Back

Comunicat de presă - Câştigătorii concursului „Zone Umede pentru Viitorul Nostru!”

02.02.2016

Comunicat de presă

 

Câştigătorii concursului „Zone Umede pentru Viitorul Nostru!”

 

Concursul de machete şcolare „Zone umede pentru viitorul nostru!” şi-a desemnat câştigătorii. Elevii de gimnaziu de la cele 12 şcoli participante au fost recompensaţi de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, ApaVital, Societatea Ornitologică Română – Iaşi şi Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad cu medalii şi cupe, atlase ale speciilor de păsări de interes comunitar din România, insigne cu specii din zone umede, materiale promoţionale şi informative şi diplome. Premierea a avut loc pe 2 februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede, începând cu orele 11.00 la sediul APM Iaşi.

Machetele au fost evaluate în funcţie de respectarea temei şi scopului concursului, originalitate, impact vizual şi creativitate. Premianţii concursului sunt:

  • Premiul I : Şcoala Golăieşti
  • Premiul II : Palatul Copiilor Iaşi - Cercul de Geologie
  • Premiul III : Liceul „Miron Costin” Iaşi
  • Menţiuni : Școala gimnazială ,,Gh. Ciobanu” Adrieșeni, Şcoala Gimnazială "Garabet Ibrăileanu" Tg. Frumos, Liceul Economic de Turism Iaşi

Prin machetele realizate, elevii au învăţat despre speciile şi rolul esențial al zonelor umede pentru bunăstarea actuală și viitoare a umanității în scopul promovării utilizării raționale a resurselor naturale. Totodată, Societatea Ornitologică Română – filiala Iaşi a prezentat participanţilor şi ameninţările cu care se confruntă zonele umede şi soluţii de conservare şi utilizare durabilă a acestora.

Din juriu au făcut parte reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, ApaVital, Societăţii Ornitologice Române – filiala Iaşi, Inspectoratului Şcolar al judeţului Iaşi, Muzeului de Istorie Naturală Iaşi şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Zonele umede - întinderile de bălţi, mlaştini, lacuri naturale sau artificiale, permanente sau nepermanente, unde apa este curgătoare sau stătătoare, dulce sau sărată - sunt printe cele mai diverse şi productive ecosisteme. Cu toate acestea, pierderea zonelor umede este recunoscută ca o problemă internaţională.

Pescuitul, cultivarea orezului, transportul, turismul şi alimentarea cu apă, toate sunt mijloace de existenţă care depind de zonele umede. Dar zonele umede sunt importante pentru noi din multe alte privinţe. Ele găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând în ameliorarea schimbărilor climatice. Cea mai mare parte a publicului larg însă nu este conştientă de beneficiile vitale ale zonelor umede. 

Prin evenimentele organizate în judeţul Iaşi urmărim să schimbăm această mentalitate şi să contribuim la conştientizarea faptului că zonele umede sunt importante pentru viitorul nostru şi prin urmare este necesar să le valorificăm în mod durabil.

Director executiv

Victor Bogdan DAVIDEANU

 

Informaţii suplimentare

Ce sunt zonele umede?

Zonele umede sunt întinderile de bălţi, mlaştini, lacuri naturale sau artificiale, permanente sau nepermanente, unde apa este curgătoare sau stătătoare, dulce sau sărată. Sunt printe cele mai diverse şi productive ecosisteme, iar pierderea zonelor umede este astăzi recunoscută ca o problemă internaţională.

De ce sunt importante zonele umede?

ü  Filtrează natural apa, funcţionând ca adevărate staţii de depoluare a apei

ü  Oferă habitat pentru pentru păsări şi peşti, inclusiv pentru specii rare

ü  Devin zone de atenuare a viiturilor în timpul inundaţiilor

ü  Plantaţiile lemnoase ale zonelor umede pot oferi cherestea şi lemn de foc

ü  Pot constitui zone de recreere

ü  Pot oferi oportunităţi pentru pescuit, vânătoare, observaţii ştiinţifice

ü  Pot îmbunătăţi aspectul estetic al peisajului, făcându-l mai atractiv

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an pe 2 februarie  începând cu 1997, şi marchează semnarea în 1971 a Convenţiei asupra Zonelor Umede la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar. Marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede oferă posibilitatea tuturor – agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale, grupuri de cetăţeni– să realizeze acţiuni de conştientizare a publicului larg asupra valorilor zonelor umede şi a beneficiilor acestora.