Back

Informare_ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ESTE INTERZISĂ!

INFORMARE

ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ESTE INTERZISĂ!

 

Ca masură de prevenire și combatere a incendierii miriștilor și a resturilor vegetației uscate, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj informează proprietarii și deţinătorii de terenuri că  arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului  şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţăeste STRICT INTERZISĂ.

         Incendierea vegetației uscate poate conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea atmosferei și a solului, la distrugerea păşunilor permanente, iar aceste incendii pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător, cât şi culturilor agricole şi păşunilor din imediata vecinătate.

Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată, nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 3.000-6.000 lei, pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000-50.000 lei, pentru persoane juridice.

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj va da aprobare,  în cazul în care arderea miriștilor și a resturilor vegetale se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, în baza următoarelor acte:

  • act doveditor  privind prezența bolilor sau dăunătorilor pe terenul care face obiectul solicitării, emis de Directia Fitosanitară
  • notificare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență din care să reiasă asumarea conformării cu prevederile Ordinului MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor
  •  notificare către Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Cluj
  •  acceptul primăriei din localitatea pe care se află situat terenul

După obținerea  aprobărilor, arderea miriştilor se poate face cu respectarea unor măsuri cum ar fi: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie,  construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, asigurarea până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, etc.

DIRECTOR EXECUTIV,

                                                   Adina SOCACIU

descarca document