Back

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

„Protejaţi păsările! Fiţi soluţia la poluarea cu plastic!”

 

Ziua Mondială  a Păsărilor Migratoare se sărbătorește de 2 ori pe an – în al doilea week-end al lunii mai şi al al doilea week-end al lunii octombrie. Această zi din calendarul ecologic a fost inițiată în anul 2006.

În Europa există două mari tratate internaționale ce vizează speciile de păsări migratoare:

Convenția ONU privind speciile migratoare (CMS) și

Acordul privind conservarea păsărilorde apă migratoare african-euroasiatice (AEWA).

         Începând din anul 2018 această zi va fi celebrată de două ori pe an: în a doua sâmbătă a lunii mai și a doua sâmbătă a lunii octombrie.

Se spune că dacă ar dispărea păsările din lume, în scurt timp ne-ar invada insectele şi rozătoarele. Păsările îşi au rolul lor în cadrul ecosistemelor, al lanţurilor trofice, în cadrul mediului în general.

 

De ce au nevoie păsările de protecţie?

  • Pierderea locurilor de iernare și de escală

Migrația este o călătorie periculoasă și expune păsările la o gamă largă de

amenințări, de multe ori cauzate de activitățile umane.

Păsările migratoare depind de o serie de site-uri pe tot parcursul călătoriei lor de-a lungul căilor de migratie, astfel că pierderea de site-uri de iernare și de escală ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor de supraviețuire.

  • Otrăvirea/intoxicarea cu plumb;

Surse principale – eliberarea plumbului în mediu, provenind din: pescuit (greutăţi din plumb); vânătoare (muniţie cu plumb). Plumbul este un metal greu foarte toxic.

Între 400 000 și 1,5 milioane de păsări de apă mor în Europa anual de la ingerarea plumbului, iar numărul de păsări care suferă de probleme de sănătate din cauza otrăvirii cu muniție de plumb este cel puțin la fel de mare ca numărul celor ucise de plumb în fiecare an.

 

Tema din acest  an se concentrează pe pericolul poluării cu plastic, sub sloganul: „Protejaţi păsările! Fiţi soluţia la poluarea cu plastic!”

Cu o producţie anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale din lume. Comparativ cu ciclu lor de viaţă, de 20-500 de ani, obiectele din plastic sunt folosite o perioadă scurtă de timp. Aproximativ 8 milioane de tone de deşeuri din plastic intră anual în oceanele lumii. Cercetările au evidenţiat că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual datorită ingerării de obiecte din plastic. Moartea păsărilor survine, de asemenea, datorită sufocării cu obiecte din plastic sau încurcării în obiecte din plastic.

(Sursa: http://www.salem-news.com/articles/june102011/plastic-bags.php)

          Descarcă Prezentare Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare