a incorpora praful;
  2. se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  3. în cazul unor poluări accidentale proiectantul şi constructorul răspund în solidar;

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea etapelor procedurii de evaluare adecvata.

           Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

La finalizarea investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

            Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

           Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.          

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

       Sorin HORNOIU                                                                                  

                                                                                                                 SERVICIUL A.A.A,  

                                                                                                         Daniela BIRAU

 

 

 

                                                  

             INTOCMIT:

consilier Costel BUCATARU