Back

Ziua mediului 2011

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului

 

Ziua Mondialăa Mediului a fost instituităîn 1972 de Adunarea Generalăa Naţiunilor Uniteşi reprezintăelementul cel mai important al Programului Ecologic alNaţiunilor Unite (UNEP). Aceastăzi se sărbătoreşte în ziua de 5 iunie a fiecarui an şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzători, industriaşi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite săatragăatenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu. Marcarea ZileiMondiale a Mediului reprezintăun binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de  a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.  Manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologicăşi socială.

 

Logo-ul ales de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru sărbătoarea de anul acesta a Zilei Mondiale a Mediului este “Forests: Nature at Your Service” – “Pădurile: Natura în serviciul dumneavoastră”, pentru a încuraja protejarea pădurilor şi consumul durabil al produselor ei.

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi a marcat acest important eveniment printr-o  dezbatere, desfăşuratăîn data de 03.06.2011, la Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu” Călăraşi. Au participat reprezentanţi ai elevilor de la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” Călăraşi, Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi, Colegiul Economic Călăraşi şi Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu” Călăraşi. În cadrul discuţiilor au fost identificate aspecte negative de mediu la nivelul municipiului dar şi modalităţi de diminuare a impactului acestor probleme. În urma discuţiilor a rezultat un material ce va fi înaintat autorităţilor publice locale şi tuturor celor ce îşi pot aduce contribuţia în vederea protejării mediului în care trăim. Ideea generalăce s-a desprins a fost aceea că: ceea ce facem în direcţia protejării mediului facem, atât pentru noi, pentru sănătatea noastrăcât şi pentru generaţiile care ne vor urma. Este important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean al societăţii, conceptul căomul, ca specie biologică, este dependent de naturăşi nu poate trăi în afara ei.