Back

Agenda 21

Judeţul Mureş este primul judeţ din ţară care beneficiază, în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), de Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) Bucureşti, care răspunde, la nivel naţional, de organizarea, monitorizarea şi activitatea de consultanţă pentru acest proiect. de sprijinul PNUD pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă la nivel judeţean - AGENDA 21 MUREŞ.

AGENDA 21 Mureş urmăreşte asigurarea premizelor pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Mureş.

Expresia "dezvoltare durabilă" a devenit larg utilizată pentru a sublinia necesitatea atingerii simultane a obiectivelor de dezvoltare economică şi de protecţie a mediului. Atât timp cât înţelesul acestei expresii este nedefinit în termeni specifici, puţini sunt cei care sunt în dezacord cu principiul dezvoltării durabile.

O exprimare mai explicită a conceptului conduce la concluzia că dezvoltarea durabilă este o dezvoltare care satisface necesităţile prezentului fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.

Satisfacerea nevoilor prezente se referă la nevoile economice incluzând siguranţa economică a persoanelor în caz de şomaj, boală, nevoi sociale, economice şi de sănătate încluzând un adăpost care este sigur, sănătos, pe care să şi-l poată permite oricine într-un cartier racordat la reţelele de utilităţi, asistenţă medicală, educaţie, un mediu de viaţă protejat de accidente ecologice, poluare chimică, şi nevoi politice incluzând libertatea cetăţenilor de a participa la elaborarea şi implementarea politicilor şi deciziilor ce priveşte comunitatea în care trăiesc.

În ceea ce priveşte partea a doua a definiţiei, respectiv " ...(dezvoltarea) fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi", aceasta se referă la acţiuni de reducere a cantităţilor de deşeuri produse, respectiv reducerea pierderilor de apă potabilă, evitarea utilizării apei potabile în scop industrial, asigurarea unei ocupări raţionale a terenului, reducerea consumului de combustibili fosili în industrie, transport, protejarea bunurilor culturale, istorice, arhitecturale şi naturale.

Angajarea pentru dezvoltarea durabilă a autorităţilor locale înseamnă adăugarea unor obiective noi obiectivele tradiţionale ale dezvoltării comunităţii.

Atingerea obiectivelor de dezvoltare economică a fost preocuparea principală a autorităţilor municipale, respectiv creşterea prosperităţii, condiţii sociale mai bune, asigurarea serviciilor de bază, un mediu mai bun în spaţiul aflat în jurisdicţia lor.

Pe lângă aceste preocupări în conceptul "dezvoltării durabile" sunt cuprinse încă două preocupări majore. Una dintre acestea este preocuparea pentru impactul activităţilor de producţie şi consum din cadrul oraşului asupra necesităţilor tuturor oamenilor nu numai a celor aflaţi în jurisdicţia proprie.

O altă preocupare majoră a autorităţilor locale este înţelegerea naturii finite a multor resurse naturale şi a capacităţii ecosistemelor de a absorbi şi distruge deşeurile.

Adăugarea preocupării pentru mediu durabil la preocupările existente pentru dezvoltare înseamnă stabilirea unor limite în ceea ce priveşte dreptul producătorilor şi consumatorilor pentru utilizarea resurselor şi pentru producerea de deşeuri nedegradabile.

Documente atasate

Cuprins

Strategia de dezvoltare durabilă a Judetului Mureş

Planul de acţiune pentru dezvoltarea durabilă a Judetului Mureş

Proiectele prioritare ale Judetului Mureş în domeniul dezvoltării durabile