Back

PCB si PCT

 

PCB şi PCT - bifenili şi terfenili policloruraţi

 

Legislaţie:

Comunitară:

  • Directiva nr. 96/59/EC privind eliminarea bifenililor şi terfenililor policloruraţi (PCB şi PCT), care înlocuieşte Directiva 76/403/CEE)

 

Naţională:

 

 

Pentru consultarea/descărcarea actelor normative sus-menţionate accesati link-ul http://www.anpm.ro/pcb-si-pct

 

Convenţii internaţionale aplicabile PCB/PCT - urilor:

  • Convenţia de la Basel privind controlul transportului transfrontier al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora
  • Convenţia de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi (POPs)
  • Convenţia de la Rotterdam cu privire la aplicarea procedurii acordului prealabil consimţit (PIC) aplicabilă anumitor produşi chimici periculoşi şi pesticide care fac obiectul comerţului internaţional

 

 

 

 

 

Conform prevederilor HG nr.173/2000, pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi a altor compuşi similari, în perioada 2001-2002 au fost inventariate echipamentele cu compuşi desemnaţi din judeţul Caraș-Severin şi au fost întocmite planurile de eliminare a acestora de către operatorii economici deţinători.

Prevederile HG nr. 173/2000 au fost modificate şi completate de HG nr. 291/2005 și HG nr. 975/2007. HG nr. 291/2005 a stabilit obligaţia eliminării până la data de 31.12.2010, doar a echipamentelor scoase din uz (deșeuri cu PCB/PCT), care nu mai pot fi utilizate de operatorul economic, iar eliminarea echipamentelor în funcţiune urmând a se realiza la sfârşitul existenţei lor utile. HG nr. 975/2007 a stabilit în sarcina deținătorilor de echipamente cu PCB obligația actualizării anuale a planurilor de eliminare, cu termen de depunere a documentelor la agențiile pentru protecția mediului până la 31 decembrie a fiecărui an.

În judeţul Caraş-Severin există numai bifenilii policloruraţi (PCB), cu concentraţii <0,05% în greutate, prezenţi în echipamente electrice în uz (condensatoare şi transformatoare), precum şi în deşeuri (echipamente scoase din uz şi ulei extras din echipamente).

Stocarea deşeurilor cu PCB înainte de eliminare este permisă numai pentru o perioadă mai mică de 1 an, iar eliminarea echipamentelor cu PCB aflate în uz se va face la sfârşitul ciclului lor de viaţă, conform Planurilor de eliminare aprobate de APM Caraș-Severin.

Anual, la solicitarea ANPM, APM Caraș-Severin revizuieşte inventarul județean al echipamentelor cu conţinut de PCB. Începând cu anul de raportare 2012 aceste date se raportează în baza națională de date online SIM PCB.

Centralizare la nivel national a condensatoarelor cu continut de PCB pentru 2009

Centralizare la nivel national a transformatoarelor cu continut de PCB pentru 2009

Operatori economici detinatori de echipamente cu continut PCB - decembrie 2009

–     link la http://www.anpm.ro/pcb-si-pct

 

Operatorii economici detinatori de echipamente cu PCB la 01_01_2014 – link la tabel atasat

Operatorii economici detinatori de echipamente cu PCB la 01_01_2015 – link la tabel atasat

Operatorii economici detinatori de echipamente cu PCB la 01_01_2016 – link la tabel atasat