Back

DECIZIE EMITERE AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L.

DECIZIE PRIVIND EMITEREA AUTORIZAŢIEI INTEGRATE DE MEDIU

nr. 2 / 05.10.2015

 

            Urmare a cererii adresate de către S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L., CUI 18551207, cu sediul social Rădăuţi, str. Austriei, nr. 1, jud. Suceava, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna cu nr. 237/14.01.2015,

în baza Hotărârii Guvernului nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia (*actualizată*), a Hotărârii Guvernului nr. 38/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, a Ord. M.A.P.A.M. nr. 818/2003 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, cu modificările şi completările ulterioare,

având în vedere concluziile consultărilor din şedinţa C.A.T. din data de 01.10.2015,

            Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna

 

D E C I D E

            emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru:

 

Nr.

crt.

Beneficiar

Activitate/Obiectiv

Adresă

Activitate/

Obiectiv

Data afişării

deciziei

Data până la care se pot depune observații

1

S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L.

“Instalaţii aferente tehnologiei obţinerii energiei verzi la Fabrica de debitare şi prelucrare lemn - Reci”

Reci, nr. 673, județul Covasna

05.10.2015

03.11.2015

 

Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

Decizia a fost luată în urma verificării documentaţiei depuse, a amplasamentului societăţii, în urma consultării publicului şi a autorităţilor publice competente, membre ale Colectivului de Analiză Tehnică.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului a asigurat şi garantat accesul liber la informaţie al publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în activitatea de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului. Astfel:

- solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu a fost adusă la cunoştinţă publicului prin anunţuri repetate în mass-media (10 anunțuri în ziarul Evenimentul Zilei, la radio și tv), prin afișare la sediul APM Covasna și pe pagina proprie de internet a agenției http://apmcv.anpm.ro;

- dezbaterea publică a fost mediatizată în mass-media (anunț în ziarul Observatorul de Covasna) afișată la sediul Primăriei Comunei Reci, la sediul APM Covasna și pe pagina proprie de internet a agenției http://apmcv.anpm.ro, pentru a permite publicului interesat exprimarea opiniilor a fost organizată şedinţa de dezbatere publică, la sediul Primăriei Reci în data 18.05.2015;

- documentaţia de susţinere a solicitării de emitere a autorizaţiei integrate de mediu a fost accesibilă pentru consultare de către public pe toată durata derulării procedurii de autorizare, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna.

Conform Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale operatorul va lua măsurile necesare astfel încât exploatarea instalaţiei să se realizeze cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) sunt luate toate măsurile necesare pentru prevenirea poluării;

b) se aplică cele mai bune tehnici disponibile;

c) nu se generează nici o poluare semnificativă;

d) se previne generarea deşeurilor, potrivit prevederilor Legii nr. 211/2011, ale  Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.470/2004 privind aprobarea Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor şi a Planului naţional de gestionare a deşeurilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2008 privind ransportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, ale Ordinului ministrului mediului şi gospodăriiapelor şi al ministrului integrării europene nr. 1.364/1.499/2006 de aprobare a planurilor regionale de gestionare a deşeurilor, cu modificările ulterioare;

e) în situaţia în care se generează deşeuri, în ordinea priorităţii şi potrivit prevederilor Legii nr. 211/2011, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.470/2004, ale Hotărârii Guvernului nr. 235/2007, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2008, ale Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor şi al ministrului integrării europene nr. 1.364//1.499/2006, cu modificările ulterioare, acestea sunt pregătite pentru reutilizare, reciclare, valorificare sau, dacă nu este posibil tehnic şi economic, sunt eliminate, cu evitarea sau reducerea oricărui impact asupra mediului;

f) se utilizează eficient energia;

g) sunt luate măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor şi limitarea consecinţelor acestora;

h) sunt luate măsurile necesare pentru ca, în cazul încetării definitive a activităţii, să se evite orice risc de poluare şi să se readucă amplasamentul la o stare satisfăcătoare, potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 278/2013.

 

Conţinutul autorizaţiei integrate de mediu va fi pus la dispoziţia publicului interesat la sediul S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L., la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu şi la Primăria Reci, pe toată durata funcţionării instalaţiei.

 

Prezenta decizie se va publica pe site-ul propriu al Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, http://apmcv.anpm.ro, se va afişa la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, din B-dul Grigore Bălan, nr.10, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. De asemenea, se va face publică în mass-media prin grija titularului de activitate şi se va afişa la sediul Primăriei Reci.

Proiectul autorizaţiei integrate de mediu va fi accesibil publicului interesat pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna http://apmcv.anpm.ro.

 

Menţiuni despre procedura de contestare administrativă şi contencios administrativă

Conform prevederilor Legii nr. 278/2013:

“Art. 25. (1) Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care are un interes legitim sau se consideră lezată într-un drept al său se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru a contesta, din punct de vedere procedural sau substanţial, deciziile, actele sau omisiunile care fac obiectul participării publicului, prevăzute de prezenta lege, cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi fără aaduce atingere altor prevederi legale.

(2) Prevederile alin. (1) nu exclud căile de atac prealabile în faţa unei autorităţi administrative, printr-o procedură gratuită, rapidă, echitabilă şi corectă.

(3) Deciziile autorităţii competente pentru protecţia mediului responsabile cu emiterea autorizaţiei integrate de mediu/autorizației de mediu cuprind prevederi referitoare la căile de atac administrative şi judiciare.”

Conform prevederilor Ordinului nr. 818/2003 cu modificările ulterioare privind procedura de emitere a autorizaţiei integrate de mediu:

“Art. 43. Contestaţiile legate de derularea procedurii de autorizare integrată de mediu se adresează Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii  publice centrale pentru protecţia mediului.

Art. 44. Litigiile generate de emiterea sau de respingerea, revizuirea, suspendarea ori anularea autorizaţiei integrate de mediu se soluţionează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Art. 45. Litigiile generate de nerespectarea participării publicului la procedura de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se vor soluţiona în instanţă prin depunerea unei sesizări în termen de 30 de zile de la data luării deciziei de eliberare a autorizaţiei integrate de mediu.”

Observaţiile publicului se pot transmite în scris la sediul Agenției pentru Covasna, din B-dul Grigore Bălan, nr.10, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poștal 520013 sau electronic la adresa office@apmcv.anpm.ro. Termenul legal până la care se pot înainta observaţiile publicului este de 30 de zile de la anunţul public de emitere a autorizației integrate de mediu.”

În 30 zile de la anunţul public al deciziei de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediu

lui emite autorizaţia integrată de mediu.

Anunţul public al deciziei va fi mediatizat prin grija S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L. în mass-media prin afişare la sediul Primăriei Reci, urmând a transmite către Agenția pentru Protecția Mediului Covasna documente doveditoare privind anunţurile efectuate.

Anunţul public va avea următorul conţinut:

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna anunţă publicul interesat asupra luării deciziei

de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru “Instalaţii aferente tehnologiei obţinerii energiei verzi la Fabrica de debitare şi prelucrare lemn - Reci”, titular S.C. BIOELECTRICA TRANSILVANIA S.R.L. cu sediul social Rădăuţi, str. Austriei, nr. 1, jud. Suceava, pentru activitățile desfăşurate pe amplasamentul din localitatea Reci, nr. 673, județul Covasna. Decizia a fost luată în urma consultării autorităţilor membre C.A.T., întrunit în data de 01.10.2015 la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna.

Decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se va afişa la sediul Primăriei Reci şi al Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, pe pagina de internet a Agenției pentru Protecția Mediului Covasna http://apmcv.anpm.ro.

Proiectul autorizaţiei integrate de mediu poate fi consultat pe pagina de internet a Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu http://apmcv.anpm.ro.

Observaţiile publicului se primesc în scris la sediul sediul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, din B-dul Grigore Bălan, nr.10, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poștal 520013 sau electronic la adresa office@apmcv.anpm.ro în termen de 30 de zile de la data anunţului public”.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. Neagu Gheorghe

 

 

 

Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii,                                                           Întocmit,

              Ing. Bălălău Ileana Luminiţa                                                                 Ing. Farkas János