Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE PROIECT R.P.L.P. SĂCELE R.A.

PROIECT

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

Nr. .......... / I din ................

 

            Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de R.P.L.P.  SĂCELE R.A., cu sediul social in jud. Braşov, mun. Săcele, P-ţa Libertăţii, nr. 17, înregistrată la APM Braşov sub  nr. 3859/07.03.2017 şi completată sub nr. 6771/26.04.2017 şi 9729/15.06.2017,

 

în baza HG nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 03.07.2017, ca proiectul “Reabilitate şi modernizare obiectiv turistic cascada şi canionul Tamina” propus a fi realizat în jud. Braşov, loc. Timişul de Sus, drum forestier Tamina (identificat prin UP III Piatra Mare, u.a. 92A, 100B, 101A, Tarla 38, parcele 568, 569) nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si se supune evaluarii adecvate.

           

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

- proiectul nu intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

1. proiectul propus intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, amplasamentul proiectului se află în interiorul sitului Natura 2000 ROSCI 0195 Piatra Mare;

2. proiectul propus, singur sau în combinaţie cu alte proiecte, este susceptibil a avea un impact negativ semnificativ asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, cu pierderea unor habitate pentru specia de interes prioritar urs (Ursus ursus), iar pentru acest lucru se va continua procedura cu intocmirea Studiului de Evaluare Adecvată;

3. în zona de implementare a proiectului au fost identificate habitate optime pentru carnivorele mari şi prezenta speciei prioritare urs (Ursus ursus)  pentru care s-a desemnat situl Natura 2000.

 

            1. Caracteristicile proiectului:

a) mărimea proiectului – Lucrarile vizeaza refacerea potecilor de acces in cascada si canion, inlocuirea scarilor si pasarelelor metalice prin care se putea vizita cascada si canionul care, in prezent, sunt complet distruse, reamenajarea punctului de belvedere aflat deasupra cascadei, edificarea a 2 poduri suspendate pe cabluri, edificarea unei console cu pardoseala de sticla deasupra iesirii din canionul Tamina, edificarea din lemn a unui punct de informare turistica si de panouri informative privind flora si fauna din Masivul Piatra Mare, precum si a metodelor de protectie instituite.Suprafaţa afectata de implementarea proiectului este de 1163 mp.

 

d) productia de deseuri – în timpul implementarii proiectului vor fi generate urmatoare tipuri generice de deseuri:  pamant si pietre din săpătură(cod deşeu 17 05 04),  resturi lemnoase de la înlocuiri şi finisări(cod deşeu 17 02 01), resturi metalice (cod deşeu 17 04 07), ambalaje din plastic(cod deşeu 15 01 02) şi lemn (cod deşeu 15 01 03), deşeuri menajere provenind de la angajati (cod deşeu 20 03 01).

 

Proiectul propus necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata (se va intocmi Studiul de Evaluare Adecvata).

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Nerespectarea prevederilor deciziei se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 DIRECTOR EXECUTIV,

       Sorin HORNOIU

 

                                                                                                            SEF BIROU CFM,

                                                                                                               Mirela MOISĂ

 

 

             INTOCMIT:

Consilier Viorel MAREAN