Back

Echipamente cu conţinut de PCB sub 5 dmc

 

LISTA TIPURILOR DE ECHIPAMENTE CE CONTIN COMPUSI BIFENILI POLICLORURATI CU VOLUM MAI MIC DE 5 DM3

 Aceste echipamente sunt sisteme inchise care contin PCB-uri pure sau in amestec inchise ermetic intr-o incinta. In conditii normale mediul sau utilizatorii nu pot intra in contact cu PCB-ul continut, totusi emisiile de PCB pot apare in timpul remedierii unor defectiuni sau al scoaterii din folosinta, sau ca rezultat al unor avarii.

 

  • Condensatoare  
    • condensatoare de putere in instalatiile electrice
    • startere la unele dispozitive de iluminat
    • condensatoare de pornire la frigidere, sisteme de incalzire, aparate de aer conditionat, pompe de apa, etc.
    • condensatoare in echipamente electronice precum televizoare si   cuptoare cu microunde
  • Motoare electrice  - utilizare minora in anumite motoare specializate racite cu fluid
  • Electromagneti- utilizare minora pentru anumiti magneti separatori raciti cu fluid
  • Comutatoare*- instalatii electrice
  • Regulatoare de voltaj*- instalatii electrice
  • Cabluri electrice umplute cu lichid*- Instalatii electrice si surse private de electricitate (ex.instalatii militare)
  • Intrerupatoare electrice cu lichid* - instalatii electrice

* aceste aplicatii nu contin in mod obisnuit PCB-uri dar se pot contamina in cursul operatiunilor de intretinere si reparatie.

In general este dificil sa se detecteze prezenta PCB-urilor in interiorul echipamentelor sigilate, acestea neputand fi deschise in acest scop. Informatiile privind compozitia fluidului dielectric trebuie sa se bazeze pe inregistrarile efectuate cu ocazia unor reparatii, pe datele publicate de catre producator sau sa se obtina prin consultarea intreprinderilor sau a producatorilor implicati in fabricarea si comercializarea acestora.

In Romania echipamentele ce contin un volum mai mic de 5 dm3 de PCB-uri sunt reprezentate in special de condensatoarele de putere din instalatiile de distributie a curentului electric, dar si de alte tipuri de condensatoare. 

Exista 3 tipuri majore de condensatoare care pot contine PCB:

  • Condensatoare de corectare a factorului de putere - in general sunt condensatoare mari cu dimensiuni uniforme (60 cm x 30 cm x 15 cm) si pot contine cca 1,4 kg (~ 1 dm3) de fluid cu PCB; de obicei sunt situate langa transformatoare, adesea in stativele din centralele electrice; acest tip de condensatoare se pot intalni in fabrici, birouri, scoli, spitale, magazine si instalatii militare. Cele de dimensiuni mai mari se pot gasi langa sursele mari de energie electrica din cadrul acestor facilitati (de ex. camerele cu calculatoare electronice, sistemele de incalzire si racire centrala).
  • Condensatoare din circuite electrice si electronice de mica putere – cele mai comune sunt condensatoarele de pornire a motoarelor, condensatoare mici utilizate pentru a asigura impulsul necesar pornirii motoarelor unifazice. Condensatoare de mici dimensiuni se mai gasesc si in diferite aparate electronice si electrocasnice, cum ar fi uscatoare de par, masini de spalat, uscatoare de haine, pompe de apa sumberse, ventilatoare, aparate de aer conditionat. Aceste condensatoare contin in general sub 1,4 kg (cca 1 dm3) de fluid dielectric.
  • Bobine balast (drosel) – fac parte din anumite dispozitive de iluminat: lampi fluorescente, cu mercur, cu sodiu si tuburi tip "neon"; cuprind un mic transformator, un condensator si un releu termic bimetalic. Condensatorul este singurul element care poate contine PCB, de obicei cca. 0,1 kg (~0,065 dm3) PCB. La lampile fluorescente balastul se afla sub capacul metalic din spatele tubului fluorescent.