Back

COMUNICAT DE PRESĂ 2 Februarie - ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE

COMUNICAT DE PRESĂ

 2 Februarie - ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE

 

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe data de 2 februarie, pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.

De asemenea, marchează data adoptării Convenției Ramsar asupra zonelor umede în 1971, în orașul iranian Ramsar. Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost sărbătorită pentru prima dată în 1997.

Este timpul pentru restaurarea zonelor umede”, acesta este sloganul anului 2023   care evidențiază necesitatea urgentă de a acorda prioritate refacerii zonelor umede și solicită tuturor măsuri pentru a reînvia și restaura zonele umede degradate sau chiar dispărute.

Restaurarea constă în lucrări de intervenție în vederea stopării pierderii biodiversității ecosistemelor umede, refacerea sistemului hidric a acestora, precum și monitorizarea continuă a lucrărilor de refacere ecologică.

Zonele umede reprezintă o parte a ecosistemului format din apă, fiind factorul principal de reglementare a mediului. De asemenea, ajută la reglarea vieții animalelor și a apei. Zonele umede pot fi sub orice formă, cum ar fi cele marine, precum și cele de apă dulce. Acestea se află într-o formă de ecosisteme de coastă, inclusiv râuri, lacuri, mlaștini, acvifere subterane, pajiști umede, mlaștini, estuare, oaze, turbării, mangrove, delte, recife de corali, precum și locuri create de om, cum ar fi lacuri artificiale, iazuri cu pești și saline. Statistic, acestea acoperă doar 6% din suprafața terestră a Pământului, iar 40% din speciile de animale și plante trăiesc în zona umedă. Zonele umede sănătoase oferă, de asemenea, o lungă listă de beneficii comunităților umane: resurse de apă dulce, loc de trai și locuri de muncă, surse de hrană, reținerea dioxidului de carbon, epurarea naturală a apelor, protejarea zonelor locuite și agricole de inundații, viituri, furtuni

Județul Maramureș este valoros din punct de vedere al patrimoniului natural, fiind înzestrat cu multe zone umede, iar unele dintre acestea au fost declarate arii naturale protejate prin acte normative, cum sunt: Tisa, Tăul lui Dumitru, Poiana Brazilor, Tăul Negru, Cheile Tătarului, Iezerul Mare etc.

În vederea sensibilizării și conștientizării importanței acestei zile și a valorilor zonelor umede de către comunitățile urbane, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș împreună cu preșcolarii din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 9 din Baia Mare, coordonați de doamnele educatoare Ilosvai Melania, Condor Carmen și Ardelean Flavia, au organizat, în data de 03.02.2023, ora 10:00, o întâlnire cu privire la importanța zonelor umede urbane.

 

Director Executiv

dr. ing. Emilia TALPOȘ