Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE - proiect SC RIAN CONSULT SRL

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE - proiect

Nr. ...... / I din .... 07.2017

 

 

            Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de NASTASE ANTONIO pentru societatea SC RIAN CONSULT SRL cu sediul in jud. Brasov, or. Zarnesti, str. Mitropolit I. Metianu nr. 70, inregistrata la APM Brasov sub nr. 5075 din 28.03.2017 (electronic cu nr. 309 din 28.03.2017), completata cu nr. 5258 din 31.03.2017 si nr. 9288 din 08.06.2017,

in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 03.07.2017, ca proiectul “Dezvoltarea firmei S.C. RIAN CONSULT S.R.L., prin construirea si dotarea unei hale industriale pentru tratarea deseurilor nepericuloase”, propus a fi realizat jud. Brasov, or. Rasnov, zona Vulcan, DE 301/2, F.N., amplasament identificat prin extras CF. nr. 106915-Rasnov, nr. cad. 106915 (certificat de urbanism nr. 81/09.03.2017 emis de Primaria Rasnov), finantat cu fonduri prin POR, se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

           

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

- proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, la pct. 13, alin a) Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;, coroborat cu pct. 3, lit a) instalaţii industriale pentru producerea energiei electrice, termice şi a aburului tehnologic, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1;

- investitia propusa spre finantare se va derula pe terenul societatii cu suprafata totala de 32.000 mp. Pe acest amplasament APM Brasov a emis Decizia etapei de incadrare nr. 511/I/31.07.2017 pentru proiectul „Construire depozit deseuri cu stocare temporara”, care este in derulare;

- prin proiectul aprobat cu Decizia etapei de incadrare nr. 511/I/31.07.2017 se propune construirea urmatoarelor obiective:

- Hala 1 in care se vor desfasura activitati de mentenanta, intretinere si reparatii diverse, birouri, magazii, sala de mese, vestiar, grup sanitar,  cu regim de inaltime P+1si suprafata construita de 735 mp;

- Hala 2 care va fi construita pentru transferul si tratarea prin operatiuni de transvazare, separare, sortare a deseurilor periculoase si nepericuloase, dupa caz, spatiu spalare autovehicule, spatiu CT, cu regim de inaltime P si suprafata construita de 391 mp;

- corp CT cu suprafata de 51 mp;

- platforma betonata cu suprafata construita de 7.900 mp;

- magazii pentru stocare deseuri – care vor fi executate din elemente din lemn sau metal si vor fi sub forma de boxe deschise.

Activitatea care se va desfasura consta in valorificarea prin operatiuni de selectare, sortare, separare, demontare/debitare, dezasamblare/indepartare, compactare, balotare, ecologizare si reambalare, dupa caz, si depozitarea temporara a deseurilor nepericuloase si periculoase, cu urmatoarele capacitati:

  • capacitatea de valorificare deseuri nepericuloase – 60 t/zi;
  • capacitea de depozitare temporara deseuri nepericuloase 2.500 t;
  • capacitatea de valorificare deseuri periculoase – 8 t/zi;
  • capacitea de depozitare temporara deseuri periculoase 40 t;

- prin noul proiect se propune construirea urmatoarelor obiective:

- corp cladire administrativa cu suprafata construita de 100 mp;

- Hala metalica cu suprafata construita de 1.880 mp;

- platforma betonata cu suprafata construita de 1.810 mp;

- instalare 22 panouri fotovoltaice.

Activitatea care se va desfasura consta in valorificarea prin operatiuni de selectare, sortare, si separare, demontare si separare pe fractii (DEEE nepericuloase), compactare, demontare si debitare,  ecologizare, amestecare/omogenizare, reambalare, dupa caz, si depozitarea temporara a deseurilor nepericuloase, cu urmatoarele capacitati:

  • capacitatea de valorificare deseuri nepericuloase – 65 t/zi;
  • capacitea de depozitare temporara 1.500 t.

-asigurarea utilitatilor:

- alimentarea cu apa potabila va fi asigurata din sursa existenta – foraj de adancime H =100 m, solutie aprobata prin primul proiect.

- apele uzate menajere vor fi stocate in bazin vidanjabil etans cu capacitatea de 40 mc aprobat pentru primul proiect si bazin vidanjabil etans cu capacitatea de 12 mc propus prin noul proiect.

- apele pluviale posibil impurificate de pe intreaga suprafata a platformelor vor fi trecute prin separatoare de nisip si hidrocarburi petroliere si vor fi descarcate in acelasi bazin de retentie cu volumul de 250 mc , aprobat pentru primul proiect.

- alimentarea cu energie electrica va fi asigurata din reteaua stadala pentru primul proiect si cu ajutorul panourilor fotovoltaice pentru proiectul propus spre finantare;

- energia termica va fi asigurata de o centrala termica pe baza de combustibil lemnos cu puterea nominala de 250 kW, dotata cu cos de evacuare a fumului cu diametrul de cuprins intre 300 mm - 500 mm si inaltimea de max. 8 m, aprobata pentru primul proiect si o centrala termica pe baza de combustibil lemnos cu puterea nominala de 35 kW, dotata cu cos de evacuare a fumului cu diametrul de cuprins intre 160 mm - 200 mm si inaltimea de max. 8 m, propusa prin noul proiect.

- avand in vedere dublarea capacitatii de valorificare a deseurilor nepericuloase se estimeaza o intensificare a transportului de deseuri in perioada de functionare a societatii la acest punct de lucru, cu posibil efect semnificativ, deoarece accesul la teren se va realiza din DN 73A, din cartierul Chimica, pe partea dreapta a drumului pe sensul de mers catre Zarnesti, va traversa calea ferata si se va merge pe un drum betonat paralel cu SC Agroindustriala Rasnov SA. In continuarea acestuia, pana la teren exista un drum de exploatare DE 301/2, care se va amenaja in baza unui proiect viitor cu un profil stradal care sa poata asigura traficul pentru doua benzi de circulatie.;

-dupa implementarea celor doua proiecte este posibila dezvoltarea in zona a unitatilor industriale care desfasoara activitati cu impact asupra mediului (ex. valorificarea deseurilor reciclabile in vederea obtinerii de produse finite);

-exista probabilitatea ca in urma implementarii celor doua proiecte sa existe efecte asupra folosintei existente sau viitoare a terenurilor invecinate, deoarece terenurile adiacente amplasamentului au categoría de folosinta “arabil”, iar implementarea celor doua proiecte in zona poate genera schimbarea destinatiei acestora si promovarea unor activitati cu impact asupra mediului;

-proiectul propus spre finantare va avea efecte cumulative cu proiectul aprobat prin Decizia etapei de incadrare nr. 511/I/31.07.2017 respectiv “Construire depozit deseuri cu stocare temporara, iar activitatea de valorificare a deseurilor nepericuloase care se va desfasura dupa implementarea acestora se va incadra in prevederile Lg nr. 278/2013 privind emisiile industriale, daca sunt desfasurate activitatile si sunt atinse capacitatile prevazute de lege.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

- proiectul propus nu este localizat în arii protejate de interes local, naţional, comunitar sau internaţional declarate prin acte normative si nu intră sub incidenţa OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

- proiectul nu necesită parcurgerea etapelor procedurii de evaluare adecvată.

 

Proiectul propus necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (se va intocmi raport privind impactul asupra mediului).

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

     Sorin HORNOIU                                                                                                                              

 

SEF SERVICIU A. A. A.,

                                                                                                             Alexandrina VASILE

 

 

 

 

 

 

 

 

             INTOCMIT:

consilier Liana ORLANDEA