Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE SC AVICOD SA CODLEA

                 

                      Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brasov

 

 

 

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

Proiect

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de  SC AVICOD SA CODLEA cu sediul in jud. Brasov, mun. Codlea, str. Șoseaua Codlea – Sibiu, km 2, înregistrată la APM Brasov cu nr. 10976 din 09.07.2018,, completata cu nr. 15729 din 08.10.2018 in baza HG nr.445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, APM Brasov decide,

ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 15.10.2018, proiectul „ÎNLOCUIRE INSTALAȚII FURAJARE, ADĂPARE, VENTILAȚII ÎN HALE CREȘTERE PUI CARNE – COMPLEX AVICOD DUMBRĂVIȚA”, propus a fi amplasat în jud. Brașov, com. Dumbrăvița, sat Dumbrăvița, DJ 112C, f.n. (C.U. nr. 11 din 17.01.2018 emis de Consiliul Județean Brașov), se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:.

- proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 1 pct 17. Instalaţii pentru creşterea intensivă a păsărilor de curte sau a porcinelor având cel puţin: lit. a) 85.000 de locuri pentru creșterea păsărilor de carne, respectiv 60.000 de locuri pentru pasari ouatoare și pct. 22. Orice modificare sau extindere a proiectelor enumerate în prezenta anexă, în cazul în care o asemenea modificare sau extindere întruneşte ea însăşi valorile de prag stabilite, după caz, în această anexă.

- Activitatea intră sub incidența Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale Anexa nr.1 la punctul 6.6. alin. a) Instalatii pentru cresterea intensiva a pasarilor de curte si a porcilor, cu o capacitate de peste 40.000 de locuri pentru pasari de curte

- s-a stabilit necesitatea evaluarii impactului asupra mediului ca urmare a parcugerii listei de control si ca urmare a consultării autoritatilor in Colectivul de Analiza Tehnica, activitatea  de creşterea intensivă a păsărilor de curte  (capacitatea totala 150000 pui/serie, 6 serii pe an = 900.000 pui/an) este posibil a produce disconfort  datorita  emisiilor in  apa, aer, sol,etc.

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

- proiectul intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece proiectul  se va implementa în vecinătatea ariei naturale protejate ROSPA0037 Dumbrăvița – Rotbav – Măgura Codlei.

- memoriul de prezentare anexat documentației nu relevă impact negativ semnificativ asupra ariei natural protejate din următoarele considerente:

  • Pentru proiectul mai sus mentionat a fost emis avizul favorabil al administratorului ariei naturale protejate Societatea Ornitologică Română București, nr. SOR 2484/16.08.2018 și SC Doripesco SA, nr. Doripesco 836/17.08.2018
  • Proiectul nu include acţiuni de construcţie, funcţionare şi dezafectare care să ducă la modificări fizice în ariile naturale protejate (topografie, utilizarea terenului, modificări ale cursurilor de râuri, etc.)
  • Proiectul nu implică utilizarea, stocarea, transportul, manipularea sau producerea de substanţe sau materiale care ar putea afecta speciile şi/sau habitatele pentru care ariile naturale protejate au fost  desemnate.
  • Nu se vor produce deşeuri solide în timpul construcţiei, funcţionării sau dezafectării care ar putea afecta speciile şi/sau habitatele pentru care ariile naturale protejate au fost  desemnate.
  • Pe amplasamentul proiectului şi în imediata apropiere nu există habitate naturale şi/sau specii sălbatice de interes national sau comunitar ce pot fi afectate de implementarea acestuia.
  • Implementarea proiectului nu afectează direct sau indirect zonele de hrănire /reproducere /migraţie.
  • Proiectul propus nu provoacă o deteriorare semnificativă sau o pierdere totală a unui(unor) habitat(e) natural(e) şi nu duce la o izolare reproductivă a unei specii de interes comunitar sau a speciilor tipice care intră în compoziţia unui habitat de interes comunitar.
  • Proiectul nu implică utilizarea resurselor de care depinde diversitatea biologică (exploatarea apelor de suprafaţă şi subterane, activităţile extractive de suprafaţă de sol, argilă, nisip, pietriş, defrişarea, inundarea terenurilor, pescuit, vânătoare, colectarea plantelor.

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvată,  ținând cont de faptul că proiectul nu afectează în mod semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, conform Punctului de vedere emis de Biroul CFM din cadrul APM Brașov nr. 10976/10.10.2018.

 

Proiectul propus necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului cu efectuarea evaluării impactului asupra mediului fără evaluare adecvată (se va intocmi raport privind impactul asupra mediului).

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Ciprian BANCILA                                                        

 

                                                                                                   

                                                                                                    SEF SERVICIUL  A.A.A.,  

                                                                                                        Daniela BIRĂU

 

     INTOCMIT:

Cons. Daniela LUNGU