Back

Despre Planul de Actiune pentru Mediu la nivelul judetului Buzau

INFORMARE DE PRESĂ

Despre Planul de Acţiune pentru Mediu la nivelul județului Buzău

 

Planul de Acţiune pentru Mediu la nivelul județului Buzău oferă cel mai potrivit cadru de abordare a celor mai stringente probleme de mediu identificate la nivelul județului nostru, reprezentând un plan pe termen scurt, mediu și lung pentru investiţiile şi programele de mediu la nivel local.

Scopul Planului Local de Acţiune pentru Mediu al județului Buzău este acela de a identifica, implementa și evalua rezultatele unor acțiuni concrete destinate menținerii și îmbunătăţirii calităţii mediului la nivelul județului.

P.L.A.M. necesită o actualizare şi o monitorizare permanentă. Ca urmare Planul Local de Acţiune pentru Mediu la nivelul judeţului Buzău, elaborat inițial în 2005, a suferit două procese de actualizare, primul în anul 2013, iar cel mai recent în cursul anului 2018. Stabilirea prin PLAM, a categoriilor de probleme, obiectivelor, indicatorilor, acţiunilor şi a termenelor pentru atingerea acestora, a ţinut seama de obligaţiile ce revin României în vederea conformării cu cerinţele Uniunii Europene în domeniul protecţiei mediului.

Aprobarea și adoptarea formei finale a actualului PLAM Buzău 2018 s-a realizat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Buzău nr. 39 din 28.03.2019, acesta fiind avizat ulterior și de Președintele A.N.P.M.. Planul Local de Acţiune pentru Protecţia Mediului Buzău este monitorizat semestrial și anual, conform specificaţiilor prevăzute în capitolul „Monitorizarea şi evaluarea rezultatelor”.

P.L.A.M. Buzău revizuit în 2018 se află, în prezent, în etapa de implementare/monitorizare a acţiunilor cuprinse în document şi de evaluare a rezultatelor.

Acţiunea de monitorizare, întreprinsă la sfârşitul anului 2019 pentru totalitatea celor 150 de acţiuni cuprinse în PLAM, a evidenţiat că au fost realizate 83 de măsuri, reprezentând 55,33% din totalul acţiunilor planificate prin PLAM, a fost realizată în avans 1 acțiune cu termen 2020, reprezentând 0.67%, iar 66 de măsuri, reprezentând 44 % sunt în curs de realizare.

Urmare realizării acțiunii de monitorizare a stadiului implementării  acțiunilor din PLAM la finele anului 2019, concluzionăm următoarele:  

  • Planul Local de Acţiune pentru Mediu este un proces dinamic, ce necesită o permanentă evaluare, actualizare şi revizuire;
  • Rapoartele de monitorizare privind implementarea P.L.A.M. se realizează semestrial şi anual, pe baza datelor raportate de autoritățile, instituţiile şi companiile care implementeaza măsurile de rezolvare a problemelor de mediu identificate.
  • În procesul de revizuire al P.L.A.M. Buzău, aprobat în 2019, s-a constatat faptul că o parte din probleme au fost rezolvate şi au fost eliminate, iar altele noi, generate de evoluţia contextului economic, social și legislativ, au fost adaugate. Unele acţiuni sunt menținute cu caracter permanent pentru a preîntâmpina apariţia unor noi probleme de mediu, fiind acțiuni realizate în mod curent de instituțiile responsabile.
  • Implementarea P.L.A.M. Buzău revizuit în 2018, a început din luna martie 2019;
  • Există şi acţiuni care s-au soluţionat parțial sau acțiuni care se conturează ca având un mare risc de amânare sau chiar de nerealizare.

 

Rezultatele implementării PLAM Buzău, actualizat în anul 2018, nu pot fi cuantificate în acest moment, anul 2019 fiind primul an de implementare al acestui plan, gândit pentru un orizont de timp de cel puțin 5 ani. Totuși, în baza situației actuale, putem aprecia faptul că pot fi remarcate progrese în domenii importante precum calitatea apei, calitatea aerului sau urbanism, dar și că domeniul gestionării deșeurilor va avea nevoie de o monitorizare mai atentă, în cadrul acestui domeniu conturându-se acțiuni cu risc ridicat de amânare sau chiar nerealizare, ceea ce va conduce implicit la neatingerea țintelor impuse prin legislația în vigoare.

 

Planul de Acţiune pentru Mediu la nivelul județului Buzău, precum și Rapoartele de monitorizare semestriale, sunt afișate, spre informarea publicului, pe site-ul www.apmbz.anpm.ro (la Domeniul - Dezvoltare Durabila – Planificare de mediu).

 

Download document