Back

proiect Decizie incadrare KRONSTADT

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

Nr.            din              .2017

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de SC KRONSTADT STERNEN SRL, cu sediul in Jud.Brasov, Mun. Brasov, str.Calea Bucuresti , nr. 52, bl. S 24, ap.1, inregistrata  la APM Brasov cu nr. 10019 din 22.06.2017 si electronic nr.734/21.06.2017si completari cu nr. 10761 din 05.07.2017, in baza:

-HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului;

-OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu Legea nr. 49/2011;

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, din data de 19.06.2017, ca proiectul „Schimbare destinatie in spatiu comercial, aparthotel si birouri, modificari interioare-exterioare si remodelare fatada”, propus a fi realizat in  jud. Brasov, Mun.Brasov, str.Lunii, nr. 6, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

           

       Justificarea prezentei decizii:

I.Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

  1. proiectul   intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului  in Anexa 2, la punctul 10, lit. b) proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto;
  2. titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare, nu s-au inregistrat observatii din partea publicului;
  3. in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact se mnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

           

       1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului :  . Constructia este amplasata pe un teren in suprafata de 1090 mp  si este proprietate a persoanei juridice SC KRONSTATD STERNEN  SRL , conform extras C.F. anexat.

Constructia propusa a-si schimba destinatia este situata in ansamblul  de constructii al Universitatii George Baritiu Brasov. Aceasta are un regim de inaltime P+1 si a avut functiunea, pana de curand , de sali de curs si laboratoare pentru univesitatea mai sus amintita. Initial constructia avut functiunea de cantina pentru 200 de persoane, fiind costruita in perioada anilor '70 ai secolului trecut.

Constructia este rectangulara si are dimensiunile de 18, 45 x 36,45 m. Este constituita din doua niveluri supraterane si un subsol realizat pe o treime din suprafata totala. Constructia este in stare buna de functionare , finisajele fiind de buna calitate. Structura de rezistenta este cadre din beton armat inchisa cu pereti din caramida perimetrali . Fatada este tip raster specifica perioadei in care a fost construita. Scarile precum si copertina accesului principal existent  in constructie sunt amplasate pe o alta proprietate conform schitelor CF.

 In imediata apropiere exista constructii cu functiuni mixte( comert , locuite, hotel etc) cu regim de inaltime  P+4 , P+ 8 niveluri.

Tema de proiectare

Constructia existenta a fost preluata de catre persoana juridica SC KRONSTADT STERNEN SRL care doreste sa o transforme in doua spatii dinstincte si separate. Astfel la nivelul parterului se va amenaja un spatiu comercial tip super maket, cu accesul publicului direct din strada Lunii. La etaj se doreste a se amenaja un apart hotel care va cuprinde un numar de 11 apartamente. In spatiile subsolului se vor amplasa functiuni de administratie si tehnice , ce vor deservi aparthotelul.

Scarile interioare principale, precum si accesul existent lateral se doresc a se desfiinta.  Pentru apart hotel se va proiecta  o noua scara amplasata pe latura de vest a constructiei , ce va asigura accesul clientilor la nivelul etajului.

 

  1.     Descriere functionala

 

3.1.Accese ,sistematizare verticala

Accesul la constructie se face din strada Lunii , strada modernizata, de categoria a IIIa formata din doua benzi de circulatie in latime de 7,00 m si trotuare bilaterale.

Accese

Spatiul comercial

Accesul la spatiul comercial se face prin intermediul unei scari ce preia diferenta de nivel de 0,45 m. Iesirea clientilor, in mod curent, se va realiza prin zona caselor de plata/marcaj, vor fi asigurate cai de evacuare conform scenariului de securitate la incendiu. Tot in aceasta zona s-a prevazut si o rampa pentru persoane cu handicap. Pavajul se va realiza din placi ceramice antiderapante.  Accesul auto pentru anexe, se va face din curtea de serviciu a cladirii cu intrare din drum servitute cu acces din strada Lunii. Accesul personalului in magazin se face tot pe usa de receptie marfa.

Aparthotel

Accesul publicului pentru aparthotel se va face dinspre strada Lunii direct intr-o casa scarii nou creata amplasata pe latura de vest a cladiri exstente , aceasta fiind doar cu 0,10 m mai sus de nivelul terenului amenajat. Personalul va avea acces pe scara secundara existenta, amplasata in partea din spate in imediata apropiere a accesului pentru marfa spatiu comercial. Aceste doua accese sunt distincte si separate 

Parcaje

In interiorul parcelei pe latura de nord - est s-a prevazut un parcaj nou pentru 15 autoturisme cu acces din parcajul existent al incintei universitatii George Baritiu. Parcajul existent mai cuprinde un nr de 39 locuri de parcare .Conform HGR 526/ 96 pentru functiunile alese sunt necesare un minim de 10 locuri de parcare astfel: 5 locuri spatiu comercial ( 475 mp / 100 mp)  si 5 locuri aparthotel( 44 locuri cazare x 1/ 10 ).

Imbracamintea parcajului , aleilor si al platformelor propuse va fi din piscoturi beton asezate pe un pat de nisip. Apele meteorice de pe platforme si parcaj vor fi preluate de gurile de canalizarea pluviala existenta.

Imprejmuire

Terenul este imprejmuit cu un gard transparent din panouri metalice amplasat pe un soclu de beton. Accesul la parcajul existent, precum si cel propus , se face prin intermediul unei porti glisante existente, ce se mentine.

Pentru a se realiza accesul la aparthotel, partea de la strada Lunii al gardului existent se va desfiinta.

 

        3.2. Situatia existenta

            Constructia existenta este rectangulara si are dimensiunile de 18, 45 x 36,45 m. Aceasta este constituita din doua niveluri supraterane si un subsol realizat pe o treime din suprafata totala. Acoperisul este in terasa .Functiunea actuala este de de sali de curs si laboratoare pentru Univesitatea George Baritiu si are urmatoarea impartire functionala:

            parter- accesul principal se face pe latura de nord est , dinspre parcaj, direct intr-un hol , din care se face distributia la doua sali de curs, laborator , grupuri sanitare, birou si etaj prin intermediul a doua scari deschise. Tot din zona holului se face un culoar care are legatura cu exteriorul si din care se face distributia la o biblioteca, magazie biblioteca, birouri, cabinet somatologic si o scara secundara ce face acces la etaj si subsol. Scara secundara are acces direct spre exterior pe latura de sud est.

            etaj - accesul la etaj se face prin intermediul celor doua scari existente astfel: prima face accesul la un hol din care se face accesul la 4 sali de curs si o cancelarie iar cea de a doua face acces la un hol din care se face distribuia la doua sali de clasa. Holurile sunt deschise unul catre celalalt dar fara a avea legatura directa unul cu celalalt. Din doua sali de curs se face accesul la scara secundara . In zona scarii secundare este prevazuta o trapa acces la terasa acoperisului.

            subsol - accesul la subsol se face din scara secundara, intr-un hol din care se face distributia la trei spatii arhiva si o centrala termica. Centrala termica are o nisa acoperita cu un luminator din sticla , ce asigura ventilarea si iluminarea naturala a acestuia.

  Indici – situaţia existenta

  1. SUBSOL

PARTER

ETAJ

  1. Sconstruit
  1. Sutil
  1. Sconstruit
  1. Sutil

Sconstruit

  1. Sutil

229,55

187,24

688,72

600,86

672,50

583,24

 

 

Sc- 688, 72 mp

Sd - 1582, 95 mp

 

            3.3. Situatia propusa a constructiei

Constructia existenta se propune a se refunctionaliza si  remodela exteriorul astfel incat sa rezulte o constructie noua ce sa satisfaca noile cerinte functionale.

Conform temei de proiectare se doreste transformarea constructiei in doua zone functionale dinstincte si anume spatiile parterului sa devina un spatiu comercial de tip supermarket iar spatiile etajului sa se transforme in spatii de cazare de tip hotel apartament. Cele doua zone functionale au fost concepute sa functioneze separat astfel incat pentru fiecare sa existe accese separate pentru clienti precum si pentru personal si marfa.

Pentru realizarea acestora sunt necesare modificari  astfel:

- compartimentarile interioare din zidarie caramida , mai putin cele de la scara secundara , se vor demonta in totalitate;

-cele doua scari interioare amplasate in mijlocul constructiei se vor demonta iar golul rezultat se va inchide cu un planseu din beton armat amplasat la cota planseului existent de la nivelul etajului;

- accesul existent amplasat pe latura de  nord -est se va anula prin demontarea scarilor , copertinei din beton si a inchiderilor de zidarie si vitrina ( accesul nu mai poate fi functional pentru ca partial este pe alta proprietate). golul rezultat in planul fatadei se va inchide in raportul plin gol existent;

- desfacerea la parter a zidariei de pe fatada de nord -vest ( str Lunii) pe doua deschideri pentru realizarea accesului principal in spatiul comercial;

- construirea pe latura de sud- vest unei scari de acces la etaj pe structura metalica si care va fi inchisa cu panouri termoizolante cu vata minerala. Scara va fi in trei rampe in latime de 1, 40 m si va prelua o diferenta de nivel de 3,85 m .La etaj in zona scarii  un gol existent se va demonta parapetul si se va latii de la 1, 15 m la 1, 40 m.

Impartirea functionala a constructiei va fi urmatoarea:

Parter –  Spatiu comercial

Accesul principal in spatiul comercial se va face direct in sala de vanzare  ( S=475,02 mp) din care se accede la o camera tehnica (  S= 8,46mp) si spatiile anexe ce deservesc sala vanzare. Pe latura desud vest s-a prevazut inca o usa de evacuare in caz de incendiu.

Pe latura din spate exista un al doilea acces pentru personal si marfa care se face direct intr-un hol( S= 27,67 mp) . Din acest hol se face distributia la depozit de mana( S= 17,40 mp) trei camere frigorifice( S= 7,02 mp, S= 8, 72 mp, S= 7, 52 mp), camera produse neconforme( S = 4, 19mp) , camera deseuri( S = 4, 79 mp), sala mese personal( S= 5,67 mp ) oficiu curatenie si grup sanitar( S= 3,36 mp , S= 6,48 mp) , doua vestiare( S = 2, 93 mp , S = 3, 65 mp )  si birou sef magazin si paza( S= 9,68 mp, S = 4,10 mp). Pe latura de sud vest cu accese direct din exterior sunt amplasate tablou electric( S= 4, 33 mp ) si statie pompe/ rezerva apa ( S= 4,20 mp).

 Organizarea interioara a salii de vanzare a fost facuta in urma propunerilor de mobilare facute de catre beneficiar. Mobilarea tine cont de cantitatile de produse, de asezarea marfurilor pe categorii, de fluxurile cumparatorilor de la accesul principal pana la casele de marcat.

Pozitiile usilor de acces si de evacuare in caz de incendiu au fost stabilite in functie de traseele interioare ale publicului cumparator, de lungimile cailor de evacuare si de timpul de evacuare pe aceste cai, conform Normativ P118/99.

            Mobilarea salii de vanzare foloseste tipuri de mobilier si echipamente utilizate specific brandului. Astfel sunt rafturi pentru produse ambalate, neperisabile; rafturi pentru legume si fructe; vitrine frigorifice cu produse preambalate si vitrine cu produse ce se portioneaza sau se feliaza si se cantaresc; cuptor pentru paine; rotisor; mese pentru portionat, feliat si cantarit; spalatoare si grupurile de case care incheie parcursul clientilor. In zona intrarii se depoziteaza cosurile pentru transportul marfurilor. Sunt prevazute patru case de marcat la iesirea din fluxul de cumparare.

Zona de anexa va fi amenajata in functie de principalele functiuni:

- Biroul sefului de magazin va fi amplasat in zona anexe. In birou paza se va monta serverul instalatiei de curenti slabi, respectiv voce – date, retea de date de la casele de marcaj, centrala detectoarelor de fum pentru semnalizare in caz de incendiu.

 - Depozitari si receptie marfa – zona de receptie marfa este amplasata la parter, pe fatada posterioara in imediata vecinatate a zonelor de depozitare, unde sunt amplasate doua incaperi frigorifice, una pentru refrigerare, una pentru congelare rafturi si paleti pentru produse racoritoare si apa minerala baxate si camera pentru produse scoase de la vanzare, camera produse neconforme. Depozitarea se va face separat pentru produse alimentare si nealimentare. Camera deseuri pentru depozitarea deseurilor provenite din dezambalari de carton si polietilena este amplasat in vecinatatea accesului de pe fatada posterioara.

- Grupul social este compus din vestiar, camera de luat masa pentru personal, camera materiale de curatenie si grupul sanitar pentru personal.

- Spatii tehnice –Tabloului electric este amplasat intr-o zona special amenajata, protejata, in camera TED, cu iesire direct la exterior, pe fatada Nord.

Primirea si receptionarea marfurilor se face in zona anexelor, avand acces direct din exterior, de pe fatada posterioara. Accesul marfurilor in interiorul zonei de receptie se face direct. De la receptie, marfurile vor fi transportate in zonele special amenajate pentru depozitare si in sala de vanzare. Transportul se va face cu carucioare de capacitate mare.

Depozitarea se va face pe rafturi, paleti, in vitrine si camere frigorifice (cu temperaturi pozitive) si de congelare (cu temperaturi negative). Vitrinele frigorifice si de congelare vor fi situate in sala de vanzare. In spatiul de receptie se afla un cantar – platforma. Depozitarea produselor perisabile este facuta in camera frigorifica si in camera de congelare.

Camera pentru depozitarea deseurilor provenite din ambalaje de carton sau polietilena este amplasat la interior; resturile menajere se colecteaza in pubele, care vor fi colectate zilnic de catre serviciul de salubritate cu care s-a incheiat in prealabil un contract de prestare servicii.

 

Etaj   – Aparthotel

Accesul la aparthotel se face din casa scarii  nou realizată direct în spațiul receptie( S=9,00 mp) din care se face accesul la un spatiu depozitare bagaje ( S= 2,87 mp), centrala detectie /supraveghere video ( S=1,57 mp) si un coridor ( S = 67, 03 mp) din care se face distributia la 11 apartamente si un loc fumat( S= 5, 39 mp) amplasat in zona scarii secundare. Din coridor se face acces la scara secundara , care se considera a doua scara de evacuare, si care face legatura si cu  spatiile administrative/ tehnice amplasate la subsol.

Apartamentele sunt similare ca impartire cu variatii de suprafata si cuprind un hol (S = 4, 83 - 5, 93 mp) , camera de zi ( S= 16, 41 - 17,03 mp) , dormitor ( S= 13,12 -13, 51 mp), chicineta ( S = 4, 48 - 5, 81 mp) si baie ( S= 4, 32 mp) .

Mobilarea si utilarea apartamentelor se va face specific programului funcțional respectand cerintele si normele pentru o clasificare de 3***. Capacitatea maxima da cazare per apartament fa fi de max 4 persoane.

 

Subsol  - spatii tehice

 Accesul se face prin intermediul scarii secundare existente intr-un hol  ( S=32,22 mp+ 10, 83mp) din care se face distributia la birou ( S = 15, 98 mp ) oficiu cameriste(S= 7, 40 mp) , vestiar ( S = 7, 13 mp ) grup sanitar( S = 3, 08 mp) trei spatii depozitare ( S = 30, 64 mp , s = 31, 91 mp, S= 24,56 mp) si spatiu centrala termica( S=15, 26 mp).

Pe latura de sud vest se vor desface trei goluri de 0,6 x 1, 00 m si se vor realiza curti engleze pentru fiecare, care vor asigura iluminarea si ventilarea naturala  a spatiilor nou create.

 

  Indici – situaţia propusa

  1. SUBSOL

PARTER

MANSARDA

  1. Sconstruit
  1. Sutil
  1. Sconstruit
  1. Sutil

Sconstruit

  1. Sutil

229,55

185, 14

692,05

616, 45

692,05

583, 92

 

H atic = + 8,45 m

 

Sconstruit =  692,04 mp ………………….. ……………………. P.O.T. =  63,48%,

Sdesfasurat= 1613,65 mp ……………………………………….  C.U.T.  = 1,48

 

In conformitate cu H.G.R. 766/1997 privind categoria de importanta a constructiilor, cladirea se incadreaza in categoria C de importanta, clasa III de importantă  P100/1-2006.

 

4. Solutii constructive si de finisaj

 

4.1. Sistemul constructiv

Construcţia existenta are regimul de înălţime S+ P +1 şi este realizată  pe structura cadre din beton armat  inchisa cu zidării de cărămidă de 30 cm latime Planseele sunt din beton armat monolit. Fundatiile pentru structura propusa sunt izolate sub stalpi. Peretii folositi la recompartimentarea spatiului vor fi executati din panouri de gips carton normal / hidrofug/ ignifug, in functie de destinatiile fiecarei camera sau specificatiile scenariului de siguranta la incendiu.

            Constructia noua a scari se va realiza pe structura metalica si va fi inchisa cu panouri termoizolante vata minerala si sticla.

Interventiile propuse prin proiect nu afecteaza in nici un fel structura de rezistenta a cladirii.

 

4.2.Finisaje interioare

Spatiu comercial

- Pardoseli - pardoseala din  sala de vanzare si din spatiile anexe va fi din covor PVC. In grupul sanitar si in incaperile prevazute cu puncte de apa, pardoseala va fi din gresie portelanata pentru interior.

- Pereti - finisajele interioare ale peretilor vor fi executate cu vopsitorii lavabile, mai putin la grupul sanitar, sala de mese si in camera de curatenie unde se vor executa placaje cu faianta.

 Conform normelor specifice acestui tip de activitateau fost prevazute protectii mecanice in lungul peretilor, la colturile expuse ale peretilor, in special in zonele de circulatie intensa a carucioarelor cu marfa.

-Tavane – pentru tavane se vor executa vopsitorii lavabile de culoare gri. Inaltimea libera a spatiului de vanzare sub tavanul fals va fi 3.39ml.

- Tâmplarii interioare – tamplariile interioare vor fi : usi metalice pline, cu tocuri din otel, vopsite uzinat culoarea gri deschis RAL 7040, ușa cu profil de aluminiu, geam termopan cu rupere de punte termica glisanta, automanta, la exterior, pentru acces clienti;

Grilele de ventilare practicate in usile interioare si exterioare, dimensiunile si pozitiile acestora pe panourile usilor vor fi stabilite in functie de prevederile proiectului pentru instalatii termice si ventilatii

 

Aparthotel

            -Pardoseli – pardoselile vor fi din mocheta antistatica 8mm grosime , fonizolanta, pentru majoritatea spatiilor mai putin pentru bai , unde se va folosi gresia portelanata. Pentru spatiile de la subsol se va folosii gresia de trafic. Scara principala se va imbraca cu mocheta iar in spatiul de primire zona acces se va placa cu granit. Scara secundara se va  imbraca cu gresie.

-Pereti – finisajele la pereti vor fi combinatii de tapet si zugraveli lavabile pentru camere, holuri, coridoare  scari si spatiul receptie mai putin pentru bai si partial chicinete une se vor folosii placari faianta . Pentru spatiile din subsol se vor folosii zuraveli lavabile iar pentru zona dusurilor si grup sanitar se va folosii faianta.

- Tavane – se vor folosii tavanele suspendate de gips carton care vor fi vopsite cu vopsea lavabila .Inaltimea libera va fi de minim 2, 65 holuri si 3, 10 penru camere. Pentru spatiile de la subsol  se vor executa vopsitori lavabile culoare alb.

- Tamplarii interioare tamplarile interioare vor fi din lemn( mdf) furniruite. Usile de acces in apartamente vor fi inalta calitate si fonoizolate.

 

4.3.Finisaje exterioare

Constructia se va termoizola si remoela prin aplicaea de finisaje uscate si pereti ventilati. Astfel la nivelul parterului se vor aplica placaje uscate cembonit si tabla vopsita in camp electrostatic iar la nivelul etajului se va aplica un placaj tabla perforata vopsita in camp electrustatic.

Restul finisajelor unde nu se vor aplica placaje se vor aplica tencuieli structurate alb.

Pentru scara nou creata finisajele vor fi panouri termoizolante tabla + vata minerala .

La nivelul parterului tamplariile existente  se vor inlocui cu tamplarie aluminiu cu rupere termica si geam termoizlant iar la nivelul etajului tamplariile se vor pastra cele existente.

Pentru accesele in constructie s-au prevazut copertine de protectie.

 

UTILITĂŢI

Strada pe care se afla amplasamentul este echipata cu retele tehnico-edilitare,respectiv de alimentare cu apa, canalizare menajera, canalizare pluviala, energie electrica, telecomunicatii si de gaze naturale.

Solutiile de racordare se vor intocmi la cerera beneficiarului, de catre firmele agrementate de detinatorii de retele si vor respecta conditiile impuse de acestia.

Alimentarea cu apă se va face din reţeaua publică existentă în zonă, respectiv de pe strada Temeliei.

Apele pluviale de pe acoperis sunt colectate prin scocuri si burlane si sunt           descarcate liber la sol.

Evacuarea apelor uzate menajere se va face la reţeaua publică de canalizare existentă în zonă, colectorul de pe strada Temeliei.

Imobilele vor fi racordate la reţeaua electrica de distribuţie existentă si vor  fi prevăzute cu instalaţii de paratrăznet şi de împământare, la acestea din urmă fiind legate toate prizele prevăzute.

Încălzirea spaţiilor şi asigurarea apei calde se va face printr-o centrală termică cu gaz metan si  tiraj forțat de 24 kw care va fi amplasata  in fiecare apartament .

Lucrarile de organizare de santier: organizarea de șantier se va amenaja strict pe terenul proprietate a beneficiarului și nu va afecta domeniul public sau proprietățile învecinate;

Lucrările provizorii necesare organizării incintei constau în împrejmuirea terenului aferent proprietății printr-un gard. Accesul în incintă se va face prin două porți, una pentru personal și cealaltă pentru mașini. Se vor amenaja: o magazie pentru depozitarea materialelor; un vestiar pentru muncitori și scule; un grup sanitar.

Se va asigura  alimentarea cu apă potabilă imbuteliata sau aparate tip Fantana. Materialele de construcție, precum cărămizile, nisipul, se vor putea depozita și în incinta proprietății, în aer liber, fără măsuri deosebite de protecție. Se va asigura existenta unui tablou electric, punct PSI – în imediata apropiere a unei surse de apă.

Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei: după terminarea lucrărilor , terenul afectat de lucrari va fi adus la starea initiala. Vor fi îndepărtate deșeurile depozitate în urma executării lucrărilor de construcții.

b) cumularea cu alte proiecte –nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul;

d) productia de deseuri –

Deseurile de origine animala – marfuri preparate din carne expirate si modificate organoleptic vor fi colectate zilnic in dulapuri de refrigerare si vor fi predate ritmic catre un prestator de servicii pentru eliminare. Prestatorul preia si transporta aceste deseuri cu masinile frigorifice proprii. Cantitatile estimate si tipurile de deseuri produse de unitate sunt: 250.00 mc/an deseuri menajere, 0.7 t/an deseuri de origine animala, 2 t/an folie plastic, 15.00 t/an cutii carton. Deseurile sunt depozitate separat: deseurile menajere (gunoi) in pubele speciale, intr-o zona special amenajata la exterior in zona de receptie, deseurile de carton si polietilena (deseuri reciclabile) sunt stocate temporar in spatiul special amenajat. Acestea vor fi preluate prin contract de catre o firma de salubritate.  Deseurile rezultate in urma lucrarilor de executie vor fi preluate tot prin contract cu o firma de salubritate si transportate in locuri special amenajate.

Deseurile rezultate la faza de construire se vor colecta selectiv si vor fi preluate de societati auitorizate prin grija constructorului. La faza de functionare a imobilului colectarea deseurilor menajere se v-a face organizat in locuri inchise special amenajate in pubele tipizate.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort –

Alimentarea cu apa rece si calda a grupurilor sanitare se va realiza de la conducta stradala de apa rece existenta in zona si de la boilerul electric de 100l  proiectat  in interiorul cladirii.

            Conductele de apa rece si calda sunt executate cu tevi din polietilena reticulata, montate in nise tehnice sau in slituri practicate in zidarie si sunt izolate pentru prevenirea condensului si a inghetului.            

            Apele uzate menajere de la grupurile sanitare, precum si apele preluate prin sifoanele de pardoseala prevazute in grupurile sanitare, sunt preluate prin colectoare din tuburi de polipropilena cu diametre cuprinse intre 40-110 mm si evacuate la conducta stradala existenta. Au  fost prevazute piese de curatire pe fiecare coloana de scurgere, la cca 0,80 m inaltime de la pardoseala. Retelele exterioare de canalizare menajera sunt preluate si conduse prin tuburi din PVC cu diametrul de 110-225.

            Instalatiile sanitare aferente magazinului:

            In conformitate cu tema de proiectare emisa de beneficiar, magazinul va cuprinde urmatoarele spatii si dotari sanitare :  Sala de vanzare - se prevad 3 spalatoare simple din inox, dintre care unul este prevazut cu miniseparator de grasimi (la rotiserie).

            Spatii anexe : in camera pentru materiale de curatenie se vor monta : un spalator simplu din otel inox si un sifon de pardoseala. In grupul sanitar se vor monta 2 lavoare, 2 WC si un sifon de pardoseala. In camera pentru luat masa se va prevedea spalator simplu de inox, incorporat in mobilierul tip bucatarie.

            Instalatiile sanitare prevazute vor cuprinde :

            Alimentarea cu apa rece si apa calda menajera a tuturor obiectelor sanitare mentionate mai sus, prevederea de instalatii noi. Colectarea si evacuarea la canalizarea menajera a apelor uzate menajere. Colectarea si evacuarea la canalizarea menajera a condensului de la camerele frigorifice, de congelare si de la vitrinele frigorifice si de congelare, precum si de la unitatile interne ale sistemului de climatizare tip VRV. Alimentarea cu apa in scop potabil si igineico-sanitar se asigura din reteaua publica prin intermediul unui bransament cu diametru de ¾”. Cerinta de apa este Q zi max = 19.13 mc/zi. Apele uzate menajere (Q uz zi max = 15.3 mc/zi) vor fi evacuate din cladire la camine de racord, executate conform STAS 2448-82.  Apele uzate rezultate din activitatea unitatii sunt asimilabile sub aspect calitativ apelor uzate menajere caracterizate de concentratii de poluanti care se situeaza in limitele urmatoare:

- materii in suspensie                                              80-100 mg/dmc

- CCO – Cr                                                    90-100 mg/dmc

- CBO5                                                                       40-50 mg/dmc

- detergenti sintetici                                     0.02-0.04 mg/dmc

- substante extractibile cu solventi organici        0.3-0.7 mg/dmc.

Instalatiile sanitare aferente aparthotel:

Apa calda de consum menajer este asigurata de schimbatorul de caldura cu acumulare, montat  in centrala termica existenta la subsol.

Conductele instalatiei de apa calda de consum menajer vor fi insotite de conducte de circulatie ( de la boiler pana la capatul coloanelor de apa calda ) .

            Conductele  montate in coloane si distributie   se vor izola cu tub flexibil polietilena expandata.  La baza coloanelor de apa se monteaza robinete de inchidere.

Conductele de distributie apa se monteaza sub  planseul  etajului, impreuna cu cele de agent termic .

            Canalizare apelor uzate menajere si a apelor pluviale se face gravitational .

            Instalatia de canalizare menajera si pluviala  se va racorda la colectorul pozat paralel cladirii. Apele uzate menajere vor fi preluate prin coloane proprii etajului, cu tuburi din polipropilena ignifuga tip PP, dirijate la caminele de vizitare din exterior (proiectate si existente ).                              

            Tuburile pozate orizontal vor avea panta descendenta in directia curgerii. 

            Canalizarea condensului rezultat de la unitatile interioare tip SPLIT  se face prin racord ( cu sifonare sau cu bila etansare ) la fiecare echipament, dirijat  la coloana de canalizare menajera din zona apropiata.

            Coloanele de ventilatie ale canalizarii se vor continua deasupra ultimului consumator, in exterior, si vor fi prevazute cu aerator cu membrana sau caciula de ventilatie           

            Apele pluviale de pe acoperis sunt preluate prin receptorii de terasa si coloanele existente, ce se mentin. 

            Racordul de canalizare nou proiectat se executa din tub de PVC tip KG, iar caminele de vizitare din polietilena.

 

5.2 – Protectia aerului

            Activitatile de vanzare si depozitare nu produc noxe care ar putea polua atmosfera. Incalzirea spatiilor se face cu aer conditionat, iar apa calda va fi preparata si furnizata prin intermediul unui boyler electric.

            Sunt prevazute:

            -tubulatura cu diametrul de 150mm pentru evacuarea fortata a aburului rezultat din procesul de coacere al produselor de panificatie in cuptorul electric;

            -hota electrica cu filtru, racordata la o tubulatura cu diametrul de 300mm, pentru evacuarea fortata a aburului rezultat din procesul de coacere al carnii de pasare in rotisorul electric.

 

5.3 - Protectia impotriva zgomotului si vibratiilor

            Activitatile de vanzare si depozitare nu constituie surse de vibratii. Activitatea de transport si manevrare cu mijloace auto nu depaseste nivelul sonor al unei strazi cu trafic mic. Accesul mijloacelor auto care ridica gunoiul menajer si deseurile reciclabile se face in zona anexe. Masurile prevazute pentru reducerea nivelului de zgomot produs de echipamentele sistemelor frigorifice si HVAC sunt de mai multe tipuri:

            A. Prin tipul de echipament selectat, astfel incat nivelul de zgomot produs sa fie cat mai redus;

            B. Prin pozitia aleasa in cladire, astfel incat sursa de zgomot sa fie amplasata cat mai departe de spatiile locuite. Echipamentele selectate pentru instalatiile de frig si HVAC sunt descrise mai jos, cu indicarea masurilor ce sunt dispuse din fabricatie pentru reducerea nivelurilor de zgomot produse.

            Centralele frigorifice care vor deservi consumatorii de frig, precum camerele si vitrinele frigorifice, vor fi dotate cu compresoare, reprezentand ultima tehnologie in domeniu. Selectia centralelor frigorifice mentionate mai sus se datoreaza urmatoarelor patru considerente principale: nivelul sonor, randamentul, fiabilitatea si durata de viata.

            Din punct de vedere al nivelului sonor, compresorul este mai putin zgomotos deoarece are mai putine piese in miscare fata de un compresor cu piston, iar livrarea gazelor comprimate se face in mod continuu, fara a produce pulsatii. Centralele frigorifice se compun din compresoare care sunt montate pe un cadru metalic prin intermediul unor tampoane de cauciuc speciale, impreuna cu accesoriile si elementele de control necesare. La randul lui, acest sasiu, este inchis cu panouri fonoabsorbante, astfel incat sa se obtina o incinta inchisa, izolata fonic. Centrala astfel configurata este prevazuta cu elemente de sprijin antivibratoare speciale, cu miez de cauciuc, care impiedica transmiterea oricaror vibratii la pardoseala.

            Toate conductele frigorifice ce leaga centralele de condensatoarele frigorifice si consumatorii de frig sunt conectate la centrale prin intermediul unor elementele antivibratoare tip BOA, ceea ce impriedica propagarea vibratiilor si a zgomotului de la compresoare. De asemenea, conductele vor fi montate pe console prin intermediul unor elemente din cauciuc care preiau vibratiile si zgomotul, astfel incat se impiedica transmiterea vibratiilor si a zgomotelor catre structura cladirii.

            Condensatoarele selectionate pentru cele doua sisteme frigorifice sunt racite cu aer,  sunt realizate din tevi de cupru cu aripioare din aluminiu, si carcasa din tabla galvanizata vopsita in camp electrostatic. Condensatoarele alese fac parte din clasa cu nivel de zgomot cel mai scazut (extremely low noise level design), special concepute pentru a functiona in zone rezidentiale. Circulatia aerului necesar racirii se realizeaza cu ajutorul unor ventilatoare axiale cu nivel de zgomot de 20 db la 10m pentru condensatorul de temperaturi negative si de 32 db la 10m, pentru condensatorul de temperaturi pozitive. La randul lor, condensatoarele se monteaza pe suporti prin intermediul unor elemente antivibratoare.

Instalatia de incalzire / conditionare a aerului va fi formata din unitati de climatizare interne, de tip caseta si 3 unitati exterioare tip VRV - MITSUBISHI, de ultima generatie, ce fac parter din clasa E de zgomot (extremely low noise). Unitatile externe sunt constituite din elemente functionale (compresor de frig tip, imbracat in material fonoabsorbant, schimbator de caldura, ventilator axial si elemente de automatizare specifice) protejate cu o carcasa metalica captusita cu panouri fonoabsorbante la interior. La modelul de compresor ce intra in alcatuirea unitatilor externe se realizeaza reglarea proportionala a puterii compresorului in functie de sarcina frigorifica, reducand numarul de cicluri pornire-oprire si deci regimurile tranzitorii generatoare de zgomot. Unitatile interne tip caseta sunt echipamente ce produc zgomot la un nivel foarte redus (sub 20 db), astfel concepute incat sa nu afecteze ambianta interioara a magazinului si nici spatiile invecinate.

            Amplasamentul condesatoarelor  se va face la exteriorul cladirii. Unitatile externe ale instalatiei de incalzire / conditionare a aerului vor fi montate in exteriorul cladirii pe suporti metalici - pe fatada laterala.

            CONCLUZIE: NIVELUL DE ZGOMOT PRODUS DE ECHIPAMENTELE NECESARE FUNCTIONARII NOILOR FUNCTIUNI SI IMPACTUL PE CARE ACESTE ECHIPAMENTE IL PRODUC ASUPRA MEDIULUI ESTE O PREOCUPARE CONSTANTA SI REPREZINTA UN ELEMENT IMPORTANT LUAT IN CONSIDERARE ATAT IN PROIECTAREA SPATIILOR CAT SI IN SELECTIA ECHIPAMENTELOR. SELECTIA CELOR MAI SILENTIOASE ECHIPAMENTE, CU NIVELE DE ZGOMOT SUB LIMITELE LEGAL ADMISE, ESTE CUPLATA CU POZITIONAREA LOR IN IMOBIL ASTFEL INCAT SA REDUCA SI MAI MULT IMPACTUL ASUPRA SPATIILOR INVECINATE. ASTFEL SE ASIGURA UN IMPACT MINIM ASUPRA VECINITATILOR SI RESPECTAREA TUTUROR PREVEDERILOR IN VIGOARE.

 

5.4 -Protectia impotriva radiatiilor :

Nu exista emisii de radiatii nocive.

 

5.5 -Protectia solului si subsolului :

Apele uzate colectate si evacuate din cadrul obiectului proiectat nu constituie în mod normal surse de poluare. Apele menajere si pluviale sunt evacuate prin tuburi din polipropilena ignifugata tip PP,  racorduri din PVC – KG si camine de vizitare din polietilena, la colectorul existent.

 

5.6 -Protectia ecosistemelor terestre si acvatice :

Acest proiect nu influenteaza nici un areal sensibil al biodiversitatii.

 

5.7 - Protectia asezarilor umane si a altor obiective de interes public :

Nu este cazul.

 

Protecţia calităţii apelor Apele uzate menajere sunt evacuate în rețeaua de canalizare a municipiului Brasov.Apele pluviale de pe acoperisuri si parcarile dalate supraterane se scurg liber la nivelul solului.

    Singura artera hidrografica aflata in zona o constituie canalul Timis, creat in scopul alimentarii cu apa industriala a uzinelor brasovene.Canalul Timis are o albie dalata avand circa 4 m latime si 1,00-1,50 m adancime. Apa subterana sub forma de panza freatica se gaseste la mare adancime,respectiv la 20m. Apele de infiltratii sunt nesemnificative,acestea fiind preluate de albia canalului Timis.Urmare vitezei mare de curgere si faptul ca actuala albie a canalului este betonata si pierderile de apa din aceasta retea sunt nesemnificative.

Protecţia aerului Gazele de ardere provenite din funcționarea centralelor termice vor fi evacuate în atmosferă prin intermediul unui coș cu tiraj forțat.

Concentrația noxelor emise de centralele termice prin arderea gazelor se încadrează în limitele stabilite de Ord. 462/1993.

În perioada de construcţie, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii care va avea in vedere ca utilajele utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de STAS 10.009/88. Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile vor fi executate numai cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident. 

 

2. Localizarea proiectelor:.

          2.1. utilizarea existenta a terenului  -  terenul in suprafata de 1090 mp, situat in intravilanul Mun. Brasov , cu destinatia subzona mixta cu funtiunea dominanta de locuire.  2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite- În aglomerarea Brașov este depășită valoarea limită pentru NO2 conform prevederilor legale în vigoare (Legea nr. 104/2011; O.M. nr. 1206/2015);

h) ariile dens populate –nu este cazul ;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul

           

            3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –  nu este cazul ;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor  propuse prin proiect ;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

-proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

-proiectul propus nu necesita parcurgerea etapelor  procedurii de evaluare adecvata.

 

            Conditiile de realizare a proiectului:

-Se vor respecta conditiile  impuse de ceilalti avizatori prin avizele obtinute si proiectul inaintat spre avizare; 

-Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;

-Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;

-Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;

-Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate; vor fi evacuate ritmic.

-Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor) , reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate.

  • n vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, spargerea betonului, etc.);
  •   se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier; oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;

-Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;

-Se vor respecta prevederile HG 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;

-Terenul afectat temporar de lucrări, va fi adus la starea iniţială de utilizare;

            In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

            Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

           

       La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

           Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in  vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                              

                                                                                               SEF SERVICIU A.A.A.,  

                                                                                                Alexandrina VASILE

 

INTOCMIT:

Liliana BARBU