Back

Generalitati

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov realizează anual inventarul emisiilor de poluanţi în atmosferă. Inventarul se realizează în lunile ianuarie – februarie ale anului următor celui pentru care se realizează inventarierea emisiilor.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov  solicita agenţilor economici si altor personae juridice furnizarea de informaţii, în scopul colectării datelor necesare realizării calculului emisiilor de poluanţi în atmosferă, din surse punctuale, de suprafaţă şi liniare, pe teritoriul judetului Braşov .

Baza legală:

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195 / 2006, privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265 / 2006;

- Ordin de ministru al Ministerului Apelor, Pădurilor si Protecţiei Mediului nr. 524/ 2000 de aprobare a instrucţiunilor privind elaborarea inventarelor de emisii ale poluanţilor atmosferici- disponibil la agenţiile teritoriale pentru protecţia mediului; (aprobă metodologia de calcul a emisiilor de poluanţi în atmosferă folosind ghidul Agenţiei Europene de Mediu – EMEP/CORINAIR Atmospheric Emission Inventory Guidebook,  precum si Ghidul EPA Air Chief ;

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului  nr. 243 / 2000 privind protecţia atmosferei, aprobată cu modificări prin Legea 655/ 2001;

 

 

 

Inventarul de emisiieste asociat unei multitudini de surse/activităţi, se referă la toţi poluanţii emisi de aceste surse/activităţi, comuni sau necomuni acestora si se elaborează pentru un interval de timp prestabilit.

 

Inventarele de emisii trebuie să conţină date asupra a trei tipuri de surse: punctuale, de suprafaţă, liniare.

Inventarul de emisii este asociat unei arii şi unei baze de timp, fiind costituit prin agregarea, intr-o formă mai mult sau mai puţin detaliată, a emisiilor de poluanţi de la toate sursele/activităţile de pe acea arie, în intervalul respectiv de timp.

 

Surse punctuale= estimările de emisii sunt asigurate pentru o sursă individuală sau o gură de emisie (de obicei mare) împreună cu date asupra localizării, capacităţii sau producţiei, condiţiilor de operare etc. Tendinţa este ca multe surse sa fie privite ca surse punctuale deoarece cerinţele legislative se extind la mai multe tipuri de surse si poluanţi.

 

Surse de suprafaţă= surse difuze de poluare mai mici sau mai multe pentru o suprafaţă de bază ca de exemplu judeţ, zonă sau pentru grile regulate (de exemplu grile EMEP: 50 km x 50 km).

 

Surse liniare = în unele inventare, emisiile de la vehicule din transportul rutier, feroviar, naval sau aerian sunt elaborate pentru secţiuni de-a lungul căilor de transport.

 

 

Funcţiile inventarelor de emisii sunt următoarele:

  • oferă o baza de date solidă pentru modelarea dispersiei;
  • servesc pentru modelarea dispersiei;
  • ajută la stabilirea planurilor de dezvoltare urbană şi de mediu;
  • sprijină proiectarea reţelelor de monitorizare a aerului;
  • sunt esenţiale în evaluarea tendinţelor de evoluţie a emisiilor;
  • asistă elaborarea planurilor de management al calităţii aerului.

 

UTILIZAREA INVENTARELOR DE EMISII

Cele mai importante utilizări ale inventarelor de emisii sunt:

  • elaborarea strategiilor şi reglementărilor;
  • evaluarea tendinţelor de evoluţie a emisiilor;
  • modelarea dispersiei poluanţilor;
  • analizarea noilor surse;
  • stabilirea taxelor pentru emisii;
  • conformarea cu legislaţia;
  • revizuirea reglementărilor şi standardelor privind calitatea aerului.