Back

Comunicat de presă - Ziua Biodiversității 22 mai 2021

21.05.2021

Comunicat de presă

Ziua Biodiversității: “Suntem parte a soluției pentru Natură!

Pe 22.05.2021, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Biodiversității sub sloganul “Suntem parte a soluției pentru Natură!. Agenția pentru Protecția Mediului Iași și partenerii săi marchează această zi în cadrul campaniei de informare-conștientizare Zilele Mediului 2021 la Iaşi dedicată Zilei biodiversității (22 Mai) și Zilei Mondiale a Mediului (5 Iunie). Până acum a avut loc un webinar în mediul școlar, am realizat postări tematice pe pagina noastră de Facebook despre specii protejate amenințate de comportamente nepotrivite din partea oamenilor și continuăm astfel:.

  • Seminarul on-line despre impactul activităților umane asupra biodiversității din cadrul proiectului “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate”, organizat astăzi de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Iași, licee de profil și Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului - Univ. Tehnică „Ghe. Asachi” Iași, unde a fost expusă tema din anul 2021 a Zilei Biodiversității. Prezentările realizate de elevii și studenții participanți vor fi reunite în broșura proiectului.
  • Expoziția “Reconstrucția Ecosistemelor”, ediția a VIII-a, va debuta luni, 24 mai și va dura până pe 10 iunie 2021 la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” Iași Cupolă - Galeriile Fundației Regale. Veți găsi cărți, postere și imagini privind agricultura ecologică și un mini–sit de permacultură prin sprijinul Food Forest Iași, Rural Development Research Platform și Gust de Iași.
  • Instalare de căsuțe pentru insecte la Grădinița Cuvioasa Parascheva Iași, Grădinița P.N. nr. 3, Școala Gimnazială “Veronica Micle” Iași și Grădinița P.P. nr 9 (24-26 mai). Totodată, toți preșcolarii și elevii implicați vor colecta baterii uzate și vor afla de la partenerul EcoArena de ce Natura prosperă dacă acest tip de deșeu este reciclat.
  • Două seminarii despre conservarea biodiversității în Grădina Botanică “Anastasie Fătu” Iași, în data de 26 și 28 mai, susținute de experți ai gazdelor și ai Agenției pentru Protecția Mediului Iași împreună cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Vor participa liceeni de la Liceul cu Program Sportiv și  Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” Iași.

Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru implicare și vă invităm să arătăm că Suntem parte a soluției pentru Natură!” Plantăm copaci, îngrijim parcurile și grădinile, alegem alimente locale și agricultura ecologică, limităm producerea de deșeuri și în niciun caz nu le abandonăm în Natură, instalăm căsuțe pentru păsări și insecte, folosim produse de curățenie care nu poluează apele, susținem trecerea animalelor prin cartierul nostru prin mici tuneluri de acces între grădini, limităm poluarea luminoasă pentru că perturbă numeroase specii, nu introducem specii exotice în Natură, limităm utilizarea medicamentelor și nu le aruncăm în Natură! Numeroase gesturi mici produc schimbări mari! Este nevoie doar de puțină voință!

Programul detaliat al campaniei este disponibil la următoarea adresă: Program actiuni Zilele Mediului 2021_simplificat.docx - Microsoft Word Online (live.com) .

 

Cu stimă,

Director Executiv,

Ing. Galea TEMNEANU

 

Informații suplimentare: Afis

Județul Iași are o biodiversitate remarcabilă, cca. 15% din suprafața județului având statut de arie protejată! Avem 30 arii naturale protejate de interes comunitar - situri „Natura 2000”, 26 arii naturale protejate de interes național, 2 arii naturale protejate de interes judeţean, iar din februarie 2021 o arie protejată de interes internațional: Situl Ramsar Jijia-Iași, supranumit și Delta Moldovei.   

Celebrată în fiecare an pe 22 mai, Ziua Internaţională a Biodiversităţii marchează adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice (CBD), la 22 mai 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. La ora actuală, sunt 196 de părţi (ţări semnatare) ale Convenţiei, printre care şi România.

Sloganul din acest an al Zilei Biodiversității reamintește că Natura rămâne răspunsul pentru cele mai multe provocări ale dezvoltării durabile. Cu atât mai mult acum, în contextul pandemic, când s-au ignorat legile naturii, planificarea inteligentă a reconstrucției ecosistemelor este cheia strategiei de refacere post-pandemie.

Biodiversitatea este fundamentul pe care putem reconstrui mai bine, indiferent că este vorba de soluții bazate pe natură pentru schimbările climatice, problemele privind sănătatea, securitatea alimentară și a resurselor de apă sau  pentru mijloace de trai durabile.