Back

INFORMARE CU PRIVIRE LA INCENDIUL DE IERI 24.06.2020 PRODUS PE PLATFORMA S.C. GREENWEEE INTERNATIONAL S.A.

INFORMARE CU PRIVIRE LA INCENDIUL DE IERI, 24.06.2020,

PRODUS PE PLATFORMA S.C. GREENWEEE INTERNAȚIONAL S.A.

 

        Cu privire la incendiul de ieri, 24.06.2020, produs pe platforma S.C. GREENWEEE Internațional S.A., sat Odaia Banului, comuna Țintești, imediat ce operatorul economic ne-a informat despre producerea incidentului, am urmărit permanent valorile înregistrate la Stația automată de monitorizare a calității aerului de tip fond urban, BZ-1, situată pe strada Sfântul Sava de la Buzău, care are o rază de reprezentativitate de 1-5 km. Am constatat că nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor masurați la această stație. Valorile indicatorilor monitorizați s-au situat sub valorile limită impuse prin Legea 104/2011 privind calitatea aerului, fără a se înregistra fluctuații deosebite.

        Din datele meteo furnizate de Stația BZ-1 am putut constata că direcția predominantă a vântului, în intervalul in care incendiul a fost activ, între orele 9:00-13:00,  a fost din Nord spre Sud, cu o viteza medie de 0,2-0,7 m/s. Pentru că locul în care s-a produs incendiul este amplasat în partea de sud  a municipiului Buzău, la aproximativ 7 km de Stația BZ1,  fumul degajat din incendiu nu a ajuns în aria de reprezentativitate a stației amplasată în centrul municipiului Buzău.

        Menționăm că cetățenii pot afla datele care rezultă din măsuratorile efectuate în punctul fix în care se află stația BZ 1, în timp real, de pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului  calitateaer.ro. Măsurarea datelor în aceste stații de monitorizare a calității aerului  este realizată cu respectarea procedurilor care au ca scop asigurarea exactității și conformarea cu obiectivele de calitate a datelor impuse prin Legea 104/2011.

        A.P.M. Buzău nu deține aparatură mobilă pentru a verifica la locul incidentului valorile indicatorilor de monitorizare a calității aerului.

        Conform Ordinului Ministrului Mediului nr. 2579/2012, Deciziei președintelui Agenției Naționale de Protecției Mediului nr. 319/2020 și procedurilor interne ale APM Buzău, am respectat obligația de a înștiința în cel mai scurt timp Centrul Operativ pentru Urgență din cadrul Ministerului Mediului, precum și Agenția Națională de Protecției Mediului despre această situație de urgență care poate afecta mediul.

        Legat de societatea la care a avut loc incendiul, aceasta deține autorizație integrată de mediu, conform căreia titularul este obligat  să gestioneze deşeurile fără a pune în pericol sănătatea umană, fără a dăuna  mediul și să ia toate măsurile pentru a asigura respectarea planului de prevenire şi intervenţie în caz de accidente care implică riscuri ecologice, astfel încât emisiile de poluanţi să se încadreze în valorile limită impuse prin normele legale în vigoare privind protecţia factorilor de mediu.