Back

Comunicat de presă privind stadiul proiectului "Lipsa apei si seceta; actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene"

PROGRAMUL DE COOPERARE INTERREGIONALA INTERREG IV C

TIP INTERVENTIE: INITIATIVA REGIONALA

PRIORITATEA: MEDIUL SI PREVENIREA RISCURILOR

TEMA: GESTIONAREA APEI

TITLU PROIECT: “Lipsa apei si seceta; actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene”

COMUNICAT DE PRESA PRIVIND STADIUL PROIECTULUI

Sfintu Gheorghe, 14.03.2011

 Agetia pentru Protectia Mediului Covasna deruleaza, în cadrul Programului de Cooperare Interregională INTERREG IVC, proiectul "WaterCore – WATER scarcity and droughts – Co-ordinated actions in European Regions" ("WaterCore- Lipsa apei şi seceta- Actiuni coordonate la nivelul regiunilor europene") in parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională de Meteorologie şi inca 11 parteneri din 6 ţări din Uniunea Europeana (Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ungaria, Spania). Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională,valoarea totală fiind de 2.547.859,04 Euro, din carebugetul cumulat al celor 3 parteneri români este de 417.051,74 Euro.

 

Perioada de derulare a proiectului este ianuarie 2010 – aprilie 2013 (40 luni).

 

Schimbarile climatice afecteaza resursele de apa ducand la diminuarea acestora si la aparitia fenomenului de seceta. Aceasta problema este din ce in ce mai evidenta in majoritatea regiunilor europene. Proiectul se adreseaza acestor probleme fiind necesare actiuni coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru elaborarea/ imbunatatirea strategiilor/ politicilor regionale în scopul atenuarii efectelor schimbărilor climatice.

Scopul proiectului : Consolidarea cooperarii interregionale dintre politicieni, factori de decizie şi experţi tehnici, oferind o platformă permanentă şi accesibila, pentru a identifica strategii comune pentru a face faţă deficitului de apă, secetei şi schimbărilor climatice.

Obiectivele proiectului:

- Crearea unor instrumente pentru îmbunătăţirea gestionării apei în toate regiunile Europei.

- Constientizarea populatieişi a părţilor interesate din regiunile partenere cu privire la metodelede economisire a apei.

- Imbunătăţirea strategiilor in domeniul gestionării durabile a apei în perioadele cu deficit de apă şi secetă.

În cadrul proiectului s-au înfiinţat 4 grupuri de lucru tematice in care participa experti din cadrul institutiilor partenere:

A:Imbunanatirea strategiilor de gestionare a cerinţei de apă (gestionarea durabila a apei)

B:Gestionarea perioadelor de seceta si reducerea efectelor acesteia

C:Adaptarea metodelor de gestionare a apei la efectele schimbărilor climatice

D:Întărirea participării publice şi creşterea gradului de conştientizare a populatiei in legatura cu economisirea apei

În cadrul grupelor de lucru experţii au prezentat şi analizat proiectele şi exemplele de bune practici din fiecare regiune. Acestea au fost introduse într-un Ghid de Bune Practici care cuprinde 104 modele de buna practica in cele 4 domenii tematice. 10 modele provin de la cei 3 parteneri români. Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna (PP12 – partener de proiect nr. 12) a contribuit la realizarea Ghidului de Bune Practici prin prezentarea in cadrul „Expozitiei cu vanzare/cumparare experiente”, organizata la Szentendre, Ungaria, 2-4 Noiembrie 2010, a unui poster reprezentand Programul „CASA VERDE” şi a unei prezentări power- point insotita de un pliant reprezentand Planul Local de Actiune pentru Mediu. Ministerul Mediului şi Pădurilor – PP10 (partenerul de proiect nr. 10) a contribuit cu două postere şi cu prezentările "Optimizarea alocării resurselor de apă în situaţii de secetă şi lipsa de apă în bazinul pilot Argeş-Dâmboviţa" şi "Măsuri economice pentru combaterea lipsei de apă şi a secetei în România". Administraţia Naţională de Meteorologie (partenerul de proiect nr.11) a contribuit cu 3 postere si 3 prezentari, respectiv: „Evaluarea impactului potential al schimbarilor climatice asupra zonarii agroclimatice pentru productia de fructe din Romania”, „ LIFE EIRAWARE – Monitorizarea impactului poluarii aerului si sistem de avertizare pentru mediul urban”, „Impactul schimbarilor climatice in Centrul si Estul Europei si evaluarea vulnerabilitatilor - CECILIA”, „ Cercetare si dezvoltare a unui aparat utilizand energie eoliana pentru irigarea terenurilor agricole deficitare de apa; experimentare, certificare si producere”, „Retea de agromonitoring – sistem integrat pentru managementul resurselor de apa”; „ Agricultura si schimbarile climatice: cum sa reducem efectele umane si amenintarile ”.

Rezultate asteptate: crearea unei "platforme" de schimb de experienţă în problemele legate de deficitul de apă, secetă şi schimbări climatice; elaborarea unui manual de bune practice şi măsuri tehnologice bazate pe tehnologii neconvenţionale; plan de acţiune la nivel regional, module e-learning tematice si sesiuni de instruire, propuneri de imbunatatirea a strategiilor de gestionare a apei inaintate autoritatilor locale, regionale si europene.

Detalii suplimentare puteţi obţine de la:

Nume persoană contact: Ileana Luminita Cornea
Funcţie: Sef Serviciu, responsabil proiect WATER CoRe
Tel.0267 323 701 Fax: 0267 324 181, e-mail: luminita@apmcv.anpm.ro

Mai multe informaţii despre derularea proiectului puteţi afla pe:  www.watercore.eu, www.interreg4c.net, www.mdrl.ro