Back

Săptămâna Europeană a Mobilităţii

 

Iaşi, 17.09.2013

Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2013 - „Aer curat – e rândul tău!”

 

În perioada 16 - 22 septembrie 2013 în peste 2000 de oraşe europene şi din întreaga Lume au loc evenimente dedicate mobilităţii urbane în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, evenimente ce culminează cu acţiunea „În oraş, o zi fără maşina mea” organizată, de obicei, pe data de 22 septembrie.

Tema centrală a campaniei din acest an „Clean Air – it’s your tourn! Aer curat – e rândul tău!” are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare asupra impactului pe care îl are transportul asupra calităţii aerului din oraşe şi încurajează cetăţenii să-şi schimbe obiceiurile legate de transportul zilnic pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea.   

În municipiul Iaşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) marchează acest eveniment în parteneriat cu Centrul Europe Direct Iaşi prin acţiuni informativ – educative tematice:

- editare şi distribuire de pliante

- seminarii tematice la Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii şiColegiul Economic Administrativ.

Primăria Târgu Frumoss-a alăturat de asemenea Săptămânii Europene a Mobilităţii în parteneriat cu Şcoala “Garabet Ibrăileanu”, Şcoala „Ion Creangă”, Liceul teoretic „Ion Neculce”şiAPM Iaşi. Se va închide circulaţia rutieră în zona centrală în perimetrul delimitat de Str. Ecaterina Teodoriu şi Str. T. Niculiţă (în intervalul orar 9.00-12.00) unde se vor desfăşura concursuri cu biciclete, role şi skateboard.Evenimentele sunt înscrise pe pagina web a Săptămânii Europene a Mobilităţii.

APM Iaşi monitorizează permanent din anul 2005, prin reţeaua automată de monitorizare, calitatea aerului în aglomerarea Iaşi. Traficul rutier constitue principala cauză a depăsirilor  la indicatorul pulberi în suspensie PM10, singurul indicator de calitate a aerului la care se constată frecvente depăşiri faţă de valoarea limită admisă. De asemenea, la nivelul municipiului Iaşi transportul este şi principalul responsabilul pentru nivelul ridicat de zgomot în lungul arterelor şi intersecţiilor intens circulate.

Depăşirea frecventă a valorii admise pentru indicatorul PM10 este şi motivul pentru care, APM Iaşi a iniţiat în anul 2008 elaborarea Programului de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi, program revizuit în anul 2010. In acest program, operatorii economici, autorităţile administraţiei publice locale, operatorii de salubritate, alte instituţii implicate au propus măsuri necesare pentru reducerea poluării cauzate în special de transportul auto, dar şi pentru întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, controlul şantierelor de construcţii etc., toate cu scopul îmbunătăţirii calităţii aerului în aglomerarea Iaşi. Elaborarea de către Primăria municipiului Iaşi în 2009 a hărţilor strategice de zgomot şi a planului de acţiune au scopul de a reduce, prin măsurile implementate, nivelul de zgomot în zonele în care acesta este depăşit.

Este foarte important ca aceste măsuri să fie realizate de cei responsabili la termenele stabilite pentru a imbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor municipiului Iaşi, dar şi pentru a evita o eventuală  sancţionare a României de către Comisia Europeană pentru nerespectarea angajamentelor asumate în domeniul calităţii aerului.

 

Informaţii suplimentare ( http://www.mobilityweek.eu/home/ )

Iniţiativele „Săptămâna mobilităţii europene” şi „În oraş, o zi fără maşina mea” au apărut ca urmare a constatării faptului că aproape  40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) din sectorul de transport provin din utilizarea maşinilor private în oraşe, iar europenii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa poluării şi a mobilităţii urbane. În mediul urban, transportul este principala cauză a poluării aerului precum şi principala sursă de zgomot. Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon,  hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

Trecerea la un mod de transport mai eficient şi mai curat contribuie la reducerea congestionărilor  traficului, a emisiilor de gaze cu efect de seră, a nivelului de zgomot, a incidenţei bolilor generate de trafic, cu beneficii nete pentru sănătatea şi siguranţa cetăţeanului, a mediului.

Creşterea conştientizării, promovarea schimbărilor de comportament, implicarea autorităţilor, a cetăţenilor sunt cuvinte cheie pentru dezvoltarea unui transport urban eficient  şi durabil.

„Săptămâna Europeană a Mobilităţii” oferă ocazia autorităţilor, dar şi tuturor cetăţenilor, de a se informa, de a cunoaşte problemele comunităţii, de a iniţia şi de a participa la acţiuni pentru atingerea obiectivelor campaniei, contribuind astfel, pe termen lung, la îmbunătăţirea calităţii mediului, a sănătăţii populaţiei,  la creşterea siguranţei în trafic.

 

Director Executiv

ing. Victor Bogdan DAVIDEANU