Back

Comunicat de presă - Verificări în ariile naturale protejate din judeţul Iaşi

 

 

Comunicat de presă

Iaşi,  09.04.2013

 

Verificări în ariile naturale protejate din judeţul Iaşi

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi a iniţiat împreună cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi seria de verificări pe anul 2013 a ariilor naturale protejate din judeţul Iaşi. Scopul acestor acţiuni este monitorizarea stării acestora şi identificarea potenţialelor activităţi cu impact negativ asupra obiectivelor de conservare. 

Prima verificare din data de 02.04.2013 s-a realizat în aria naturală protejată Situl Natura 2000 ROSCI0171 – Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti în urma căreia s-a constatat desfăşurarea de activităţi fără actele de reglementare prevăzute de legislaţie: amenajări pentru creşterea animalelor, mai exact un iaz pentru adăpare şi un adăpost pentru oi. S-a aplicat sancţiune persoanei fizice în cauză, iar complementar s-a impus sistarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială.

Situl Natura 2000 Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti este reprezentativ pentru silvostepa Moldovei, unul dintre puţinele ochiuri de pajişti seculare rămase aproape neinfluneţate de către om (≈ 70% din sit) ce se învecinează cu pădurea tipică de stejar (≈ 30% din sit). Tot aici se protejează vipera de stepă moldavă, unică în lume, în timp ce popândăul, broasca ţestoasă de apă sau izvoraşul cu burtă roşie sunt specii de faună ce necesită protecţie strictă. La acestea se adaugă flora cu acelaşi regim, cum ar fi dediţeii, capul şarpelui, varza turcească etc.. Vulnerabilitatea sitului de 200 ha situat în comunele Popricani şi Rediu este dată în primul rand de influenţa activităţilor umane: suprapăşunatul (cu ovine şi caprine) şi pe alocuri lucrările agrotehnice (neadecvate).

Pentru o bună calitate a vieţii este esenţial să asigurăm diversitatea naturală prin protecţia speciilor de plante şi animale sau a formaţiunilor peisagistice, geologice etc. a căror existenţă este periclitată, sunt rare sau vulnerabile la acţiunile noastre. În acest scop, ariile naturale protejate au un rol foarte important iar orice intervenţie umană în aceste zone este esenţial să respecte regimul special de protecţie şi conservare, stabilit conform prevederilor legale.

Aceste verificări au de asemenea rolul de a conştientiza cetăţenii şi primăriile despre regimul ariilor naturale protejate.

Director Executiv

ing. Victor Bogdan DAVIDEANU