Back

Comunicat de presa Zilele Mediului 2020!

Zilele Mediului 2020 la Iaşi: 22 mai – 5 iunie

Și în acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi organizează Zilele Mediului 2020 la Iași pentru a marca cele două zile de referință din calendarul ecologic internațional: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Mondială a Mediului. Dacă în anii anteriori obișnuiam să orgănizăm evenimente în școli și diverse alte spații publice, în 2020 ne-am mutat în mediul virtual: campanie social media și activități educative on-line.

Profităm de aceste momente de sărbătoare pentru a celebra Natura împreună cu Biblioteca Județeană “Ghe. Asachi” și mediul școlar!

În fiecare zi între 22 mai și 5 iunie:

  • Vom populariza pe pagina noastră de Facebook câte o arie naturală protejată și comportamente prietenoase cu Biodiversitatea.
  • Vom posta o colecție de postere tematice realizate de elevi. Posterul cu cele mai multe aprecieri între 22 mai și 5 iunie va deveni fotografia de fundal a paginii noastre de Facebook timp de trei luni. Suntem foarte curioși ce veți alege! La final, colecția va fi expusă la sediul APM Iași.
  • Activități educative în mediul virtual.

“Soluțiile noastre se găsesc în Natură!” este sloganul din acest an al Zilei Internaționale a Biodiversității. Subliniază speranța, dar și necesitatea de a conlucra pentru un viitor în armonie cu Natura. Căci de la hrană la sănătate, climă și economie, Natura are soluții pentru cele mai importante provocări ale omenirii! Ziua Mondială a Mediului 2020 accentuează, de asemenea, urgența acțiunilor de protecție a Biodiversității.

Informații suplimentare:

De ce este importanță diversitatea naturală și culturală?

Alimentele cu care ne hrănim, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și clima ce face Planeta noastră locuibilă, toate vin de la Natură! Doar pentru a numi câteva dintre serviciile Biodiversității.

Ariile naturale protejate reprezintă mediul de viață a cca. 1,1 miliarde de oameni. Bine gestionate și atent delimitate, ariile protejate sunt esențiale pentru protecția biodiversității.

Utilizarea durabilă a biodiversității este esențială pentru protejarea vieții de pe Terra. Sistemele de producție a alimentelor sunt printre cei mai importanți vectori de pierdere a Biodiversității. Dar investind în agricultura durabilă sunt șanse de recuperare.

Știința comunităților tradiționale este crucială pentru protecția biodiversității aflată în declin rapid. Cunoștințele lor despre modul de migrație a speciilor, locurile cu specii endemice, efectele incendierilor intenționate etc. sunt utilizate în managementul mediului, monitorizarea schimbărilor de mediu, a populațiilor și comportamentelor speciilor sălbatice.