Back

APM Iaşi sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

 

Comunicat de presă

       09.05.2014

APM Iaşi sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

APM Iaşi organizează, în zilele de 8, 9 şi 12 mai 2014,  acţiuni tematice pentru a marca Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare, sărbătorită anual în al doilea weekend al lunii mai. Astfel vor avea loc, la Liceul Tehnologic din Vlădeni, Şcoala Borşa, Şcoala Gh.I.Brătianu” Iaşi şi Şcoala Bârnova,  seminarii tematice, dar şi o acţiune de monitorizare a păsărilor  în aria protejată sit NATURA 2000 „Eleşteele Jijiei  şi Miletinului”. 

 

În perioada 08-12.05.2014, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi organizează manifestări tematice pentru a marca Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare. Astfel joi, 08.05.2014, la Liceul Tehnologic Vlădeni şi Şcoala Borşa s-a desfăşurat un seminar tematic urmat de o acţiune de monitorizare a păsărilor în aria protejată sit NATURA 2000 „Eleşteele Jijiei şi Miletinului”,ariedesemnată pentru protecţia speciilor de  păsări sălbatice şi cea mai reprezentativă din judeţ din punct de vedere al abundenţei şi diversităţii speciilor de păsări, inclusiv migratoare. La acţiune a participat şi conf. dr. Carmen GACHE, din cadrul Facultăţii de Biologie a Univ. ”Al.I.Cuza” din Iaşi, specialist al domeniului şi membru marcant al Societăţii Ornitologice Române. Vineri, acţiunea continuă cu un seminar tematic la Şcoala „Gh.I.Brătianu” Iaşi, urmând ca o acţiune similară să aibă loc luni la Şcoala Bârnova.

 

În cadrul acestor acţiuni – care au ca scop sensibilizarea comunităţilor locale cu privire la nevoia de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora - sunt abordate  aspecte legate de păsările migratoare, rolul lor în viaţa noastră, nevoia de protejare, păsările migratoare cel mai intâlnite la noi, informaţii despre siturile NATURA 2000 „Eleşteele Jijiei şi Miletinului” şi „Pădurea Bârnova”.  

 

La nivelul judeţului Iaşi sunt inventariate 244 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii migratoare menţionate în Convenţia de la Bonn; lunca Prutului şi cea a Siretului reprezintă importante culoare de migraţie a păsărilor, iar zonele din judeţ declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor sunt:

*    Acumulările Belceşti

*    Eleşteele Jijiei şi Miletinului

*    Pădurea Bârnova  

*    Pădurea Micleşti

*    Lunca Siretului Mijlociu

In aceste arii protejate (componente ale Reţelei Europene Natura 2000) - care acoperă o suprafaţă de aproximativ 44 mii ha - sunt supuse unui regim de protecţie cca 70 de specii de păsări de interes comunitar menţionate în Directiva „Păsări” a Uniunii Europene, din care jumatate sunt migratoare (barza albă, barza neagră, egretă, ciocârlie, stârc, ţigănuş, erete, codalb etc.).

 

Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul oălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. Încalcarea acestor prevederi constituie contravenţie sau infractiune, după caz.

 

Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare– sarbătorită  anual, din 2006, în cel de-al doilea weekend al lunii mai - reprezintă o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

 

Tema din acest an „Păsările migratoare şi turismul!”subliniază legătura între turismul durabil, dezvoltarea comunităţilor locale şi protejarea păsărilor migratoare. Ecoturismul, prin respectarea necesităţilor ecologice şi de comportament ale păsărilor, prin observarea şi fotografierea acestora, poate oferi venituri care să contribuie, pe de o parte, la creşterea nivelului de trai al comunităţilor locale iar pe de altă parte,  din aceste venituri pot fi alocate şi sume necesare pentru măsuri de îmbunătăţire/refacere a stării de conservare a păsărilor şi a calităţii mediului.

 

 

Director executiv,

ing. Victor Bogdan DAVIDEANU