Back

Comunicat - Curățăm România! Curățăm Iașul!

11.04.2022

 

Comunicat de presă

 

Curățăm România! Curățăm Iașul!

Vrem o țară fără deșeuri abandonate!

 

Campania națională “Curățăm România!” prinde contur în județul Iași. La o săptămână de la debutul de pe 4 aprilie a.c., la Agenția pentru Protecția Mediului Iași au comunicat implicarea în acțiuni de ecologizare a zonelor cu deșeuri abandonate cca  40% dintre primăriile din judeţ, alături de Direcția Silvică Iași, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași (Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad), Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani (Administrația Bazinală de Apă Siret), cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), SC Salubris și SC Girexim, acțiuni la care se adaugă activități educative împreună cu Inspectoratul Școlar Iași despre cum să producem mai puține deșeuri și colectarea separată, la sursă, a deșeurilor pe care nu le putem evita.

43 de primării au răspuns apelului până în acest moment, cu cca. 200 de acțiuni, la care estimăm participarea a aproximativ 2000 de voluntari. Cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Iași și al Consiliului Județean Iași, sperăm ca până la finalul campaniei să se mobilizeze și să se implice in acţiuni de ecologizare  toate primăriile din județ și astfel să scăpăm de zonele sufocate de deșeuri abandonate (din zonele  impadurite, malurile apelor,  marginea drumurilor, terenuri agricole/virane  etc), cu atât mai mult cu cât o parte din cheltuieli pot fi decontate prin Administrația Fondului pentru Mediu:  https://afm.ro/curatam_romania.php.  La finalul campaniei, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu va verifica starea de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale.

S-au realizat deja 48 de acțiuni de ecologizare din cele 209 propuse până în acest moment, iar de astăzi am dat startul și activităților educative tematice din unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Iași, printr-o acţiune  la  Grădinița cu Program Normal nr. 3 Iași.

Mâine, 12.04.2022, împreună cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, dezbatem cu liceeni de la Liceul Teoretic “Miron Costin” Iași problema deșeurilor abandonate. Elevii vor avea ocazia să pună întrebări legate de atribuțiile ce privesc deșeurile ale celor două instituții. Urmează miercuri (13.04.2022), joi (14.04.2022) și vineri  (15.04.2022) încă trei ateliere despre colectarea separată a deșeurilor. De această dată vom fi la Colegiul Național “Costache Negruzzi” Iași, Școala “”Elena Cuza”Iași și Școala Primară Atelier Nr. 1, alături de reprezentanții Salubris SA și EcoArena – centru de colectare deșeuri electrice. Activitățile educative vor continua până pe 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului. 

Vă invităm pe cât mai mulţi -  comunităţi, instituţii, companii, societate civilă,  să vă alăturați acestei campanii!  Doar așa, cu un efort comun, vom putea reda Naturii forţa de a se reface acolo unde noi o sufocăm şi să conţientizăm că ceea ce nu mai folosim, adică deşeurile, trebuie colectate selectiv,  depuse în locurile special amenajate de unde sunt preluate şi tratate/reciclate în mod corespunzător de operatori autorizaţi.

Cei interesați să participe la ecologizarea zonelor de depozitare ilegală, sunt invitați să consulte calendarul de acțiuni propuse la nivelul județului Iași și să contacteze primăria de interes! Link: http://apmis-old.anpm.ro/docfiles/view/224237 .    

 

Cu deosebită considerație,

Director Executiv

Ing. Galea TEMNEANU

 

 

 

Informații suplimentare:

Campania națională “Curățăm România!”, desfășurată sub sloganul “Vrem o țără fără deșeuri abandonate!”,  se desfășoară în perioada 4 aprilie – 4 mai 2022 și implică participarea activă a tuturor instituțiilor din subordinea ori coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a unităților administrativ-teritoriale, a autorităților județene (Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar), precum și a voluntarilor și ONG-urilor.

Prin campanie se dorește schimbarea percepției și atitudinii factorilor de răspundere, a instituțiilor și a cetățenilor din comunități cu privire la poluarea produsă de deșeuri și necesitatea colectării selective a acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.

Astfel de acțiuni au nevoie să fie susținute de un cadrul legal propice. Prin urmare, executivul a aprobat în ședința de Guvern de pe 6 aprilie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normative se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului și sănătății populației. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni. 

Pagina de Facebook a campaniei naționale “Curățăm România”: https://www.facebook.com/curatamRO