Back

Vinerea verde! STOP! Maşina stă pe loc!

   11.03.2021

Informare de presă

Vinerea verde! STOP! Maşina stă pe loc!

Este titlul campaniei civice lansate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor  începând cu data de vineri, 12. 03.2021, cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mediului generat de traficul rutier şi promovarea metodelor alternative de transport ecologic în mediul urban.

Campania naţională prevede ca în fiecare zi de vineri cât mai mulţi cetăţeni să renunţe voluntar la deplasarea cu maşina personală şi să aleagă mijloace alternative: transportul în comun, mersul pe jos sau cu bicicleta, maşina electrică sau partajarea maşinii.    

Semnalul va fi dat de angajații din instituții publice. Minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi aderă la această campanie şi invită colegii ca, în măsura posibilităţilor, dată fiind amplasarea sediului instituţiei, să aleagă pentru ziua de vineri o altă modalitate de a ajunge la serviciu decât cu maşina personală. Cca 25% din personalul APM Iaşi utilizează în mod frecvent mijloacele de transport în comun, iar cca 20% folosesc partajarea maşinii (2-3 colegi vin sau pleacă de la serviciu cu o singură maşină).

De asemenea, invităm toate instituţiile publice, companiile dar şi societatea civilă, cetăţenii din mediul urban să adere şi să se implice activ în acest proiect, contribuind astfel la reducerea emisiilor de noxe din trafic, în folosul nostru al tuturor, cu atât mai mai mult cu cât municipiul Iaşi se confruntă de ani buni cu o calitate necorespunzătoare a aerului, traficul rutier fiind o sursă principală de poluare.

Vă așteptăm alături de noi în Vinerea Verde!

Director Executiv,

Ing. Galea TEMNEANU

Informaţii suplimentare

Această campanie a pornit de la o realitate care schimbă viața Planetei: amprenta de carbon din traficul rutier.

Deplasarea la birou, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândește la o mobilizare “în viteză” și “cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Fiecare dintre noi amprentăm Planeta anual cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de cât mai mulți români.

Deplasarea verde a angajaților din instituțiile publice va fi completată și de o campanie online prin care oricine poate ADERA la Vinerea Verde personalizându-și poza de profil cu mesajul de campanie (Facebook profile frames Vinerea Verde).