Back

Comunicat de presă - Concursuri pentru marcarea Zilei Zonelor Umede 2016

                 18.01.2016

Comunicat de presă

 

“Zone Umede pentru viitorul nostru!”

Concurs de machete şcolare desfăşurat cu ocazia

Zilei mondiale a zonelor umede – 2 februarie 2016

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede – 2 februarie 2016, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi organizează concursul de machete şcolare “Zone Umede pentru viitorul nostru!” adresat elevilor din clasele V-VIII din judeţul Iaşi.

Scopul concursului este realizarea de către elevi de machete ale unor zone umede - întinderi de bălţi, mlaştini, lacuri naturale sau artificiale, permanente sau nepermanente, unde apa este curgătoare sau stătătoare, dulce sau sărată - prin care să cunoască şi să înţeleagă importanţa acestora, dar şi modul în care zonele umede reprezintă mijloace de existenţă pentru oameni.

Concursul se desfăşoară în perioada 18 ianuarie – 2 februarie ş include următoarele etape:

  • 18 ianuarie: lansare concurs
  • până pe 25 ianuarie: înscrierea şcolilor în concurs
  • 2 februarie: jurizarea machetelor şi premiere.

Regulamentul concursului cu toate  informaţiile necesare este disponibil pe http://www.anpm.ro/documents/22553/0/Regulament+concurs+Zone+Umede+pentru+Viitorul+nostru.pdf/5f71a743-04ec-44e4-bfbe-c27067cdf57e  .

De asemenea, Secretariatul Ramsar invită tinerii între 15 şi 24 ani să se înscrie la concursul de fotografie despre zonele umede organizat în perioada 2 februarie – 3 martie 2016. Pentru cei interesaţi, provocarea fotografică este să evidenţieze cum zonele umede sunt mijloace de existenţă pentru oameni. Participanţii au şansa să câştige o călătorie într-o zonă umedă oriunde în lume. Toate detaliile pe http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest.

Zonele umede sunt printe cele mai diverse şi productive ecosisteme. Cu toate acestea, pierderea zonelor umede este recunoscută ca o problemă internaţională.

Pescuitul, cultivarea orezului, transportul, turismul şi alimentarea cu apă, toate sunt mijloace de existenţă care depind de zonele umede. Dar zonele umede sunt importante pentru noi din multe alte privinţe. Ele găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, funcţionează ca un burete natural în caz de inundaţii şi înmagazinează dioxid de carbon ajutând în ameliorarea schimbărilor climatice. Cea mai mare parte a publicului larg însă nu este conştientă de beneficiile vitale ale zonelor umede.       

Pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede 2015, secretariatul Convenţiei Ramsar privind Zonele Umede cere sprijin pentru a schimba această mentalitate şi a contribui la conştientizarea despre cât de importante sunt zonele umede pentru viitorul nostru.    

Informaţii suplimentare

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an pe 2 februarie  începând cu 1997, şi marchează semnarea în 1971 a Convenţiei asupra Zonelor Umede la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar. Marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede oferă posibilitatea tuturor – agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale, grupuri de cetăţeni – să realizeze acţiuni de conştientizare a publicului larg asupra valorilor zonelor umede şi a beneficiilor acestora.

 

Director executiv

Victor Bogdan DAVIDEANU