Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE SC MILLENIUM TOWERS SRL, SC BRONZE TOWERS SRL, SC MORGAN TOWERS SRL si SC CASA NOBEL SRL

                                      

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE 

                                      

                                     Nr.  335  din 27.06.2018

 

 

Ca urmare a solicitării depuse SC MILLENIUM TOWERS SRL, SC BRONZE TOWERS SRL, SC MORGAN TOWERS SRL si SC CASA NOBEL SRL, cu sediul in jud. Brasov, mun. Brasov, str. B-dul 15 Noiembrie, nr. 80, bl. C24, ap. 18, înregistrată la APM Brasov cu nr. 6870 din 02.05.2018 (nr. electronic 307/02.05.2018), in baza:

               - Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

               - Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

si ca urmarea a completarii documentatiei cu nr. 8516 din 30.05.2018 si nr. 9936 din 21.06.2018,

autoritatea competentă pentru protecţia mediului decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 18.06.2018, că proiectul „Construire 10 imobile apartamente P+8E, imprejmuire, organizare de santier, sistematizare verticala”, propus a fi amplasat în jud. Brasov, mun. Brasov, str. Nicolae Labis, f.n., nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, la pct. 10, lit. b) proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto;

b)  titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

c)  in lipsa comentariilor motivate din partea publicului;

d)  in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

           1.  Caracteristicile proiectului

a) Marimea proiectului: prin prezentul proiect se propune construire construirea a 10 imobile de locuinte S+P+8E, de doua tipuri.

Cele de tip A sunt cu 7 apartamente pe nivel iar cele de tip B sunt cu 9 apartamente pe nivel, in total 710 apartamente.

 Imobilele vor fi amplasate in doua randuri de cate 5 de-a lungul terenului cu latura lunga pe axa N-S. Cele tip A au dimensiunile in plan de 14.75m x 43.70m, primul dinspre str. N.Labis fiind amplasat la 14.52 retragere fata de limita de proprietate.

Blocurile de tip B au dimensiunile in plan 14.75m x 58.74 m. Distantele fata de limitele laterale de proprietate pentru toate imobilele este de 15.10 m. Ultimele doua imobile dinspre posteriorul parcelei in partea N sunt amplasate la 17.76m respectiv, 14.45 m fata de limita de proprietate.

Amplasamentul lucrărilor de investiție se află în municipiul Brașov, Nicolae Labis, f.n, teren  identificat prin CF  nr. 146771 – Brasov, nr. cad. 146771, iar suprafața terenului studiat  este 35 269 mp.

Terenul pe care vor fi executate lucrările din acest proiect este proprietatea beneficiarilor și este în prezent liber de construcții.

Construcţiile propuse vor avea următoarele dimensiuni şi caracteristici:

Sc corp A = 626.64 mp

Sd corp A = 6266.40 mp

S teren aferent corp A = 966 mp

            - ap. cu 1 camera 8 bucati

            - ap. cu 2 camere 17 bucati

            - ap. cu 3 camere 37 bucati

Sc corp B = 772.18 mp

Sd corp B = 7721.80 mp

S teren aferent corp B = 1 239 mp

Sc total = 6 994.10 mp

Sd total = 69 941.00 mp

            - ap. cu 1 camera 8 bucati

            - ap. cu 2 camere 35 bucati   

            - ap. cu 3 camere 37 bucati

La subsolul fiecarui imobil vor fi amenajate spatii de depozitare si adaposturi ALA.

Terenul va care nu va fi ocupat de constructii va avea destinatia de circulatii auto si pietonale, parcari, spatii verzi, locuri de joaca sau platforme amplasare ghene colectare deseuri municipale amestecate. 

Accesul auto si pietonal se va realizase va realiza din strada Nicolae Labis.

Total numar locuri de parcare: 727 amenajate cu dale ecologice

Parcarile vor fi realizate din dale prefabricate realizate din beton asezate pe pat de nisip si vor avea prevazuta panta spre strada din care sunt accesate. Apele colectate de pe zona parcarilor si a strazilor interioare vor fi trecute printr-un separatoar de hidrocarburi. Toate utilitatile (apa-canal, energie electrica, gaz metan) se vor racorda la retelele existente in zona.

            Alimentarea cu apă

Alimentarea cu apa se va realiza prin bransare la reteaua centralizata existenta pe str. Nicolae Labis, conform avizului de principiu favorabil nr. 1708/08.08.2017 emis de COMPANIA APA BRASOV SA.

            Evacuarea apelor uzate

Colectarea apelor uzate menajere şi dirijarea acestora se va realiza in colectorul de canalizare existent pe str. Nicolae Labis, conform avizului de principiu favorabil nr. 1708/08.08.2017 emis de COMPANIA APA BRASOV SA.

Apele pluviale conventional curate de pe acoperisuri vor fi colectate prin jgheaburi, burlane si conducte si vor fi eliberate pe zonele verzi.

Apele pluviale potential impurificate de pe parcari, platforme si cai de circulatie, vor fi trecute printr-un separator de hidrocarburi petroliere, apoi conduse catre un bazin de retentie cu capacitatea de V=160 mc, de unde se vor descarca controlat in colectorul Dn 1000 mm (colectorul J) prin intermediul unei statii de pompare.  

Solutiile de alimentare cu apa/evacuare ape uzate menajere si pluviale sunt avizate prin Avizul de gospodarire a apelor nr. 72 din 12.04.2018 emis de SGA Brasov.

Incalzirea si furnizarea apei calde pentru locuinte se va realiza prin intermediul centralelor termice individuale amplasate in fiecare apartament.

Organizarea de șantier

Pentru organizarea de santier se va imprejmui terenul, se vor delimita zonele de depozitare materiale de constructii, depozitare deseuri, se vor amplasa doua containere prefabricate (vestiar muncitori si birou), se va realiza bransarea la reteaua de apa menajera si canalizare si delimitarea platformelor de lucru.            

Lucrarile de organizare de santier constau in:

-  baraca tip container - birou

- baraca tip container - vestiar, depozit materiale marunte, depozit scule si echipamente

- banc de lucru

- platforma pentru amplasare container metalic colectare deseuri

- targa mortar

- tablou electric

- WC ecologic

- platforma cu spalator

 b) cumularea cu alte proiectein zona sunt  in desfasurare alte proiecte de dezvoltare urbana (construire imobile de locuit);

            c) utilizarea resurselor naturale nu este cazul;

d) productia de deseuri – deseurile rezultate in perioada de executie a proiectului (deseuri din constructii) vor fi stocate selectiv si valorificate/eliminate cu societati autorizate;

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

În perioada de construcţie, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele si mijloacele de transport utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii care va avea in vedere ca utilajele si mijloacele de transport utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in C.M.A pentru imisii stabilite de STAS 12574/1987 si V.L.E pentru emisii stabilite de Ord. 462/1993 al MAPPM, coroborat cu Legea 104/2011.

In perioada de punere in functiune a proiectului, emisiile generate vor fi de la centralele termice de apartament cu puterea ˂ 50 MW.

Emisia totala de NOx pentru intreaga constructie (710 apartamente ) estimata:

710 apartamente x 4309 g/centrala/an  = 3059583,87 g/an NOx

Nivelul maxim al zgomotului produs, la limita incintei, se va incadra in limitele impuse de SR 10009/2017.

            f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate: nu este cazul.

2. Localizarea proiectelor: in intravilanul municipiului Brasov

2.1. utilizarea existenta a terenului: ZLD – zona de locuinte colective si dotari complementare, partial drumuri existente/propuse, conform PUZ Tractorul VII – zona 2, aprobat cu HCL nr. 478/2016 (C.U. nr. 1087 din 24.05.2017 emis de Primaria Municipiului Brasov);

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturalenu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc.nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite in aglomerarea Brasov este depasita valoarea limita pentru pulberi sedimentabile, NOx si NO2 conform prevederilor legale in vigoare (Lg 104/2011; OM nr. 1206/2015);

h) ariile dens populate -  nu este cazul.

            i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica nu este cazul

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectatenu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactuluinu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactuluiimpact redus;

d) probabilitatea impactuluiredusa, doar pe perioada executarii lucrarilor de construire/amenajare;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactuluidurata scurta.

 

   II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele: proiectul propus nu intra sub incidenta OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor natural, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare.
  • Darea in functiune a locuintelor se va face numai dupa bransarea acestora la sistemul hidroedilitar;
  • Pe tot parcursul derulării lucrărilor de constructii se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  • Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate; vor fi evacuate ritmic;
  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluarii solului prin depozitarea pe suprafete impermeabile a materialelor si a deseurilor rezultate in urma lucrarilor;
  • Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor), reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate;
  • Organizarea de santier se va face pe o arie cat mai restransa in jurul obiectivului, accesul utilajelor facandu-se exclusiv pe drumul de acces existent, depozitarea materialelor se va face in mod organizat doar in cadrul santierului; nu se vor bloca caile de acces;
  • Umezirea periodica a suprafetelor de teren, in special in perioadele cu intensitate ridicata a vantului pentru a impiedica imprastierea in atmosfera a pulberilor, in special  in zonele in care se efectueaza sapaturi.
  • In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi pentru pulberi, respectiv,  PM 2,5 si PM 10, in zona amplasamentului, in perioada lucrarilor de constructie se vor respecta urmatoarele conditii:

a) utilizarea materialelor speciale ( folie de plastic, plasa etc) cu care se va acoperi pamantul excavat, pana la reutilizarea sau transportul lui;

b) utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;

c) se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;

d) curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;

e) oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in statioanare, in zona santierului;

- Se vor lua urmatoarele masuri de reducere a NO2 si oxizi de azot:

  • se vor adopta măsuri de control al emisiilor provenite de la instalațiile de ardere (ex: centrale termice cu arzator cu NOx scazut, centrale cu convectie, etc.):
  • se vor adopta pe cat posibil tehnologii verzi de producere a energiei din surse regenerabile pentru generarea curentului electric, producerea de apă calde, etc. (energia solară, energia apei, energia geotermică, etc.);
  • se vor evita eliminarea emisiilor la nivelul de respiraţie prin realizarea coşurilor de evacuare/dispersie conform cerinţelor OM 462/1993, ţinând seama de:
  • efectele pe scurtă durată ale emisiilor provenite din instalaţii (sarcină integrală a instalaţiei şi condiţiile cele mai defavorabile de emisie şi combustibil),
  • condiţiile meteorologice de dispersie favorabile (ampalasare în care vânturile sunt canalizate, prezintă direcţie predominantă),
  • Se interzice orice  deversare de substante poluante sau deseuri in retelele de canalizare sau in apele de suprafata.
  • In cazul unor poluari accidentale proiectantul si constructorul raspund in solidar.
  • Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10.009/2017;
  •  Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Conform art. 21, alin.(4) din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de evaluare adecvata.

Proiectul este valabil pe toata perioada de derulare a investitiei.

La finalizarea investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

           Conform prevederilor Ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

•   art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;

•   art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.        

 Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

     Ciprian BANCIALA                                                                

                                                                                                  

                   SEF SERVICIU A.A.A.,

                                                                                                          Daniela BIRĂU

 

 

 

INTOCMIT: Consilier Codruta SAUCA