Back

22.05.2015 - Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice

În fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează un eveniment de mediu deosebit de important pentru protecţia şi conservare biodiversităţii, a habitatelor naturale, a ariilor protejate: Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice.

Cu acest prilej Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a organizat o vizită de studiu în zona ariei protejate Balta Tălăbasca din judeţul Galaţi, la care au participat elevii Şcolii Gimnaziale nr. 33. Cei 18 elevi au fost organizaţi pe echipe de lucru pentru efectuarea de observaţii ornitologice şi identificarea speciilor de păsări cu ajutorul binoclurilor. La finalul activităţii participanţii au ecologizat zona.

             

Secretariatul Convenţiei asupra diversităţii biologice a ales ca deviza sub care să marcheze Ziua Internaţională a Biodiversităţii 2015 să fie „Biodiversitatea pentru dezvoltarea durabilă", având în vedere că diversitatea biologică asigură bunurile şi serviciile ecologice de bază de care depind toate formele de viaţă şi este recunoscută ca fiind crucială pentru dezvoltarea durabilă.

În anul 1992, la Rio de Janeiro - Brazilia, Conferinţa Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia asupra diversităţii biologice, ratificată de România prin Legea nr. 58/1994.

Obiectivul central al Convenţiei este conservarea biodiversităţii, suportul şi garanţia dezvoltării durabile a sistemului economic şi social, prin biodiversitate înţelegându-se varietatea formelor de viaţă din ecosistemele terestre şi acvatice şi dintre complexele ecologice din care fac parte.