Back

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

din 21.11.2019

 

Ca urmare a notificării adresate de BARTOS LORÁND LEVENTE, BARTOS KATALIN BEÁTA, GÁL ZOLTÁN cu domiciliul în municipiul Tg. Secuiesc, str. Progresului, nr. 10, ap. 3, județul Covasna, privind Planul Urbanistic Zonal „ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL – ZONĂ DE LOCUINȚE INDIVIDUALE – STR. TÁNCSICS MIHÁLY”, amplasat în municipiul Târgu Secuiesc, str. Táncsics Mihály, nr. FN,  jud. Covasna, înregistrată la APM Covasna cu nr. 7179/30.10.2019,

În baza:

- O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările utlerioare;

- H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, cu modificările și completările ulterioare;

- prevederile Ord. nr. 995/2006 pentru aprobarea listei planurilor şi programelor care intră sub incidenţa H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe;

- O.U.G. nr. 57/2007 (*actualizată*) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare;

- Ord. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar;

- Ord. nr. 2387/2011 pentru modificarea Ord. nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România;

- decizia luată în urma ședinței CSC din data de 21.11.2019;

 

Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna

- ca urmare a consultării autorităților participante în cadrul şedintei Comitetului Special Constituit din data de 21.11.2019 la APM Covasna;

- în conformitate cu prevederile art. 5. alin (3) pct. a) și a anexei nr. 1 – Criterii pentru determinarea efectelor semnificative potențiale asupra mediului din H.G. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe;

- în lipsa comentariilor motivate din partea publicului interesat;

 

 

D e c i d e:

 

Planul Urbanistic Zonal „ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL – ZONĂ DE LOCUINȚE INDIVIDUALE – STR. TÁNCSICS MIHÁLY”, amplasat în municipiul Târgu Secuiesc, str. Táncsics Mihály, nr. FN, jud. Covasna titular, BARTOS LORÁND LEVENTE, BARTOS KATALIN BEÁTA, GÁL ZOLTÁN, nu necesită evaluare de mediu și nu necesită evaluare adecvată și se va supune adoptării fără aviz de mediu.

 

1. Caracteristicile planurilor şi programelor cu privire, în special, la:

a) gradul în care planul sau programul creează un cadru pentru proiecte şi alte activităţi viitoare fie în ceea ce priveşte amplasamentul, natura, mărimea şi condiţiile de funcţionare, fie în privinţa alocării resurselor:

Descrierea planului:

Prezentul Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.) are ca scop studierea modului de rezolvare complexă a problemelor funcţionale, tehnice şi estetice pentru construire de case de locuit unifamiliale, pe două loturi aflate faţă în faţă, în aşa fel încât să exploateze potenţialul terenurilor şi să nu influenţeze negativ contextul existent sau dezvoltările viitoare.

Zona studiată se află în zona periferică, sud-estică a municipiului Târgu Secuiesc, în intravilan. Loturile propuse spre amenajare sunt fără construcţii şi se învecinează cu loturi construite şi neconstruite – terenuri agricole (arabil) în extravilan şi intravilan.

Împrejurimea loturilor studiate este o zonă în dezvoltare, cu caracter rural, construcţiile din zonă sunt case de locuit individuale, diverse anexe gospodăreşti (garajuri, şure, şoproane, etc.) şi cu drumuri locale ramificate din drumul naţional E574 / DN11, situat la o distanţă de cca. 700 m.

Cele două loturi care au generat P.U.Z., sunt situate faţă în faţă, în str. Táncsics Mihály. Lotul cu nr. 13, amplasat pe partea nordică a străzii, identificat prin C.F. nr. 30456 şi nr. cad. 30456, cu suprafaţă de 1260 mp, se află în proprietatea privată a persoanelor fizice Bartos Loránd-Levente şi Bartos Katalin Beáta. Lotul celălalt, cu nr. 16, amplasat vis-a-vis de cel cu nr. 13, pe partea sudică a străzii, identificat prin C.F. nr. 30538 şi nr. cad. 30538, cu suprafaţă de 1335 mp, se află în proprietatea privată a persoanei fizice Gál Zoltán.

Stadiul actual:

În prezent în zona studiată există o tendinţă de dezvoltare a funcţiunilor de locuire rezidenţială, şi de servicii, zona având în general folosinţă agricolă, terenuri arabile neconstruite aflate la limita intravilanului.

Zona studiată cuprinde un teren cu relief relativ plat, cu teren stabil, fără accidente şi denivelări naturale sau artificiale. Terenul este fără construcţii şi fără vegetaţie (curţi construcţii).

Propuneri de dezvoltare urbanistică:

Tema de proiectare, stabilită de comun acord cu solicitantul prevede următoarele:

zonificare, organizare funcţională pentru amenajare zonă rezidenţială, servicii şi agrement (centru hipic terapeutic);

organizarea infrastructurii de accesibilitate (rutier, pietonal etc.);

organizarea infrastructurii tehnico-edilitare.

Construcţiile şi amenajările definitive se vor amplasa conform zonificării şi organizării funcţionale, marcate ca perimetre construibile în planşele desenate în afara zonei pe protecţie a utilităţilor, retras faţă de stradă, păstrând această zonă de protecţie, cu interdicţie de construire, ca zonă verde plantată.

Se va urmări amenajarea terenului într-un mod natural şi contextual, se va crea o zonă cu o expresie unitară, care prin poziţionare şi organizare să ofere funcţionalitate şi accesibilitate uşoară pentru desfăşurarea activităţii propuse într-un cadru natural, curat şi liniştit.

Având în vedere simplitatea funcţiunilor şi importanţa locală a zonei nu sunt necesare studii de fundamentare a temei sau a soluţiilor.

Coform studiului geotehnic elaborat, terenul se pretează la construirea de case de locuit. Prin proiect se preconizează construirea a 2 case de locuit şi clădiri anexe cu regim de înălţime maxim P+M. Construcţiile vor avea caracter definitiv.

Amplasarea construcţiilor se va realiza conform zonificării şi organizării funcţionale, marcate ca perimetre construibile în planşele desenate, în afara zonei pe protecţie a utilităţilor, retras faţă de stradă, păstrând această zonă de protecţie, cu interdicţie de construire, ca zonă verde plantată.

Modernizarea circulaţiei

În urma dezvoltărilor va fi nevoie de modernizarea străzii Táncsics Mihály, lucrări de lărgire, amenajare trotuare, etc.

În interiorul terenurilor se propun căi de acces pavate pentru asigurarea accesului pietonal şi auto la construcţii. Pentru accesul pietonal se propun alei naturale, pavate cu dale înierbate/piatră naturală pentru legătura între clădirile propuse şi circulaţia principală.

În fiecare curte se vor asigura spaţii de parcare (sau garaj) pentru locatari şi vizitatori, nu se admite staţionarea vechiculelor  în spaţiul public.

 

Bilanţ teritorial comparativ:

Zonificare funcţională

suprafaţă existentă                   

suprafaţă          propusă

Zonă cu funcţiune nereglementată, din care:

 

 

 

 

Curţi construcţii aflate în intravilan - cu interdicţie temporară

de construire până elaborare P.U.Z.

2595 mp

(100,0%)

0 mp

(0,0%)

Lr - Zonă rezidenţială - Teren construibil, din care:

 

 

 

 

Suprafaţă construibilă

0 mp

(0,0%)

778 mp

(30,0%)

Zonă cu vegetaţie îngrijită şi amenajată

0 mp

(0,0%)

1557 mp

(60,0%)

Alei pavate cu circulaţie mixtă (pietonal şi auto)

0 mp

(0,0%)

260 mp

(10,0%)

TOTAL

2595 mp

(100,0%)

2595 mp

(100,0%)

Indici şi indicatori propuse:

 

 

 

 

               

P.O.T. max = 30%;

C.U.T. max = 0,6;

Regim max. de înălţime = S+P+M;

Înălţime la streaşină maximă = 3 m(raportat la cota ±0,00 a clădirii) ;

Înălţime la coamă maximă = 6 m (raportat la cota ±0,00 a clădirii).

Pentru caracterizarea modului de utilizare a terenului se stabilesc valorile maxime pentru procentul de ocupare a terenului (P.O.T) şi coeficientul de utilizare a terenului (C.U.T.). Procentul de ocupare a terenului (P.O.T) exprimă raportul dintre suprafaţa ocupată la sol de clădiri şi suprafaţa terenului aferent considerat şi nu va depăşi 30%. Coeficientul de utilizare al terenului (C.U.T) exprimă raportul dintre suprafaţa desfăşurată a clădirilor şi suprafaţa terenului aferent considerat şi va fi maxim 0,6.

Dezvoltarea echipării edilitare

În zona studiată există posibilitatea de racordare la sistemele municipale de apă potabilă şi de canalizare, respectiv la reţeaua electrică existente în str. Táncsics Mihály.

Alimentarea cu apă:

Necesarul de apă conform breviarului

Qzi med = 1,21 m3/zi;

Qzi max = 1,56 m3/zi;

Qorar max = 0,114 m3/h=0,03 l/s.

Alimentarea cu apă a celor două locuinţe se va realiza prin racorduri la conducta de distribuţie PEID‑De 110 existentă pe str. Táncsics Mihály.

Branşamentele individuale se vor executa la această conductă prin racord PEHD-De 32 (la fiecare consummator).

Contorizarea apei consummate se va realiza prin intermediul apometrelor DN20 mm (montate în căminele la limita proprietăţii).

Canalizarea  menajeră:

Apele uzate menajere provenite de la grupurile sanitare ale locuinţelor vor fi evacuate la canalizarea din str. Táncsics Mihály PVC-KG 200 mm.

Branşamentele la clădiri vor fi executate din tub PVC-KG 110 mm, prin intermediul unor cămine de vizitare.

Calitatea apelor uzate menajere se vor încadra în NPTA 002.

Debitul de apă  uzată menajeră, aferentă celor două locuinţe:

Qmed zi ape uzate = Qzi med = 1,21 m3/zi (0,336 l/s);

Qmax zi ape uzate = Qzi max = 1,56 m3/zi (0,433 l/s);

Qmax orar ape uzate = Qmax orar = 0,114 m3/h (0,031 l/s).

Apele meteorice:

Apele meteorice de pe acoperişuri şi platforme de circulaţie se vor colecta prin jgheaburi, burlane, rigole şi şanţuri şi se vor dirija spre spaţiile verzi.

Alimentarea cu energie electrică:

Alimentarea cu energie electrică va fi realizată prin branşare directă la reţeaua electrică aeriană de joasă tensiune din str. Táncsics Mihály, prin intermediul unei branşament subteran.

Detaliile tehnice se vor stabili printr-un studiu de soluţie, întocmit de către o firmă abilitată, cu avizul de le deţinătorul de reţele, pe baza unui aviz tehnic de racordare.

Încălzirea:

Încălzirea se va realiza individual, cu centrală termică proprie în reţea închisă, cu combustibil solid sau energie  electrică.

Alimentare cu gaze:

In zonă nu există reţea de alimentare cu gaze naturale.

b) gradul în care planul sau programul influenţează alte planuri şi programe, inclusiv pe cele în care se integrează sau care derivă din ele:

Terenul este situat în intravilanul municipiului Târgu Secuiesc, conform PUG 2/2000 aprobat, prelungit cu HCL nr. 156/2018. Imobilul se află în proprietatea solicitanților conform extras CF nr. 30456, 30538 Târgu Secuiesc. Conform documentațiilor de urbanism UTR 3 zonă de locuințe individuale, cu restricție de construire până la elaborare PUZ. Suprafața imobilului este de 2595 mp. Vecinătăți terenul cu nr. de casă 13: nord: teren arabil intravilan; est: teren pentru construcții; sud: str. Tancsics Mihaly; vest: teren cu construcții.

Vecinătățiile lotului cu nr. casă 16: nord: str. Tancsics Mihaly; est: teren pentru construcții; sud: teren arabil extravilan; vest: teren cu construcții.

c) relevanţa planului sau programului pentru integrarea consideraţiilor de mediu, mai ales din perspectiva promovării dezvoltării durabile:

Planul propune reglementarea terenului astfel încât să se poată construi locuințe individuale. Spațiile neocupate cu construcții și amenajări vor fi configurate ca spații verzi. Se va asigura acces carosabil corespunzător pentru utilitare în condițiile impuse de reglementările în vigoare(poliție, salvări, pompieri, autoutilitarele gospodărești).

d) problemele de mediu relevante pentru plan sau program:

Obiectul propus prin prezentul proiect este un ansamblu omogen de amenajări şi construcţii funcţionale al căror specific de activitate este neagresiv faţă de factorii de mediu apă, aer, sol şi aşezări umane, în limitele unei utilizări corecte.

În cadrul ansamblului nu se vor manipula şi depozita materiale periculoase. Este o zonă cu locuinţe individuale,  cu amenajări specifice acestei funcţiuni.

În consecinţă, aspectele de protecţia mediului se rezumă la rezolvare utilităţilor de aşa manieră încât să nu afecteze asupra întegrităţii factorilor de mediu, conform celor propuse la capitolele respective, folosind instalaţii, echipamente şi utilaje ale căror caracteristici sunt compatibile cu normele de protecţia mediului, precum şi la corectă exploatare a construcţiilor şi amenajărilor exterioare.

Ponderea spaţiilor verzi amenajate este de min. 60% din fiecare lot.

e) relevanţa planului sau programului pentru implementarea legislaţiei naţionale şi comunitare de mediu:

Nu este cazul.

2. Caracteristicile efectelor şi ale zonei posibil a fi afectate cu privire, în special, la:

a) probabilitatea, durata, frecvenţa şi reversibilitatea efectelor: Efecte nesemnificative.

După terminarea lucrărilor este obligatorie refacerea cadrului natural afectat de lucrări.

b) natura cumulativă a efectelor: Nu este cazul

c) natura transfrontieră a efectelor: Nu este cazul.

d) riscul pentru sănătatea umană sau pentru mediu (de exemplu, datorită accidentelor): Construcțiile prevăzute vor respecta reglementările propuse prin plan.

e) mărimea şi spaţialitatea efectelor (zona geografică şi mărimea populaţiei potenţial afectate): Planul propus se referă la o zonă aflată în intravilanul localităţii, pe suprafaţă de 2595 mp. Planul propune un grad maxim de ocupare a terenului de 30%, coeficient maxim de ocupare a terenului 0,6.

f) valoarea şi vulnerabilitatea arealului posibil a fi afectat, date de:

(i) caracteristicile naturale speciale sau patrimoniul cultural: distanţa faţă de obiectivele de interes cultural sunt mari, nu pot fi afectate.

(ii) depăşirea standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului: Atât în faza de construcție, cât și în faza de funcționare a obiectivelor propuse se vor respecta standardele și normativele în vigoare.

(iii) folosirea terenului în mod intensiv: Prin grija beneficiarilor se va asigura o bună gospodărire și folosire a incintei.

g) efectele asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan naţional, comunitar sau internaţional: planul în sine nu are un efect asupra acestor zone.

Obligațiile titularului:

  • Solicitarea şi obtinerea tuturor avizelor la faza PUZ indicate în Certificatul de Urbanism nr. 160 din 18.06.2019, emis de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, precum şi respectarea tuturor condiţiilor impuse prin acesta;
  • Respectarea legislației de mediu în vigoare.
  • Să respecte în integralitate prevederile următoarelor acte normative:
    • O.U.G. 195/2005 (*actualizată*) privind protecția mediului;
    • O.U.G. nr. 57/2007 (*actualizată*) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice;
    • Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
    • Legii Apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare;
    • Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor
    • Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119 din 04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei;
    • se vor respecta prevederile HG nr. 188 / 2002, modificată prin HG 352 / 2005, privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate;
    • Legea nr. 47/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.
  • În perioada de execuţie a lucrărilor se va pune accent pe: limitarea la minim a suprafeţelor ocupate de organizările de şantier, utilizarea unor tehnologii noi performante din punct de vedere a mediului (instalaţii de reţinere a poluanţilor la sursă), diminuarea emisiilor de praf, zgomot şi vibraţii; Nu se vor folosi materiale poluante, periculoase și nocive;
  • În cadrul ședinței CSC din data de 21.11.2019 care a avut loc la sediul APM Covasna, s-a stabilit necesitatea depunerii documentației la Direcția de Sănătate Publică Covasna în vederea obținerii Punct de Vedere/Aviz.

 

Informarea și participarea publicului la procedura de evaluare de mediu/procedura de evaluare adecvată:

- Anunţurile privind inițierea PUZ, publicate în ziarul Szekely Hirmondo în data de 01.11.2019 şi 08.11.2019;

- Procesul verbal al şedinţei CSC nr. 30/21.11.2019;

- Anunț public privind decizia etapei de încadrare și proiectul deciziei afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro) din data de 21.11.2019;

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului a asigurat şi garantat accesul liber la informaţie a publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în activitatea de definitivare şi avizare din punct de vedere al protecţiei mediului a planului. Documentaţia a fost accesibilă publicului la sediul APM Covasna pe durata derulării procedurii.

 

Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia APM Covasna şi a publicului revine titularului planului, iar răspunderea pentru corectitudinea studiilor şi evaluărilor revine autorilor acestora, conform art. 21 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care planul suferă modificări sau este revizuit, titularul este obligat să notifice în scris Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna.

Prezentul aviz este valabil de la data emiterii, pe toată perioada de valabilitate a planului, dacă nu intervin modificări ale acestuia. Nerespectarea condiţiilor prezentuluii aviz constituie contravenţie şi se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare.

Prezentei decizii i se aplică prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările și completările ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. NEAGU Gheorghe

 

 

 

 

Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizații,                                                 Întocmit,

Ing. SIMINICEANU Gabriel Nicolae                                                Ing. FARKAS Berta