Back

Acţiuni/evenimente cu ocazia celebrării Zilei de 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului

COMUNICAT

privind celebrarea Zilei Mondiale a Mediului

 

Ziua Mondială a Mediului a fost stabilitã în 1972 de cãtre Adunarea Generalã a Natiunilor Unite pentru a marca deschiderea Conferinţei asupra mediului înconjurãtor de la Stockholm. Aniversarea Zilei Mondiale a Mediului se face în fiecare an, pe 5 iunie, pentru a atrage atenţia oamenilor asupra problemelor de mediu. Sloganul ales de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru sărbătorirea în acest an a Zilei Mondiale a Mediului este „Un viitor, O planetă, O mare varietate de Specii", având în vedere că anul 2010 a fost declarat Anul Internaţional al Biodiversităţii.

În acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita (APM) marchează  Ziua Mondială a Mediului cu următoarele acţiuni:

  • În data de 20.05.2015 reprezentantul Proiectului WOLFLIFE, Szabó Szilárd, a participat la acţiunea de  informare/educare intitulată „Oră de biologie specială" organizată la, Şcoala Generală „Nagy Imre", Miercurea Ciuc, str. Revoluţiei din Decembrie nr. 6. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia „Tinutul Secuiesc Verde" din Miercurea Ciuc, organizaţie care a fost reprezentată la eveniment prin Dl. Csonta László, preşedintele asociaţiei şi Dl. Szentes Lajos, secretar.

Evenimentul ce a avut loc a cuprins două ore speciale de biologie, de la orele 8.00 şi 9.00, pentru un număr total de 63 de elevi din clasele VII. respectiv VIII., educate de D-na. Hegeto Katalin, profesoară de biologie.

În cursul orei de biologie s-a prezentat elevilor un material Power Point tip multimedia care a conţinut informaţii utile referitore la următoarele:

- descrierea generală a speciei lup (Canis lupus), taxonomie, caracteristicile anatomice a specie în comparaţie cu alte specii de canide, câine, vulpe, şacal;

- aria de răspândire istorică şi actuală a speciei în emisfera nordică, în ţară şi în judeţul Harghita, mărimea populaţiei după rapoartele şi oficiale şi estimările specialiştilor;

- caracteristicile comportamentale ale lupului, viaţa în haită, tehnicile şi strategia de prădare, reproducerea speciei;

- mituri şi realitatea despre lupul fioros şi periculos,

- prezentarea scurtă a Proiectului WolfLife.

La sfârşitul orelor elevii au avut ocazia de a pune întrebări legate de lup. Cunoştinţele acumulate în cursul orelor au fost testate printr-un chestionar scurt de evaluare, care a fost completat de către elevi.

  • În perioada 02-03 iunie 2015 au fost realizate prezentări interactive despre colectarea selectivă a deşeurilor la şcoliile generale  din comunele Plăieşii de Jos (02 iunie) şi Bilbor (03 iunie).

 

  • Ziua Porţilor Deschise  - în data de 05 iunie elevii şcolilor generale şi gimnaziale din judeţ au avut posibilitatea să viziteze sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita şi să primească informaţii utile despre activităţiile zilnice ale instituţiei. La acţiune au participat 102 elevi din clasele V-VIII ale Şcolilor Generale Nagy Imre şi József Attila din Miercurea Ciuc.

  • Pe data de 05 iunie angajaţii din cadrul agenţiei au reparat gardul existent în jurul rezervaţiei naturale botanice „Mlaştina Dumbrava Harghitei de la Lueta", aflată în custodia APM Harghita, pentru a proteja rezervaţia de distrugerile provocate de animalele care traversează zona.  De asemenea a fost salubrizat zona izvorului de apă minerală din apropierea mlaştinii.

 

Domokos László József, 

    Director Executiv