Back

DI_SC TOTAL ROMANIA SA_proiect

                    

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE proiect

Nr. din .08.2017

....

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de SC TOTAL ROMANIA SA, cu sediul in jud. Brasov, com. Cristian, sat Cristian, str. Stejarilor, nr.2, înregistrată la APM Brasov cu nr. 7194 din data de 04.05.2017 (solicitare inregistrata electronic cu nr. 502 din data de 03.05.2017),  în baza:

  • Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările şi ulterioare;
  • Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, aprobată prin Legea nr. 49/2011,

şi ca urmare a completarilor depuse sub nr. 12002/28.07.2017 si nr. 12742/07.08.2017,

autoritatea competentă pentru protecţia mediului APM Braşov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 31.07.2017, că proiectul „Construire cladire administrativa” propus a fi realizat in jud. Brasov, com. Cristian, str. Stejarilor, nr.2, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate. 

 

            Justificarea prezentei decizii:

  I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

  1. proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, Anexa 2, la pct. 13, lit. a) Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;
  2. titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;
  3. lipsa observatiilor din partea publicului interesat;
  4. in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

 

            1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului: prin proiect se propune construirea unei clădiri administrative avand regimul de inaltime „Parter” si suprafata totala construita de 300,00 mp, pe un teren in suprafata de 44.955,00 mp aflat in proprietatea privata a societatii TOTAL ROMÂNIA SA, conform extrasului CF nr. 101870, nr. cad. 1608.

Cladirea administrativa va face parte din patrimoniul societatii TOTAL ROMÂNIA SA a carei activitate se desfasoara pe baza Autorizatie de mediu nr.109/21.06.2010 emisa de APM Brasov, revizuita la data de 31.07.2013 si la data de 07.05.2015. In prezent, suprafata ocupata de cladiri este de 9.402,27mp, suprafata libera betonata este de 24.488,08mp, zona verde fiind de 17.200,00mp.

Împreună cu construcția propusă se vor realiza și aleile exterioare pietonale de racordare a acesteia la trotuarele existente. Vor fi realizate două alei pietonale care racordează gangul principal respectiv intrarea de serviciu spre trotuarul adiacent parcării principale (spre stradă) și vor fi realizate alte două alei pietonale care racordează gangul principal și accesul către punctul medical spre trotuarul din interiorul incintei. Aleea principală va avea lățimea de 3 m, respectiv 2 m iar aleile secundare lățimea de 1,5 m.

Aleile vor avea suprafața de uzură alcătuită din dale de pavaj prefabricate din beton sau dintr-un strat de beton asfaltic. Aleile vor fi bordate cu pietre de bordură prefabricate din beton, așezate pe fundație proprie din beton simplu. Racordarea la trotuarele existente se va face fără denivelare.

Instalațiile existente pe amplasament și fluxurile tehnologice răspund activității specifice societatii, și anume: producerea și comercializarea lubrifianţilor industriali şi auto şi este sustinută de activităţile desfăşurate în: laboratorul de analize fizico-chimice, departamentul mentenanţă – utilităţi, birouri.

Lubrifianţii industriali şi auto fabricaţi şi comercializaţi de TOTAL ROMANIA S.A. sunt: uleiuri auto: pentru motor şi transmisie; uleiuri industriale: hidraulice, pentru compresoare, turbine, lagăre, transmisii industriale, etc.; unsori multifuncţionale de Li şi LiCa.

Descrierea funcțională a clădiri administrative:

P01     Punct medical 29,90 mp

P02     Hol 6,15 mp

P03     Grup sanitar 5,35 mp

P04     Grup sanitar 5,35 mp

P05     Vestiar și grup sanitar 7,90 mp

P06     Depozit 9,40 mp

P07     Hol 5,20 mp

P08     Cantină 91,90 mp

P09     Acces point 25,50 mp

P10     Spațiu tehnic 7,70 mp

P11     Birou portar 11,55 mp

P12     Grup sanitar 12,45 mp

P13     Hol 7,70 mp

P14     Spațiu de odihnă 29,90 mp

P15     Terasă 46,45 mp

Terenul prezintă următorii indici:

Suprafata teren = 44955 mp

Suprafata construita =  300 mp

Suprafata desfasurata = 300 mp

POT propus= 27,81 %

CUT propus = 0.278

POT maxim = 30 %

CUT maxim = 0.80

Alimentarea cu apă potabilă: Racordarea la apă este realizată precum celelalte clădiri de pe platformă, astfel:

Alimentarea cu apă (apă potabilă, apă pentru obţinere agent termic şi apă pentru intervenţie în caz de incendiu) se realizează din două puţuri subterane forate în incinta societăţii: puţul nr. 1 de 90 m adâncime, cu un debit de exploatare de 2,0 l/s si puţul nr. 2 de 120 m adâncime, cu un debit de exploatare de 2,0 l/s.

Evacuarea apelor uzate: Evacuarea apelor uzate menajere, provenite de la clădirea administrativă, se va face printr-o rețea exterioara de canalizare, cu descărcare în stația de epurare mecano-biologică existentă de tip Puratox.

Apele pluviale, conventional curate, provenite de pe acoperișul construcției, vor fi colectate prin jgheaburi și burlane și printr-o rețea de canalizare ce se va realiza din conducte, cu descărcare în bazinul de retenție existent cu capacitatea V=110mc. Din bazinul de retenție, apele pluviale convențional curate, sunt evacuate, prin intermediul unei stații de pompare, în pârâul Ghimbășel prin aceeași conductă de evacuare cu apele uzate menajere epurate.

Apele pluviale, potențial impurificate, provenite de pe căile de acces, se vor colecta printr-o rețea de canalizare cu descărcare în instalația de epurare existentă, apoi vor fi evacuate în pârâul Ghimbășel prin aceeași conductă de evacuare cu apele uzate menajere epurate și apele pluviale convențional curate.

SC TOTAL ROMANIA S.A. este autorizată privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate cu Autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 117/01.10.2014, respectiv Notificarea de Începerea Execuției nr. 26 din 20.07.2017, emise de SGA Brasov.

Alimentarea cu energie electrică:  - Necesarul de energie electrica va fi asigurat de la reteaua electrica din zona. Agentul termic va fi asigurat de o centrală termica electrică.

Alimentarea cu gaze naturale: - Alimentarea cu gaze naturale se va face din reteaua centralizata existenta in zona.

Lucrari necesare organizarii de santier: - in vederea inceperii executarii lucrarilor, prin proiect s-au prevazut urmatoarele:

  • Organizarea de șantier se va face exclusiv în incintă; Construcțiile (baracamentele) și echipamentele provizorii necesare executării lucrărilor se vor amplasa în interiorul incintei. Pe șantier se va amplasa un WC ecologic. Se vor realiza branșamente provizorii: unul ce va furniza apa necesară execuției; un branșament electric provizoriu pentru funcționarea șantierului până la finalizarea lucrărilor;
  • amenajarea accesului va fi realizat în parcarea platformei industriale, parcare va avea rolul până la finalizarea lucrărilor și de filtru pentru a nu murdări cu materiale de construcție drumul public.
  • Lucrările de execuție se vor desfășura fără afectarea domeniului public exterior platformei industriale;

Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei:                

Zonele afectate de lucrari vor fi aduse la starea initiala iar suprafetele de teren ramase libere se vor amenaja si intretine ca spatii verzi.

b) cumularea cu alte proiecte – la momentul verificarii amplasamentului nu erau in derulare alte proiecte;

c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul;

d) productia de deseuri – deseurile rezultate in urma desfasurarii lucrarilor de construire prevazute prin proiect (fier, otel, amestecuri metalice si de beton, deseuri de lemn, ambalaje) si deseurile menajere vor fi stocate selectiv, pe suprafete betonate, in spatii special amenajate si vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate, după cum urmează:

  • deşeurile menajere, se colectează în recipiente mobile la locul de producere, se depozitează temporar în containere mobile special destinate şi se elimină la depozitul de deşeuri al oraşului prin intermediul SC Comprest SRL, cu care titularul a incheiat contract;
  • deşeurile de hârtie şi carton se colecteză în recipiente mobile la locul de producere, se depozitează temporar în containerul special dedicat şi se valorifică prin societăţi autorizate;
  • deşeurile metalice se colectează la locul de producere, se depozitează temporar în zona special dedicată şi se valorifică prin societăţi autorizate;
  • deşeurile de materiale plastice se colectează la locul de producere, se depozitează temporar în containerul special dedicat şi se valorifică prin societăţi autorizate.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort – În perioada de construcţie, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii care va avea in vedere ca utilajele utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate:  -lucrarile vor fi executate numai cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident; 

 

2. Localizarea proiectelor:

2.1 utilizarea existenta a terenului:  terenul studiat in suprafata totala de 44.955,00 mp este situat in intravilanul comunei Cristian in conformitate cu certificat de urbanism nr. 121/19.04.2016, cu valabilitate  prelungita pana la data de 19.04.2018, emis de Primaria Comunei Cristian, avand destinatia stabilită prin documentație de urbanism de „Construcții industriale și edilitare”. Amplasamentul este la 1 km NE de Cristian şi 5 km SV de Braşov, delimitat de DN 73 (E 572), calea ferată Braşov-Zărneşti, pârâul Bureţi şi zona colinară Piscul Bureţilor.

Căi de acces public: accesul pe teren este asigurat, atât cel pietonal cât și cel auto, din str. Stejarilor.

2.2 relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora - nu este cazul;

2.3 capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite -nu este cazul;

d) parcurile si rezervatiile naturale - nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. -  nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite: - nu este cazul;

h) ariile dens populate - nu este cazul;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica - nu este cazul.

 

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –  masurile prevazute prin proiect vor asigura protectia factorului  de mediu si protectia factorului  uman;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – prin proiect au fost prevazute masurile necesare astfel incat, in perioada de aplicare a proiectului sa nu existe impact asupra factorilor de mediu;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor  propuse prin proiect;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

 

    II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele:

  1. proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Condiţiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  3. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  4. Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate si vor fi evacuate ritmic;
  5. Se vor lua masuri pentru evitarea poluarii solului prin depozitarea pe suprafete impermeabile a materialelor si a deseurilor rezultate in urma lucrarilor;
  6. Organizarea de santier se va face pe o arie cat mai restransa in jurul obiectivului, accesul utilajelor facandu-se exclusiv pe drumul de acces existent, depozitarea materialelor se va face in mod organizat doar in cadrul santierului; nu se vor bloca caile de acces pietonale si stradale;
  7. Se va asigura semnalizarea santierului cu panouri de avertizare corespunzatoare;
  8. Se va evita depozitarea necontrolata a deseurilor rezultate;
  9. Se va asigura salubrizarea zonei si mentinerea curateniei pe traseul drumurilor de acces, pe toata perioada realizarii constructiilor;
  10. Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor), reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate;
  11. Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10009/2017. Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr.119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;
  12. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei sau a soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului la:  stropirea căilor de acces în şantier, a zonei de descărcare a materialelor de construcţie.
  • minimizarea, prin realizarea pe amplasament numai a lucrărilor strict necesare în ceea ce priveşte  activităţile generatoare de praf : ex. tăierea, măcinarea, şlefuirea, căderi de material, spargerea betonului, etc.
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;
  • oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  1. Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;
  2. Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;
  3. In cazul unor poluari accidentale proiectantul si constructorul raspund in solidar;
  4. Răspunderea pentru refacerea amplasamentului, drumurilor de acces și tehnologice, etc. revine în totalitate titularului de proiect.

 

            In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

            Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

            La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Dupa intocmirea procesului verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizare a proiectului, aveti obligatia de a solicita si obtine revizuirea autorizatiei de mediu detinuta de societate.

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea procedurii de evaluare adecvata.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

Nerespectarea prevederilor decizie se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Conform prevederilor Ordinului MMP nr. 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

      Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

      Sorin HORNOIU

                                               

 

SEF SERVICIU A.A.A.,      

                                                                                                              Alexandrina VASILE                                                                                                                                                            

 INTOCMIT:                                                                                                 

 Consilier Simona PASCU