Back

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

PROIECT

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

Nr. 57 din data de 16.08.2017

 

Ca urmare a solicitării depuse de S.D.E.E. TRANSILVANIA SUD SA, S.D.E.E. COVASNA prin SISE Covasna, cu sediul/domiciliul în județul Covasna, Municipiul Sf. Gheorghe, strada Lunca Oltului, nr. 9A, pentru proiectul “MODERNIZARE LEA JT COVASNA ZONA PTZ 24”, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna cu nr. 4724/27.07.2017 (nr. Registratură electronică 441/10.07.2017), în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,      

Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedintei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 11.08.2017 că proiectul “MODERNIZARE LEA JT COVASNA ZONA PTZ 24” propus a fi executat în oraş Covasna, str. Tudor Vladimirescu, Cuza Vodă, Apelor, Pârâului, Strâmtă, Primăverii, Toamnei, Stelei, Morilor, Păcurarilor, Mihai Eminescu (parţial), nr. F.N., judeţul Covasna, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

 

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

- proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct. 3 lit. b); şi pct. 13, lit. a);

- anunț public afișat de titular în ziarul Observatorul de Covasna din data de 09.08.2017 privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu;

- anunț public afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro) privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu;

- proiectul deciziei etapei de încadrare afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro);

- anunț public afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro) privind decizia etapei de încadrare;

-  în urma anunţului public nu au fost înregistrate sesizări sau observaţii din partea publicului;

-  prin aplicarea criteriilor din Anexa 3 la HG 445/2009, s-au constatat următoarele:   

Caracteristicile proiectului:

- mărimea proiectului – proiectul prevede înlocuirea conductoarelor existente cu conductoare torsadate şi înlocuirea stâlpilor necorespunzători.

Terenul se află în intravilanul localităţii oraşului Covasna, folosinţa actuală a terenului  fiind domeniu public al oraşului Covasna, ’’străzi orăşenesc’’, parţial înregistrat în evidenţa CF NR. 28069 – str. Mihai Eminescu şi CF NR. 26450 – str. Cuza Vodă.

Suprafaţa de teren ocupată temporar este de 6000 mp pentru realizare instalaţii nou proiectate.

Pentru realizarea lucrărilor prevăzute în prezenta documentaţie este necesară ocuparea definitivă a unei suprafeţe de teren de 1 mp pentru realizarea fundaţiei fiecărui stâlp de joasă tensiune din beton nou plantat şi ocuparea unei suprafeţe temporare de 60 mp pentru montarea fiecărui stâlp de joasă tensiune din beton nou plantat. În principiu modernizarea LEA JT se va realiza pe acelaşi amplasament cu reţeaua existentă.

Reţeaua electrică de medie şi joasă tensiune ce se va moderniza este amplasată pe domeniul public, de-alungul drumurilor de acces în localitate. Stâlpii nou proiectaţi vor fi amplasaţi lângă stâlpii de lemn existenţi, care, în final, se vor dezafecta, reţeaua electrică nou proiectată va urmări amplasamentul reţelei existente.

Terenul ocupat de fundaţia stâlpilor este teren de natură neproductiv, face parte din zona de protecţie a drumurilor locale.

Distribuţia energiei electrice stradale este realizată prin linii electrice aeriene construite cu conductoare funie de aluminiu neizolate cu secţiuni 50,35,25 şi 16 mmp, conductoare uzate, montate pe stâlpi de beton. O parte din stâlpii de beton sunt fisuraţi sau înclinaţi, cu izolatori sparţi, fără prize de pământ, cu porţiuni de circuit monofazate. Căderile de tensiune sunt mari iar curentul de scurtcircuit este mic datorită lungimilor mari ale reţelei - 905 m la stâlpul nr. 1 pe strada Primăverii.

Branşamentele electrice nu mai sunt corespunzătoare, fiind realizate cu siguranţe aeriene, cu firide de bachelită, conducător de tip AFYI şi TYIR, cu suporţi de acoperiş şi coloane necorespunzătoare. Alimentarea circuitelor este realizată din PTZ 24 Covasna, 20/0, 4KV 250 KVA. PTZ 24 se află pe distribuitorul LEA 20 KV BRADUL – staţia 110/20 KV Covasna.

Se impune ridicarea nivelului de tensiune de alimentare a consumatorilor situaţi în zona de post PTY 24.

Se prevăd următoarele lucrări:

  • Modernizarea LEA j.t. prin înlocuirea conductorului neizolat cu conductor izolat torsadat T2X50 OIAI + 3x70+25 mmp şi a stâlpilor necorespunzători pe străzile: Horea, Cloşca şi Crişan, Părului, Apelor, Primăverii, Tudor Vladimirescu, Cuza Vodă, Morilor, Păcurarilor, Toamnei, Strâmtă, Mierlei. Trecerea LEA în LES a reţelei existente pe strada M.Eminescu. Modernizarea branşamentelor necorespunzătoare prin montare de FDCS-uri pe stâlpii reţelei LEA j.t. modernizate şi montarea grupurilor de măsură la sol la limita de proprietate pe porţiunea de reţea trecută în LES.
  • Montarea unui post de transformare anvelopă 20/0,4KV – 160KVA amplasat pe strada Horea, Cloşca şi Crişan cu faţada spre trotuar. Racordarea postului proiectat în buclă între PTZ 5 şi PTZ 24. Racordul se va realiza prin secţionarea LES 20 KV existent – distribuitorul 20kv Bradul – şi manşonarea cu cablu A2XS(FL)2Y 3x (1x150) mmp, în lungime de 2x30 m, care se va poza în trotuar în profil M şi T şi va supratraversa pârâul Covasna în tub.

Postul de transformare va avea următoarea configuraţie:

  • Două celule de linie cu întrerupător;
  • O celulă de transformator cu separator de sarcină cu clp şi siguranţe 20 KV;
  • Un transformator de 160 KVA cu pierderi reduse (A0, Bk);
  • Un TDRI cu 8 circuite echipate cu siguranţe MPR protejate NH2 – 400A.

Celulele vor fi telecomandabile, integrabile în SAD PA-PT (motor de acţionare cu tensiune operativă 24 Vc.c, semnalizări în şir de cleme, sursa de tensiune operativă 230Vc.a./24 Vc.c, dulap servicii interne echipat cu redresor şi baterie de acumulatori, analizor de calitate a energiei. TDRI va avea un circuit sosire trafo echipat cu întrerupător debroşabil 400 A cu BPNTT. La PT proiectat se va realiza o priză de pământ cu Rp≤1 ohm.

Măsura generală în post se va realiza cu contor trifazat electronic activ/reactiv, cls.0,5, cu curbă de sarcină, interfaţă RS 232, integrabil în sistemul de telegestiune existent, în montaj semidirect prin tc 250/5 a, cls. 0,5.

Alimentarea cu apă - din surse proprii;

Evacuarea apelor uzate – toaletă portabilă ecologică.

- cumularea cu alte proiecte – Executantul, la începerea lucrărilor, are obligația de a respecta precizările tehnice din avizele anexate și de a anunța beneficiarii tuturor rețelelor edilitare existente sau planificate cu care instalațiile proiectate se vor intersecta, cu solicitare de asistență tehnică din partea acestora.

În acest sens executantul va anunţa începerea lucrărilor la Autoritatea publică locală (Primărie) și are obligația ca pe parcursul execuției lucrărilor să se ia toate măsurile legale de prevenire a acidentelor prin semnalizarea și supravegherea acestora, precum și respectarea distanțelor de vecinătate față de alte obiective sau instalații, conform reglementărilor tehnice și legale în vigoare.

utilizarea resurselor naturale - nu este cazul;

- producţia de deşeuri – deşeurile rezultate în urma lucrărilor vor fi transportate la groapa de gunoi a localităţii prin grija constructorului. Deşeurile feroase şi neferoase, rezultate în urma lucrărilor de demontare echipament electric vor fi predate prin proces verbal beneficiarului şi vor fi transportate şi valorificate la societăţi specializate în acest scop.

- emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- surse de poluare în perioada de execuţie:

1. Lucrările proiectate nu generează zgomote care să fie peste limitele admise. Va exista o anume poluare fonică rezultată din funcţionarea utilajelor, transportul materialelor, deşeurilor şi a componentelor necesare execuţiei, organizarea de şantier. Executantul va lucra cu echipamente şi mijloace de transport auto care să se încadreze în limita maximă admisă a nivelului de zgomot.

 2. Funcţionarea obiectivului nu conduce la eliminarea de noxe care să afecteze calitatea aerului din vecinătatea lui şi deci nu este necesară luarea de măsuri pentru reducerea poluării aerului.

3. Obiectivul nu este construit din materiale care ar putea reprezenta surse de radiaţii. Ca urmare, nu sunt necesare dotări sau amenajări împotriva radiaţiilor. De asemenea, materialele folosite nu sunt considerate surse de radiaţii.

 4. Nu există surse poluante şi poluanţi pentru apele de suprafaţă şi subterane pe perioada execuţiei proiectului;

- surse de poluare în perioada de funcţionare: nu este cazul;

- riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate - risc redus, se vor respecta cu stricteţe normativele de protecția muncii, de exploatare corectă a utilajelor;

- utilizarea existentă a terenului - teren intravilan, cu folosinţa actuală: domeniu public al oraşului Covasna, ’’străzi orăşenesc’’, parţial înregistrat în evidenţa CF NR. 28069 – str. Mihai Eminescu şi CF NR. 26450 – str. Cuza Vodă conform certificat de urbanism 133/30.03.2017 emis de Consiliul Judeţean Covasna.

- relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora – nu este cazul.

 Capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere- nu este cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate – nu este cazul; 

f) zonele de protecţie specială – nu este cazul;

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite – nu este cazul;

h) ariile dens populate – terenul este situat în intravilanul oraşului Covasna;

i) peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică – nu este cazul. 

 Caracteristicile impactului potenţial

a) extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate – impact local, numai pe durata realizării lucrărilor. Poluările accidentale pot fi evitate prin manipularea atentă a materialelor folosite, a deşeurilor şi prin exploatarea corespunzătoare a utilajelor;

b) natura transfrontieră a impactului - nu este cazul;

c) mărimea şi complexitatea impactului: impact nesemnificativ, continuu în perioada de funcţionare şi reversibil;

d) probabilitatea impactului – în cazul poluărilor accidentale;

e) durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului – pe perioada execuţiei şi de funcţionare, impact reversibil. Terenul va fi afectat numai pe perioada execuției lucrărilor.

 

II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele:

Proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificãrile şi completãrile aduse de: OUG nr. 154 din 12 noiembrie 2008, Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009 şi Legea nr. 49 din 7 aprilie 2011, fiind situat în afara perimetrelor siturilor Natura 2000 din judeţ;

 

Condiţiile de realizare a proiectului:                                          

1. Solicitarea şi obtinerea tuturor avizelor şi acordurilor stabilite în Certificatul de Urbanism nr. 133 din 30.03.2017 emis de Consiliul Judeţean Covasna, precum şi respectarea tuturor condiţiilor impuse prin acesta;

2. În cazul în care lucrările presupun traversări de cursuri de apă este necesară obţinerea avizului din partea Sistemului de Gospodărire al Apelor din judeţul respectiv;

3. Se vor respecta: prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prevederile Legii nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor;

4. Titularul va lua toate măsurile necesare privind respectarea legislaţiei în vigoare şi normele de securitate şi sănătate în muncă (Legea 319/2006, HG 1425/2006, HG 1091/2006, HG 971/2006 şi altele) precum şi înştiinţarea I.T.M. Covasna privind data începerii lucrărilor de execuţie;

5. Respectarea prevederilor OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu, cu modificările şi completările ulterioare;

6. Respectarea prevederilor Legii nr. 47/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

7. Se vor respecta prevederile HG 173/2000 actualizată, privind reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari;

8. Pe toată durata de implementare a proiectului, executantul și beneficiarul au obligaţia să respecte cu stricteţe, toate prevederile cuprinse în normele de prevenire și stingere a incendiilor;

9. Se vor lua măsuri pentru diminuarea emisiilor de praf, zgomot şi vibraţii pe perioada executării lucrărilor;

10. Se interzice poluarea solului cu carburanţi, uleiuri uzate în urma operaţiilor de staţionare, aprovizionare, depozitare sau alimentare cu combustibili a utilajelor şi a mijloacelor de transport sau datorită funcţionării necorespunzătoare a acestora;

11. Se interzice depozitarea necontrolată a deşeurilor de orice fel pe amplasament, în afara amplasamentului şi în locuri neautorizate şi neamenajate special în acest sens;

12. Deşeurile se colectează selectiv şi vor fi predate pentru tratare/valorificare/eliminare către societăţi autorizate să execute aceste operaţii, pe bază de contract sau comandă, păstrând evidenţa cantităţilor de deşeuri predate, pe tipuri de deşeuri şi cu menţiunea firmei care a preluat aceste deşeuri;

13. În urma lucrărilor efectuate pe amplasament, suprafeţele se vor elibera de deşeuri de orice natură.

14. Implementarea tuturor măsurilor de protecţie a factorilor de mediu propuse prin proiect şi descrise în documentaţia care a stat la baza emiterii acestei decizii;

15. Titularul va informa în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului ori de câte ori există o schimbare de fond a datelor care au stat la baza eliberării prezentei;

16. Titularul va notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului la finalizarea lucrărilor, în vederea realizării verificării şi întocmirii procesului verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse.

 

Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvată (se aplică pentru proiectele pentru care autoritatea competentă pentru protecţia mediului a decis că nu este necesară parcurgerea procedurii de evaluare adecvată).

 

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea sau anularea acesteia, după caz, în conformitate cu prevederile legale.

 

Înaintea punerii în funcţiune a obiectivului, titularul proiectului are obligaţia de a solicita autorizaţie de mediu şi/sau revizuirea autorizației de mediu existente, conform Ord. M.M.D.D. nr. 1798/2007, privind aprobarea procedurii de emitere a Autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. NEAGU GHEORGHE

 

 

                                                                    

 

 

 Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii,                          Întocmit,

Ing. Siminiceanu Gabriel Nicolae                                        Ing. Ghican Oana Elena