Back

Decizie incadrare AUTOLIVfabrica

PROIECT

 

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

Nr.   322  din  11.07.2017

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de  SC  AUTOLIV ROMANIA   SRL prin Fierbinteanu Ionel, cu sediul in jud. Brasov, municipiul Brașov, str. Bucegi, nr. 8, inregistrata la APM Brasov inregistrata la APM Brasov cu nr. nr. 6943  din 02.05.2017 și nr. ELO 447/21.04.2017, completata cu nr. 7987 din 15.05.2017 și  nr. 8613 din 30.05.2017,

in baza in baza:

  • HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, cu modificarile si completarile ulterioare
  • OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin Legea nr. 49/2011

APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 19.06.2017, că proiectul „Obținere A.C.  pentru Contruire imobil de producție, servicii depozitare (Autoliv VOR), amenajări exterioare, accese”, propus a fi amplasat jud. Brasov, municipiul Brașov, str. Bucegi, nr. 8  (C.U. nr. 458 din 07.03.2017  emis de Primăria municipiului  Brașov), se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

-activitatea care se va desfășura după implementarea proiectului intră sub incidența Legii  nr. 278/2013 privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE –“IED” )- Anexa nr.1 la punctul 6.2 „Pretratarea (operatiuni de tip spalare, inalbire, mercerizare) sau vopsirea fibrelor textile ori a textilelor, cu o capacitate de tratare de peste 10 tone/zi”.

-în prezent, activitatea societatii SC AUTOLIV ROMANIA SRL se desfasoara in baza Autorizatiei Integrate de Mediu  nr. BV1 din 02.03.2017 si este de producerea si comercializarea de componente auto, in special sisteme de siguranta, cum sunt: centuri de siguranta, generatoare de gaz (inflatori) pentru airbag, module de airbag, precum si componente pentru centuri de siguranta cum sunt chinga, inchizatoare, retractori si arcuri. Tot in cadrul fabricii de la Brasov se finiseaza prin imbracare cu piele, o parte din volanele fabricate la punctul de lucru din orasul Sfantu Gheorghe.  

-proiectul propus va avea efecte cumulative cu activitatea societatii care  se desfasoara in baza Autorizatiei Integrate de Mediu  nr. BV1 din 02.03.2017.

-dupa implementarea proiectului este posibila dezvoltarea in zonă a unitatilor industriale care desfasoara activitati cu impact asupra mediului (ex. mărirea capacității de producție a fabricii existente);

Capacitati totale dupa extindere (existente si propuse):

-dupa realizarea investitiei, la nivel de fabrica (Divizia VOR) vor exista 9 instalatii de vopsire din care 7 existente si 2 nou prevazute.

Capacitate totala de productie chinga (dupa realizarea investitiei):

-202 mil.metri chinga/an (existent) + 73 mil.metri chinga/an (propus) = 275 mil.metri chinga/an (dupa extindere);

Capacitati totale IED (dupa realizarea investitiei):

60,48 t/zi (existent)+17,28 t/zi (propus) =77,76 t/zi (dupa extindere);

-din  analizarea documentaţiei tehnice, verificarea amplasamentului,  parcurgerea listei de control pentru etapa de incadrare si analizarea criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009 s-a concluzionat:  este posibil ca efectul lucrărilor propuse a se realiza să fie semnificativ;

-caracteristicile proiectului (localizare, dimensiune, natura) şi ale amplasamentului au indicat că  este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului;

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

- proiectul propus nu este localizat în arii protejate de interes local, naţional, comunitar sau internaţional declarate prin acte normative si nu intră sub incidenţa OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

- proiectul nu necesită parcurgerea etapelor procedurii de evaluare adecvată.

 

Proiectul propus necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului  cu efectuarea evaluării impactului asupra mediului, fără evaluarea adecvată pentru proiectul mai sus menționat, prin realizarea Raportului privind impactul asupra mediului.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU            

 

                       

 

                       

                                                                                                     ȘEF  SERVICIU  A.A.A.,  

                                                                                                       Alexandrina VASILE

 

 

INTOCMIT:

Cons. Daniela BIRĂU