Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE SC PROTAN SA- Sucursala Codlea

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

Nr.       din        .2017

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de SC PROTAN SA- Sucursala Codlea cu sediul in Jud.Brasov , Mun.Codlea Sre. Halchiului,nr. 99, înregistrată la APM Brasov cu nr. 6246 din 12.04.2017, nr. ELO  384 din 07.04.2017, completari ulterioare sub nr. 6851 din 27.04.2017 , in baza :

HG nr.445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului

OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu Legea nr. 49/2011

 APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 08.05.2017, ca pentru proiectul Construire treapta biologica statie de epurare ape uzate rezultate din activitatea de neutralizare SNCU” propus a se realiza in Mun. Codlea, str. Halchiului, nr.99 (C.U. nr.                             309/29.11.2016 emis de Primaria Mun.Codlea), nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nici evaluarii adecvate.

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Anexa 2  la  pct. 13 a) orice modificari sau extinderi, altele decat cele prevazute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevazute in anexa nr. 1 sau in prezenta anexa, deja autorizate, executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;

Societatea detine Autorizatia Integrata de Mediu nr.3BV din 17.06.2016 emisa de APM Brasov, pentru activitatile care intra sub incidenta Legii nr. 278/2013, Anexa nr.1:

6.5 Eliminarea sau reciclarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind  subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002, cu o capacitate de tratare de peste 10 tone/zi.

Investitia propusa nu modifica capacitatea de productie autorizata si nici profilul de activitate.

Construirea treptei de epurare biologice avansate face parte dintr-un proiect de modernizare pentru care anterior SC PROTAN SA Sucursala Codlea, a obtinut Acordul de mediu nr. 4/25.03.2013 si Autorizatia de construire nr.91/29.09.2014, cu prelungirea termenului de valabilitate pana la 29 09.2017. Conform proiectului societatea isi propunea la data emiterii acordului „Modernizarea  instalatiei de neutralizare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (S.N.C.U. categoria 3), in scopul cresterii capacitatii de procesare si eficientizarii separarii materialului solid si a grasimii”, impreuna cu implementarea unor investitii pentru protectia mediului inconjurator ce tin seama de recomandarile documentului de referinta  IPPC “Reference Document on Best Available Techniques in the Slaughterhouses and Animal By-products Industries” , May 2005” . Din acest proiect de modernizarea facea parte, printre alte obiective, si realizarea  unei “Statii de epurare ape uzate prevazuta cu treapta mecanica, fizico-chimica si biologica avansata”.

Conform datelor prezentate comparativ in memoriu, se poate spune ca cele doua proiecte ale treptei biologice avansate, cea analizata in Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (care a stat la baza obtinerii Acordului de Mediu nr.4 BV/2013) si cea prevazuta in prezenta documentatie, sunt similare.

Prin urmare, modificarea obiectivului investitional a treptei biologice ca si componenete a  Statia de epurare,  fata de solutia initiala este minora, datorandu-se situatiei actuale de pe teren. In scopul adaptarii la situatia actuala SGA Brasov a emis Avizul de Gospodarire a Apelor 51/31.03.2017 Modificator al Avizului de Gospodarire a Apelor nr.336 din 06.11.2012 privind” Construire statie de epurare ape rezultate din activitate”.

In plus, avand in vedere ca nu s-a realizat cresterea de productie, prevazuta in Acordul de Mediu mentionat anterior (de la de la 150 t/zi la 250 t/zi) debitul de ape uzate epurate evacuate in emisarul autorizat s-a diminuat considerabil.

Avand in vedere faptul ca modificarea solutiei din Acordul de mediu nr. 4/25.03.2013 se datoreaza modificarii debitului statiei de la 300 mc/zi la 163 mc/zi, (volumul actual maxim zilnic de influent de pe amplasamentul Protan) si tinanad cont de randamentele  mari de epurare a treptei biologice propuse (CBO5 -98,7%, CCOCr-96,6%, azot total -99,7%, materii in suspensie -93,1%, fosfor total -98,9%) precizam ca impactul asupra mediului va fi  diminuat comparativ cu situatia din proiectul initial.

-in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului.

-titularul  si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare.

 

1.Caracteristicile proiectului 

a) marimea proiectului

Prin proiect se propune realizarea  unei treapte de epurare biologica avansata care va fi incadrata in fluxul de apa uzata existent, ca si treapta complementara treptei de epurare mecano – fizico – chimica existenta pe amplasament.

Extinderea statie de epurare existente prin construirea trepetei de epurare biologice avansate, se va  face in imediata apropiere a treptei mecano-fizico-chimica existenta, astfel incat conductele de legatura sa fie cat mai scurte posibil.

In vederea realizarii treptei de epurare biologica, se vor realiza doua bazine semiingropate (bazinul de epurare biologica si bazinul de omogenizare) si un corp tehnic de legatura intre ele (constructie pe structura metalica termoizolata in care se vor monta tablouri electrice, panouri de comanda si statia de pompare).

Suprafata bazin biologic = 577 mp

Suprafata bazin omogenizare =115 mp

Suprafata corp tehnic de legatura = 63,6 mp

De la treapta de epurare mecano-fizico-chimica existenta apele preepurate curg in noul bazin de egalizare-omogenizare,  unde sunt amestecate cu apa din condensare (condens de racire care nu este trecut prin treapta mecano-fizico-chimica) şi curg, cu ajutorul pompelor, spre bazinul de tratare biologică. In bazinul de tratare biologica, apa  reziduală este tratată ciclic, diferitele faze avand loc în diferite părţi (compartimente) ale bazinului. Funcţia unor spaţii de stocare se schimbă pe parcursul ciclurilor, astfel, in bazinul biologic sunt prevazute 8 compartimentari, astfel: bazin anoxic (1 buc x 598 mc), bazin aerob (1 buc x 1390 mc), bazine post anoxice ( 2 buc x 138 mc), bazine post aerobe (2 buc x 42 mc), bazine decantare (2 buc x 115 mc)

Pentru eliminarea excesului de namol, o pompa duce namolul de la bazinul de aerare intr-un ingrosator de namol (compartiment inclus in bazinul de omogenizare, in partea interioara). Namolul ingrosat este pompat in bazinul existent cu rol de amestecare a namolului. Din bazin, namolul omogenizat este pompat intr-o centrifuga de deshidratare si apoi eliminat in containerul de namol existent.

Controlul tehnologiei de epurare biologica se bazeaza masurari ale indicatorilor cum sunt: pH, oxigen dizolvat, nitrat, debit apa uzata, nivel, etc. Semnalele circuitelor de masurare sunt colectate si procesate  prin intermediul unui nou PLC care controleaza intreaga tehnologie

Situatia existenta

 Activitatea desfasurata  in prezent  pe amplasament constă în :

  • Producerea de grasime tehnica si faina proteica prin procesarea (neutralizarea) subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU Cat.3) prin operatii de transformare succesive  intr-o Instalatie de procesare(neutralizare) cu o capacitate de 150t/zi (50000 t/an).
  • Neutralizarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU cat.1,2 si/sau faina proteica) prin incinerare intr-o instalatie cu o capacitate de 5,5 t/zi (2000 tone/an).

Principalele activitati desfasurate sunt :

  • Colectarea şi transportul cu mijloace specializate proprii a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman, asa cum sunt definite in Regulamentul CE 1069/2009); receptie si stocare temporara a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman Cast. 1,2, 3;
  • Neutralizarea (procesarea) subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU), Cat.3, prin procese tehnologice specifice cu obtinere de faina proteica uscata si grasimi tehnice .
  • Incinerarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman categoria SNCU Cat.1 si 2, si/sau faina proteica.
  • Producerea aburului tehnologic.
  • Spalarea si dezinfectarea ; mijloacelor de transport, utilajelor, spatiilor de descarcare, spatiilor de lucru.
  • Epurarea apelor uzate rezultate de pe amplasament in statia de epurare prevazuta cu treapta mecano-fizico-chimica.

Modul actual de evacuare al apelor uzate :

  • Ape uzate menajere de la vestiare, grupuri sociale, birouri (cu continut specific apelor uzate menajere:  CBO5, CCO-Cr, MTS, ubst.extractibile, detergenti, azotati, azotiti, azot total) sunt colectate printr-o retea de canalizare, cu descarcare in bazinul de aspiratie al statiei de pompare ape uzate  de unde sunt pompate in instalatia de tratare mecano-fizico-chimica ape uzate existenta.
  • Apele uzate tehnologice din procesul de neutralizare a SNCU (cu continut de grasime si incarcatura organica mare-CBO,  azot, fosfor, materii solide in suspensie) si apele uzate din procesele de spalare (cu continut de  detergenţi, materii solide în suspensie) sunt descarcate printr-o retea de canalizare intr-un bazin izolat pe exterior cu membrana termosudabila, prevazut cu doua pompe submersibile care pompeaza automat in instalatia de tratare mecano-fizico-chimica ape uzate existenta .
  • Apele pluviale de pe drumurile de acces, acoperisuri, apele de spalare zona aseptica sunt preluate prin guri de scurgere si rigole, de o retea din conducte descarcate intr-un bazin colector cu rol de decantare. Apa din bazinul decantor este folosita pentru spalarea platformelor, dupa care ajunge in statia de epurare mecano-fizico-chimica.

Punctul final de evacuare al apele uzate preepurate: In prezent apele uzate si pluviale de pe amplasament tratate mecano- fizico – chimic, sunt transportate si epurate final in statiile de epurare autorizate ce sunt prevazute cu treapta biologica (in baza unor contracte).

Statia de epurare mecano–fizico–chimica, (pusa in functiune in anul 2015), se compune  din:

  • Treapta mecanica care consta din aplicarea unei filtrari initiale a solidelor (filtru rotativ + sita rotativa1mm).
  • Bazin de omogenizare (rezervor tampon prevazut cu elemente de aerare cu rolul de a egaliza si omogeniza apele trecute de treapta mecanica).
  • Treapta fizico-chimica care consta in introducerea in masa de fluid de agenti de coagulare si poliecetrolit pentru ruperea legaturilor emulsiilor si separarea intr-o unitate de flotatie cu aer dizolvat (floculator tubular pentru dozarea chimicalelor +unitate de flotatie).
  • Tratarea si deshidratarea namolului si eliminarea controlata de pe amplasament (decantor centrifugare).
  • Tablou automatizare si control

Din activitatea desfasurata pe amplasament, rezulta un volum zilnic de influent tehnologic: Qmed= 151 mc/zi; (Qmax=163 mc/zi);

Situatia propusa

Prin proiect se propune realizarea  unei treapte de epurare biologica avansata care va completa, in cadrul statie de epurare existenta (treapta mecano-fizico-chimica), procesul de epurare al apelor uzate rezultate din activitatea desfasurata pe amplasament.

Capacitatea de epurare treapta biologica , exprimată in populaţie echivalentă: 20 700 PE.

In vederea realizarii treptei de epurare biologica, se vor realiza doua bazine semiingropate (un bazin de epurare biologica si un bazin de omogenizare) precum si un corp tehnic de legatura intre ele (constructie pe structura metalica termoizolata, incapere in care se vor monta tablouri electrice si panouri de comanda si statia de pompare).

Descriere flux tehnologic:

Se distring trei etape principale, si anume:

  1. Egalizare-omogenizare poluant in apa reziduala
  2. Epurarea biologica avansata a apei reziduale preepurate in DAF (treapta de epurare mecano-fizico-chimica existenta)
  3. Tratarea namolului in scopul deshidratarii si eliminarii controlate.
  4. Controlul tehnologiei de epurare biologica avansata

A) Egalizare-omogenizare poluant in apa reziduala

De la treapta de epurare mecano-fizico-chimica existenta (unitatea DAF) apele preepurate curg in noul bazin de egalizare-omogenizare,  unde sunt amestecate cu apa din condensare (condens de racire care nu este trecut prin treapta mecano-fizico-chimica) şi curge, cu ajutorul pompelor, spre bazinul de tratare biologică.  Bazinul de egalizare-omogenizare (V=306 mc) va avea senzori de nivel si trei zone separate, si anume: 2 zone exterioare cu zona de egalizare si zona de calamitate si inelul interior cu zona de ingrosare namol biologic in exces (Partea interioara este circulara si facuta din beton armat, volumul efectiv de ingrosare a namolului fiind de 66,5 mc). Nivelul maxim de apa in bazine va fi de 5,5 mc.

B) Epurarea biologica avansata a apei reziduale preepurate in DAF (treapta de epurare mecano-fizico-chimica existenta)

Din bazinul de egalizare-omogenizare apa curge in bazinul de tratare biologica, unde apa  reziduală este tratată ciclic, diferitele faze avand loc în diferite părţi (compartimente) ale bazinului. Funcţia unor spaţii de stocare se schimbă pe parcursul ciclurilor, astfel, in bazinul biologic sunt prevazute 8 compartimentari, astfel: bazin anoxic (1 buc x 598 mc), bazin aerob (1 buc x 1390 mc), bazine post anoxice ( 2 buc x 138 mc), bazine post aerobe (2 buc x 42 mc), bazine decantare (2 buc x 115 mc)

  • In bazinul anoxic  apa reziduală afluentă este amestecată cu nămolul si apa de la recircularea nitratilor (din bazinul de aerare). Amestecarea corecta este asigurata de un amestecator.  In bazinul anoxic pentru pH optim, se amestecă acid sau baza in functie de necesitati. Monitorizarea şi controlul dozării de chimice se face de semnalele indicatoarelor de pH instalate. Deoarece apa uzata ce urmeaza a fi epurata are multi compusi organici si, in unitatea DAF (treapta mecano-fizico-chimica) o mare parte din fosfor a fost eliminat, pentru  proporţia potrivită C:N:P, in scopul epurararii biologice optime, daca este cazul se face dozarea fosforului prin adaogare de acid fosforic ca sursă de fosfor. Pentru denitrificare adecvată este necesară adiţia de metanol, pentru eficienţa potrivită de îndepărtare a nitrogenului. Substanțele chimice acţionează ca o sursă de carbon pentru microorganismele din bazinul anoxic. 
  • Din bazinul anoxic apa curge in bazinul de aerare unde se efectueaza oxidarea amoniacului din apa reziduala in nitrati, în plus materia organică a apei reziduale este îndepărtată. Procesul de aerare este controlat  cu intrumentar online capabil sa masoare concentratiile de amoniu si nitrat in efluenti si in plus este asigurat controlul cantitatilor de metanol adaogate (cand este necesara dozarea de carbon pentru microorganisme). Controlul aerului este asigurat cu senzor de oxigen amplasat in bazin care comanda marirea sau reducerea debitului de aer. Aerarea bazinului este asigurata de 2 aeratoare Cyclator-U operationale si unul de rezerva, ce vor fi amplasate afara. (Reciclarea de nitrat controlata este efectuata de pompe de recirculare care executa pomparea de la bazinul de aerare inapoi in bazinul anoxic). In bazinul de aerare se va instala un indicator de pH pentru ase asigura un interval optim de operare prin adaogare baza sau acid.  Pentru eficienta procesului biologic este necesar un interval optim de temperatura realizat prin intermediul unui schimbator de caldura. Apa uzata este pompata de la bazinul de aerare la schimbatorul de caldura si efluentul racit este returnat in acelasi bazin. In bazinele biologice temperatura medie necesara este de 250C, in timp ce temperatura maxima necesara – acceptabila este de 380C.
  • Din bazinul de aerare apa curge in bazinul post-anox amestecat constant, unde continutul ramas nitrat in apa reziduala este indepartat. Pentru asigurarea proceselor de denitrificare adecvata este necesara prezenta in cantitati adecvate de carbon.  Reglarea carbonului este realizata prin dozarea de metanol (ca sursa de carbon). Dozarea metanolului se va face cu pompa dozatoare direct in bazinul post-anox.
  • Din bazinul post-anoxic apa curge in bazinul post-aerare, unde are loc îndepărtarea posibilelor rămăşite de gaz N2  format în timpul denitrificării. Alimentarea cu aer se va face cu un aerator.
  • Din bazinul post-aerare  apa curge in bazinele de post-decantare unde are loc aerare/clarificare . Un aerator nou  cu capacitate mai mică va asigura alimentarea cu  aer în bazinul final de sedimentare.

C)Tratarea namolului in scopul deshidratarii si eliminarii controlate.

Din bazine, evacuarea namolului biologic in exces se face cu ajutorul pompelor care evacueaza namolul in compatimentul de ingrosare (compartiment inclus in bazinul de omogenizare, in partea interioara) si de aici in bazinul de amestecare a namolului existent. Continutul estimat de materie uscata a namolului ingrosat este de 2-2,5%, in timp ce namolul din unitatea de flotatie cu aer dizolvat are un continut de materie uscata de 5%. Cum ambele fluxuri de namol au continut diferit de materie uscata, trebuie omogenizate in bazinul din plastic existent cu rol de amestecare a namolului. Din bazin, namolul omogenizat este pompat de pompa de alimentare a centrifugei la aceasta. Cand namolul de flotatie este amestecat cu namolul in exces, deshidratarea va fi mai eficienta. Eficienta deshidratarii este marita cand solutia de polimer este adaugata la namol.

Din bazinul de amestecare, namolul omogenizate este pompat la centrifuga. Pentru eficienta deshidratarii namolului (ingrosarii) se adauga polimer. Dupa centrifugare, namolul uscat este stocat in containerul de namol existent.

E)Controlul tehnologiei de epurare biologica

Controlul tehnologiei de epurare biologica se bazeaza masuratori, cum sunt:

  • masuratori ale fluxului apei uzate;
  • masuratori ale oxigenului dizolvat in bazinul de aerare (indicatorul de oxigen dizolvat afiseaza temperatura apei);
  • masuratorile de pH in bazinele anoxic si conducta floculator;
  • masuratorile de nitrat si amoniu in bazinul de aerare.

In diferite locuri sunt aplicate indicatorare si senzori de nivel care sunt folosite de asemenea pentru controlul diferitelor unitati de echipament. Manometrele sunt instalate pe conductele de aer. Semnalele circuitelor de masurare sunt colectate si procesate  prin intermediul unui nou PLC care controleaza intreaga tehnologie si este plasat in panoul de distributie care este capabil sa trimita semnale cand parametrii depasesc limitele impuse.

Pentru epurarea avansata a apelor in treapta biologica sunt prevazute chimicale astfel: metanol pentru corectia carbonului (ca sursa de carbon  pentru microorganismele din bazinul anoxic ), acid fosforic, ca sursa de fosfor pentru proportia potrivita de  C:N:P , (ca sursa de fosfor), clorura ferica, ca reactiv de precipitare prin coagulare, pentru indepartarea fosforului in conditiile realizarii unui pH adecvat, (prin introducerea de acid clorhidric sau hidroxid de sodiu), polimer cationic pentru eficienta deshidratarii namolului. Gestionarea substantelor periculoase se va face in conformitate cu prescriptiile din fisele cu date de securitate.

 

Descriere lucrarilor

Faza de construcţie şi montaj

  • Curăţarea terenului de vegetaţie
  • Îndepărtarea stratului fertil de sol, lucrări de excavare, transport şi evacuare a materialului excedentar rezultat din lucrări de săpături sau de excavare.
  • Executarea gropilor pentru rezervoarele semiingropate si pentru fundatii
  • montajul bazinelor si echipamentelor
  • Suprastructura corpului tehnic se va realiza din cadre metalice transversale contravantuite la nivelul acoperisului si in planul peretilor longitudinali executati din panouri sandwich.
  • Suprastructura bazinelor biologic si de omogenizare se va realiza din diafragme de beton montate semiingropat.
  • interconectarea echipamentelor principale cu utilităţile necesare pe parte de energie electrică, aer comprimat;
  • efectuarea probelor si darea in functiune sub supravegherea producatorului

Pentru prevenirea, reducerea şi minimizarea efectelor nocive semnificative asupra factorilor de mediu se vor efectua următoarele lucrări directe:

  • lucrări de nivelare a terenului (unde este cazul);
  • terenul ocupat de lucrări provizorii va fi curăţat.

Faza de punerea în funcţiune a echipamentului.

  • instruirea personalului;
  • probe funcţionale şi tehnologice a echipamentelor ;
  • aducerea în funcţiune şi operarea la sarcină maximă şi la sarcini parţiale;
  • probă şi testele de performanţă;
  • predarea instalaţiei către beneficiar.

Utilitati:

In cadrul investitie propuse nu se foloseste apa in scop tehnologic.

Racordarea la utilitati se va face din retelele existente  pe amplasament.

Caile de acces nu se modifica si nu sunt necesare cai noi de acces.

Organizarea de santier

Organizarea de şantier şi managementul lucrărilor au in vedere afectarea suprafeţei de teren numai in limitele arealului construit. Respectarea normelor de intreţinere şi reglare a parametrilor tehnici de funcţionare a echipamentelor utilizate in construcţii limitează impactul acestora asupra mediului

b) cumularea cu alte proiecte –nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale –  nu este cazul.

d) productia de deseuri:

Deseurile rezultate in urma desfasurarii lucrarilor prevazute prin proiect vor fi stocate selectiv, pe suprafete betonate, in spatii special amenajate si vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate, dupa caz.

Deşeuri rezultate din exploatarea treptei  de epurare biologica :

  • Deseuri de  namol deshidratat rezultate de la instalatia de epurare ape uzate (Cod 02 02 04):  sunt colectate in container de namol si eliminate prin colaboratori autorizati externi eliminate sau prin incinerare in instalatia proprie .
  • Deseuri de ambalaje de la chimicalele utilizate ca reactivi la statia de epurare (Cod 15 01 10*): se vor elimina prin firme autorizate.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort:

  • pe perioada derularii lucrarilor de amenjare emisiile generate de utilajele de executie/transport; substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr.462/1993, cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg.104/2011, iar nivelul maxim al zgomotului produs se va incadra in limitele impuse de STAS 10009/1988.
  • in perioada de exploatare a investitiei :

Protecatia calitatii apelor

Implementarea proiectului nu genereaza ape uzate tehnologice.

Apa uzata epurata de pe amplasamentul Protan va fi evacuata in paraul Vulcanita prin conducta de otel existenta.  Prin montarea unei statii de epurare biologice avansate se va asigura o protectie avansata a apelor de suprafata, fara a modifica acestora  nivelul calitativ si domeniile posibile de utilizare  in aval.  

Pentru atingerea valorilor admise, producătorul staţiei de epurare, garantează următoarele grade de epurare: CBO5 -98,7%, CCOCr-96,6%, azot total -99,7%, materii in suspensie -93,1%, fosfor total -98,9%, cu incadrarea in NTPA 001/2005.

Pentru controlul procesului de epurare biologica  sunt prevazute echipamente de masurare si automatizare. Controlul tehnologiei se bazeaza pe urmatoarele masuratori:

  • masuratori ale fluxului apei uzate;
  • masuratori ale oxigenului dizolvat in bazinul de aerare (indicatorul de oxigen dizolvat afiseaza temperatura apei);
  • masuratorile de pH in bazinele anoxic si conducta floculator;
  • masuratorile de nitrat si amoniu in bazinul de aerare.

In diferite locuri sunt aplicate indicatorare si senzori de nivel care sunt folosite de asemenea pentru controlul diferitelor unitati de echipament. Manometrele sunt instalate pe conductele de aer. Semnalele circuitelor de masurare sunt colectate si procesate in PLC.

Protectia calitatii aerului:

Sursa de poluare atmosferica poate fi mirosul specific „gazului de namol”  rezultat in urma procesul de fermentare si deshidratare a namolului. Avand in vedere capacitatea redusa a statiei  si masurile prevazute se apreciaza ca impactul asupra calitatii factorului de mediu " AER "va fi afectat in limitele admise, fara efecte cuantificabile.

Măsuri pentru diminuarea generării mirosurilor neplăcute

  • Monitorizarea funcţionării statie de epurare pentru optimizarea procesului de epurare şi pentru evitarea emisiilor de mirosuri neplăcute
  • Inspecţii periodice ale reţelei de canalizare pentru a se detecta la tip orice disfuncţionalităţi şi adoptarea măsurilor corective adecvate pentru evitarea mirosurilor neplăcute.
  • Statia de epurare este performanta fiind prevazuta cu sistem automatizat de exploatare si control. (Pentru controlul statiei de epurare este incorporat un sistem logic de control programabil (PLC), sistem care monitorizeaza parametrii de operare si proces si ii transmite panoului de control. Monitorizarea statiei de epurare prin implementarea sistemului SCADA, sistem care contine urmatoarele: panou de control, PC, soft SCADA, aplicatie software, interfata.
  • Monitorizarea caliatatii aerului se va face

Protectia solului:

Lucrarile si dotarile pentru protectia solului si subsolului

  • Intreaga suprafata functionala este acoperita prin betonare sau asfaltare, deci probabilitatea de impurificare a solului-subsolului-freaticului este minima;
  • Rezervoarele de reactivi, sunt din material plastic, prevazute cu dozatoare. Rezervoarele sunt amplasate in cuve de protectie.
  • Referitor la controlul procesului de epurare: Pentru controlul statiei de epurare este incorporat un sistem logic de control programabil (PLC), sistem care monitorizeaza parametrii de operare si proces si ii transmite panoului de control. Monitorizarea statiei de epurare prin implementarea sistemului SCADA, sistem care contine urmatoarele: panou de control, PC, soft SCADA, aplicatie software, interfata.
  • Pentru siguranta, la punerea in functiune , este prevazuta o perioada de probe care va incepe dupa finalizarea constructiei unitatii biologice care consta inclusiv din testul de scurgere al structurilor de beton si al bazinelor, examinarea sudurilor, protectia impotriva coroziunii a echipamentului metalic.

Se apreciaza ca activitatea viitoare nu va afecta solul.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate

Lucrarile de construire vor fi asigurate cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente.

Prin proiect sunt luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident.

 

2. Localizarea proiectului

2.1 utilizarea existenta a terenului – Conform Certificatului de urbanism nr. 309/29.11.2016 emis de Primaria Municipiului Codlea, terenul pe care sunt amplasate lucrările prezentului proiect are folosinta de teren cu constructii  industriale

Zona de extindere a statie de tratare ape reziduale existente (prin amplasarea treptei biologice), se va face in zona terenului de 14026 mp (care este folosit in baza unui contract de cesiune incheiat intre SC PROTAN SA  si UAT Municipiul Codlea), in prelungirea Statiei de epurare existente (treapta mecano-fizico-chimica), la nord-vestul acesteia

2.3. relativă abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea şi capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul

2.4. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede- nu e cazul;

b) zonele costiere- nu e cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale-nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare: nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica zonele de protectie speciala:nu este cazul .

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depasite-nu e cazul;

 h) ariile dens populate-  nu este cazul;

 i) peisajele cu semnificatie istorica, culturală şi arheologică- nu e cazul.

3. Caracteristicile impactului potenţial: se iau în considerare efectele semnificative posibile ale proiectelor, în raport cu criteriile stabilite la pct. 1 şi 2, cu accent deosebit pe:

    a) extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate- nu e cazul;

    b) natura transfrontiera a impactului- nu e cazul;

    c) mărimea şi complexitatea impactului- impact  nesemnificativ;

    d) probabilitatea impactului- nu e cazul;

    e) durata, frecventa şi reversibilitatea impactului- nu e cazul;

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:  nu intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 Condiţiile de realizare a proiectului:

1)Se va respecta proiectul înaintat spre avizare şi condiţiile impuse prin Certificatul de Urbanism nr. 309/29.11.2016 emis de Primaria Municipiului Codlea , avizele  şi notificările anexate (in special conditiile din Avizul de gospodarire a apelor nr. 51/31.03.2017 modificator al Avizului de Gospodarire a Apelor nr. 336/06.11.2012,  emis de SGA Brasov);

2) Se vor respecta prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu  modificările si completările ulterioare, privind protectia mediului;

           In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

            Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

            La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

           Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in  vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                              

                                                                                               SEF SERVICIU A.A.A.,  

                                                                                                Alexandrina VASILE

 

 

INTOCMIT:

Liliana BARBU