Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE - PROIECT SC ELECTROPRECIZIA SA prin SC TEXTILE BLUE WASH SRL

 

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE - PROIECT

Nr. ..../I din ... 02.2017

 

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de   SC ELECTROPRECIZIA SA  prin SC TEXTILE BLUE WASH SRL  , cu sediul in jud. Brasov, mun. Sacele, str. Parcului, nr. 18,  inregistrata la APM Brasov sub  nr.  18152 din  23.11.2016 si nr. elo  1547 din 22.11.2016 , completata cu nr. 19712/28.12.2016 si 1529/30.01.2017

  • in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si
  •  a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, din data de 06.02.2017, ca proiectul „OBTINERE AUTORIZATIE DE  CONSTRUIRE  SCHIMBARE DE DESTINATIE IN SERVICII INDUSTRIALE DE FINISAJ UMED SI USCAT DE CONFECTII  TEXTILE”, propus a fi amplasat în jud. Brasov, mun.  Sacele, str. Parcului, nr. 18, Hala Industriala 1 – amplasament identificat prin CF 110108 Sacele (CF vechi 4915 Satulung A+109, nr. top 7141/48/1/1/1/1, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

           

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

  1. proiectul propus intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, la pct.  8, lit.b) instalatii pentru pretratatrea (operatii ca spalare, inalbire, mercarizare) sau vopsirea fibrelor ori  textilelor coroborat cu pct. 13,  lit.a)  orice modificari sau extinderi, altele decat cele prevazute la pct.22 din anexa nr.1, ale proiectelor prevazute in anexa nr.1 sau in prezenta anexa, deja autorizate, executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;
  2. titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;
  3. activitatea care se va desfasura in urma implementarii proiectuluui mai sus  mentionat se incadreaza la pct. 6.2  Pretratea (operatiune de tip spalare, inalbire, mercerizare) sau vopsirea fibrelor textile ori a textilelor, cu capacitate de tratare de peste 10 tone/zi) din Anexa 1 din Legea 278/2013 privind emisiile industriale -  capacitatile declarate sunt sub valorile prag  stabilite in  lege : Capacitatea de productie de produse textile spalate este de: 960000 bucati pe an (480 tone pe an, 1,88 tone/zi) si Capacitatea de productie de produse vopsite este de: 240000 bucati pe an (120 tone pe an, 0,47 tone/zi).
  4. in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

 

 

1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului :

SC Textile Blue Wash SRL si-a desfasurat activitatea pana in prezent in incinta SC Pantex SA Brasov , in conformitate cu Autorizatia de mediu nr. 368/02.10.2013. SC Textile Blue Wash SRL a mutat intreaga activitate pe platforma SC Electroprecizia SA, intr-o hala inchiriata de la aceasta. Pe actualul amplasament (hala inchiriata) au fost mutate toate echipamentele si utilajele fara nici o modificare de tehnologie. Activitatea se va  desfasoara in urmatoarele spatii amenjate :

 

Parter: Magazie-57 mp; Magazie de intrari-iesiri-227 mp; Control calitate-147 mp; Uscatorie -303 mp; Development-  224 mp; Spalatorie 541 mp; Vopsitorie -536 mp; Centrala termica +compresoare-330 mp; Depozit laborator-28 mp;Laborator-28 mp;Birou productie-28 mp;Grup sanitar- 21 mp; Rezina- 215 mp; Camera Spray pigment- 21 mp; Camera Spay permanganat-36 mp;Camera efecte speciale- 121  mp; Hol-18 mp;

 

Etajul 1 :Grup sanitar- 22 mp;Vestiar femei- 32 mp;Sala de mese- 31 mp;Vestiar barbati- 31 mp; Grup sanitar-16 mp;Vestiar 2 femei -39 mp; Grup sanitar 2-34 mp; Grup sanitar 3-26 mp;Vestiar barbati 2- 34 mp;Sala de mese- 33 mp;Birou HR- 16 mp;Birou achizitii-16 mp;Birou OFO-16 mp;

Bucatarie- 9 mp;Birou contabilitate-27 mp;Grup sanitar- 15 mp;Show-room- 49 mp;Birou director general; Grupuri sanitare- 42 mp +4 mp;Arhiva-60 mp;Holuri-70+5+32+79 mp;

 

Prin proiect se propun urmatoarele lucrari: montarea si instalarea de utilaje, recompartimentare prin  construirea unor pereti de rigips pentru delimitarea  halelor, zugravirea peretilor si curatarea pardoselelor.

 

Pentru functionare, SC Textile Blue Wash SRL va monta in hala inchiriata urmatoarele echipamente si utilaje:

-masini industriale mari, de spalat si vopsit:21 bucati

-masini industriale mici ,de spalat si vopsit: 12 bucati;

-cuptoare industriale mari, de uscat cu aer cald de tip transferon: 11 bucati;

-cuptoare industriale mici, de uscat cu aer cald de tip transferon: 4 bucati;

-utilaje de calcat-Topere: 2 bucati;

-presa de calcat: 1 bucata;

-instalatie de sablare compusa din doua posturi: 1 bucata;

-instalatii de alimentare cu apa potabila si tehnologica;

-instalatii de dedurizare apa;

-instalatii electrice de joasa tensiune;

-instalatii de alimentare cu gaz metan;

-instalatii de canalizare ape uzate menajer si tehnologic;

-statie de preepurare ape uzate tehnologic;

 

Descrierea principalelor faze ale procesului tehnologic sau a activitatii:

 

            Activitatea societatii S.C. Textile Blue Wash S.R.L. consta in finisarea umeda si uscata a produselor din denim, tricot, tencel, bumbac si in.

 

1. Magazie-receptie

            In cadrul acesteia se receptioneaza marfa adusa de la client, se sorteaza produsele dupa culoarea initiala, articol, marime. Se acorda o fisa tehnologica cu un nr. DIL stabilit dinainte de catre serviciul cu clientii. In baza acestui nr. DIL va fi putea identificat in oricare faza a fluxul tehnologic.

Se stocheaza temporar, pana la repartizarea in departamentul corespondent cerintelor.

 

2. Development

            In cadrul acestui departament, se efectueaza teste pe materialele clientului pentru a stabili posibilitatea efectuarii operatiilor in restul celorlalte departamente. Acesta stabileste procedeul de lucru pentru operatiunile curente. Se lucreaza pe masini de mici dimensiuni, cu cantitati mici de materie prima si produse de finisat.

 

3. Spalatorie

            In cadrul acesteia se realizeaza operatii de spalare (soft, garment wash) pe diferite masini utilizandu-se diferite sortimente de chimicale in vederea modificarii structurii materialului initial in produs finit.

La sfarsitul ciclului de productie, marfa este redirectionata catre centrifuga si uscatorie. In departament se gasesc  aparate, durate medie pe fiecare ciclu durand aproximativ 30 minute, cu un program de 16 ore pe zi, 250 zile lucratoare pe an.

Capacitatea de productie de produse textile spalate este de: 960000 bucati pe an (480 tone pe an, 1,88 tone/zi).

Prelucrarea cantitatilor descrise mai sus se realizeaza prin intermediul urmatoarelor capacitati tehnologice:

 -Capacitate utilaje de 80 kg pe sarja -9  bucati produse textile spalate;

 - Capacitate utilaje de 5 kg pe sarja - 4 bucati produse textile spalate; -Masini de teste

 

4. Vopsitorie

            In cadrul acestuia se realizeaza procesul de vopsire cu diferiti coloranti. Se realizeaza cu ajutorul masinilor speciale de vopsit, se folosesc pigmenti si coloranti directi sau reactivi.  In urma vopsirii, este posibil ca unele produse sa se reintoarca in departamentul spalatorie pentru un alt tratament.

Procesul de vopsitorie se realizeaza prin intermediul a 10  aparate, ce au  ca durata a ciclului de 3 ore, functioneaza 16 ore pe zi, 250 zile pe an.

Capacitatea de productie de produse vopsite este de: 240000 bucati pe an (120 tone pe an, 0,47 tone/zi).

Prelucrarea cantitatilor descrise mai sus se realizeaza prin intermediul urmatoarelor capacitati tehnologice:

-Capacitate utilaje de 100 kg pe sarja -6  bucati produse vopsite;

- Capacitate utilaje de 5 kg pe sarja - 5 bucati produse vopsite; - Masini de teste

- Capacitate utilaje de 2 kg pe sarja - 2 bucati produse vopsite; - Masini de teste

 

5. Efecte speciale

            In cadrul acesteia se desfasoara operatii de natura manuala ( scrapping, spray) prin care suprafata materialului este modificata mecanic folosind unelte si instrumente specifice in vederea obtinerii unor efecte pe suprafata acestuia (foarfece, hartie abraziva, nisip, pensule). In urma acestor procedee, produsele inca nefinisate sunt redirectionate catre departamentele spalatorie sau vopsitorie pentru ulterioare tratamente.

6. Centrifugare-Uscare

            In cadrul acestui department se realizeaza doua operatiuni diferite si anume aceea de centrifugare a marfii utilizandu-se masini de centrifugare speciale si operatia de uscare efectiva utilizandu-se alte tipuri de masini cu functie de temperatura crescuta. 

Uscarea industriala prin intermediul aerului cald  se realizeaza prin intermediul urmatoarelor capacitati tehnologice:

-Capacitate utilaje de 80 kg pe sarja -7  bucati produse;

-Capacitate utilaje de 40 kg pe sarja -2  bucati produse;

-Capacitate utilaje de 5 kg pe sarja - 4 bucati produse; - Masini de teste

 

Ulterior, produsele sunt calcate inainte de livrarea finala prin intermediul urmatoarelor echipamente:

-Utilaje de calcat, 1 topper si 2 statii de calcat -capacitate 1000 bucati pe zi (500 kg pe zi);

-Presa de calcat- capacitate 500 bucati pe zi (250 kg pe zi);

-Presa vacuum 3D- capacitate 500 bucati pe zi (250 kg pe zi).

 

7. CTC – control tehnic de calitate

            Acesta controleaza marfa manual in vederea depistarii eventualelor neconcordante (defecte de diferite naturi) fata de cerintele clientului. Unele produse pot fi supuse unor controale specifice (raze UV) in functie de necesitate. De aici produsele neconforme pot fi retrimise, in baza nr. DIL pentru tratamente rectificative in oricare alt departament.

.

8. Ambalare – livrare

            In cadrul acestuia marfa este ambalata in containere speciale si livrata catre client. La livrare se incheie fisa tehnologica cu nr. DIL pentru a putea factura serviciile catre clienti.

 

 

Alimentarea cu apa

 

1.Sursa de apa potabila si tehnologice

Alimentarea cu apa potabila si tehnologica se face prin doua bransamente la reteaua de distributie ce deserveste intreaga platforma a SC Electroprecizia SA Sacele.

 

Instalatii de captare si aductiune a apei

Alimentarea cu apa a societatii se face prin doua bransamente la reteaua de apa a platformei SC Electroprecizia SA. Bransamentele sunt in hala inchiriata , dupa cum urmeaza:

- un bransament cu conducta metalica de 3” , din care se face alimentarea cu apa potabila, tehnologica si de incendiu (hidranti interiori) a intregii hale, exceptand compartimentul „Dezvoltare”

- un bransament cu conducta metalica de 2”, din care se face alimentarea cu apa a compartimentului „Dezvoltare”

 

Instalatii de tratare  

Instalatie de tratare este montata in camera tehnica, pe conducta de alimentare cu apa a centralei termice si este o instalatie de dedurizare constand din doua filtre cu rasini schimbatoare de ioni, iar regenerarea masei de rasini se face cu solutie de NaCl. Capacitatea instalatiei de dedurizare este de 1,1l/s.

 

Reteaua de distributie:

Reteaua de ditributie este compusa din:

  1. De la bransamentul metalic de 3”,apa este dusa intr-un distribuitor metalic cu 5 iesiri fiecare cu diametrul de 2”de unde prin conducte metalice de 2” se face alimentarea cu apa potabila si tehnologica a halei, exceptand compartimentul „Dezvoltare”.  Intreaga retea de distributie este din conducta metalica, cu diametre cuprinse intre 2” si ½”,insumand o lungime totala de 93,8 ml.
  2. De la bransamentul de 2”, apa este dusa printr-o conducta metalica de 2” lungime de 7,5 ml ,la compartimentul „Dezvoltare”,de unde se ramifica prin conducte metalice cu diametre 2”-1/2”,lungimea totala 12,3 ml si alimenteaza toti consumatorii compartimentului.

 

Apa pentru stingerea incendiilor:

Reteua de hidranti exteriori, compusa din 3 buc hidranti subterani, apartine si este in exploatarea proprietarului platformei, respectiv SC Electroprecizia SA Sacele.

Reteaua de hidranti interiori a fost realizata de SC Textile Blue Wash SRL si este compusa din 4 buc hidranti montati pe reteaua interioara de apa ce porneste de la bransamentul de 3”. Reteaua de hidranti interiori este compusa din conducta metalica de 2” si lungimea de 54.3 ml. 

 

Gradul de recirculare interna a apei tehnologice:

Apa utilizata la centrala termica este recirculata volumul utilizat fiind de 0,7mc/zi.

 

 

Evacuarea apelor uzate menajere  

Apele uzate menajere, provenite de la hala, se colecteaza printr-o retea interna de canalizare din PVC-KG cu diametre cuprinse intre 50mm-100mm ce descarca intr-o conducta exterioara , de PVC-KG cu diametrul de 110mm si lungimea de 50m ce descarca intr-un camin central , in care se descarca si apele tehnologice preepurate.

 

 Evacuarea apelor uzate tehnologice.

Apele uzate tehnologice sunt evacuate printr-o conducta de PVC-KG cu diametrul de 200 mm si lungimea de 5 ml , intr-o statie de preepurare , de unde ulterior printr-o conducta de PVC-KG diametrul 200 mm si lungimea de 4ml ,apele sunt evacuate in caminul central, unde se descarca si apele uzate menajer.

 

Din caminul central (constructie subterana din beton armat , cu sectiune circulara diametrul 1,1 m si adancimea de 4,0m, ce colecteaza din hala apele uzate menajere si tehnologice preepurate) apele sunt evacuate gravitational printr-o conducta din PVC -KG , diametrul 400 mm, lungimea de 500 ml, in reteaua de canalizare a SC Electroprecizia SA si ulterior in canalizarea mun. Sacele. 

 

Statii si instalatii de epurare ape uzate

Pentru preepurarea apelor uzate tehnologic s-a montat o statie de preepurare compusa din:

-gratar(filtru gravitational) model Des HS48;

-bazin de omogenizare cu diametrul: 2m si adancimea utila:1,5m, volum 3 mc;

-bazin aspiratie pompe cu dimensiunile:2x1x1,5m ,volum 3 mc, echipat cu doua pompe cu Q=18mc/h(fiecare);

-separator de nisip (tip Inhof), compus dintr-o sectiune paralelipipedica in partea de sus cu dimensiunile 3,3x2,3x1,9m sub care se afla o sectiune piramidala cu inaltimea de 1,3m;

-presa de nisip

Tehnologia de epurare este urmatoarea:

-sitarea apelor prin intermediul gratarului des existent;

-dozarea unui coagulant insotit de floculant pentru precipitarea materiilor coloidale in suspensie;

-omogenizarea concentratiilor de poluanti si amestecul cu reactivi de precipitare;

-decantarea materiilor in suspensie;

-evacuarea gravitationala a apelor tehnologice preepurate;

-tratarea namolurilor si deshidratarea in saci filtranti

Prepararea solutiilor de coagulanti floculanti neutralizanti se face o data pe zi , fiind necesare volume ale bazinelor de reactivi astfel:

      -pentru coagulant 3mc;

      -pentru floculan t( clorura ferica 40%) 3 mc;

Statia de preepurare are o capacitate de 40mc/h.

 

Evacuarea apelor pluviale

Apele pluviale provenite de pe acoperisul halei se descarca in reteaua existenta de canalizare ape pluviale apartinand fabricii SC Electroprecizia SA si evacuate in final in pr. Durbav.

 

Lucrari de organizare de santier:  organizarea de șantier se va amenaja strict pe terenul proprietate a beneficiarului și nu va afecta domeniul public sau proprietățile învecinate;

In organizarea de santier se vor lua urmatoarele masuri:

  • se vor crea depozite de materiale si echipamente numai pe suprafete acoperite;
  • se va face gestionarea adecvata a deseurilor rezultate; se vor monta europubele pentru colectarea deseurilor menajere de la angajatii din santier;
  • utilajele din organizarea de santier vor fi depozitate exclusiv pe platforma betonata;

 

b) cumularea cu alte proiecte –nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul;

d) productia de deseuri –deşeurile menajere rezultate   vor fi stocate in pubele care vor fi predate in vederea eliminarii cu societati autorizate.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort –

În perioada de construcţie, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele si mijloacele de transport utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii care va avea in vedere ca utilajele si mijloacele de transport utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de STAS 10.009/88.

Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile vor fi executate numai cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident; 

2. Localizarea proiectelor:.

2.1. utilizarea existenta a terenului  -  terenul studiat este situat in  intravilanul  mun. Sacele, cu folosinta actuala de „ hala 1 si teren in suprafata de 4847 mp„ si destinatia „conform PUG Sacele nr. 36060/2000 UTR 23 – zona unitati industriale, mica industrie, depozite, prestarii servicii”,   in conformitate cu  C.U.   nr. 384 din 08.08.2016  emis de Primaria  Municipiului Sacele;

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite – nu este cazul;

h) ariile dens populate – zona industriala – Parcul Industrial Electroprecizia;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul;

                        3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –  nu este cazul ;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

 

  • pentru prevenire poluarii apelor

-Apele uzate menajere, provenite de la hala, se colecteaza printr-o retea interna de canalizare din PVC-KG cu diametre cuprinse intre 50mm-100mm ce descarca intr-o conducta exterioara , de PVC-KG cu diametrul de 110mm si lungimea de 50m ce descarca intr-un camin central;

  • Apele uzate tehnologice sunt evacuate printr-o conducta de PVC-KG cu diametrul de 200 mm si lungimea de 5 ml , intr-o statie de preepurare , de unde ulterior printr-o conducta de PVC-KG diametrul 200 mm si lungimea de 4ml ,apele sunt evacuate in caminul central, unde se descarca si apele uzate menajer. Din caminul central (constructie subterana din beton armat , cu sectiune circulara diametrul 1,1 m si adancimea de 4,0m, ce colecteaza din hala apele uzate menajere si tehnologice preepurate) apele sunt evacuate gravitational printr-o conducta din PVC -KG , diametrul 400 mm, lungimea de 500 ml, in reteaua de canalizare a SC Electroprecizia SA si ulterior in canalizarea mun. Sacele. 

 

  • Apele pluviale provenite de pe acoperisul halei se descarca in reteaua existenta de canalizare ape pluviale apartinand fabricii SC Electroprecizia SA. si evacuate in final in pr. Durbav.

 

  • protectia impotriva zgomotului si vibratiilor:
  • activitatea  se desfasoara in zona industriala, intr-o hala inchiriata;
  • se vor utiliza echipamente si vehicule intr-o maniera corespunzatoare din punct de vedere al minimizarii emisiilor de zgomot, incluzand selectarea de utilaje silentioase, intretinerea regulata si utilizarea amortizoarelor de zgomot;

 

 

  • pentru prevenirea poluarii solului si subsolului:
  • depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate pe parcursul execuției lucrărilor;
  • deseurile rezultate pe perioada executarii proiectului/exploatarii investiei  vor fi evacuate ritmic cu mijloacele de transport ale societatilor autorizate;
  • activitatea se desfasoara intr-o hala inchiriata cu suprafete betonate;
  • pe durata exploatarii investitiei nu se produce poluarea solului, a subsolului sau a apelor freatice.

 

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor  de constructii ;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

  • proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Deşeurile rezultate pe parcursul derulării lucrărilor de execuțiexploatarii investitiei  vor fi colectate selectiv, cu posibilităţi de eliminare/valorificare cu societăţi autorizate; vor fi evacuate ritmic, fără a bloca căile de acces pietonale şi stradale;
  3. Se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate pe parcursul execuției lucrărilor;
  4. Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  5. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  6. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf ;
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;
  • oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  1. Se vor respecta prevederile HG 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;

            In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

            Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

            Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea procedurii de evaluare adecvata.

La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a A.P.M. Brașov  se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, in conditiile in care nu intervin modificari ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Dupa intocmirea procesului verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizare a proiectului, societatea care va desfasura activitatea in urma implementarii acestuia, are obligatia de a solicita si  de a obtine   autorizatia  de mediu.

Conform prevederilor ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                                                      

                                                                                                                SERVICIUL A.A.A,  

                                                                                                       Alexandrina VASILE

                                                                                                  

            INTOCMIT:

consilier Vasilica GROSU