Back

Namoluri

 

Namoluri rezultate de la epurarea apelor uzate orasenesti

În judeţul Mureş, S.C. Compania Aquaserv S.A. are în exploatare staţiile de epurare din următoarele localităţi: Tg. Mureş, Sighişoara, Târnăveni, Reghin şi Iernut. În afară de acestea mai există două staţii de epurare în judeţ care sunt în funcţiune, dar nu sunt în exploatarea societăţii, la Sarmasu  şi la Sovata. Cantităţile de nămoluri generate în prezent de aceste staţii de epurare sunt în funcţie de:

· Populaţia racordată la sistemul de canalizare;

· Aportul apelor industriale colectate prin sistemul de canalizare;

· Tehnologia aplicată la epurarea apelor uzate (epurare primară sau secundară) şi randamentele obţinute în exploatare;

· Tehnologia de procesare a nămolurilor rezultate în procesul de epurare a apelor uzate (concentrare, stabilizare, deshidratare) şi randamentele obţinute în exploatare.

Pentru eliminarea finală a nămolurilor rezultate în proces sunt utilizate diferite metode, si anume:

· Depozitare în bataluri ;

· Depozitul de deseuri municipale;

· Depozitare pe platformele de deshidratare din incinta staţiilor de epurare ;

· Alte amplasamente autorizate .

Pentru depozitarea finală a nămolului rezultat de la Statia de epurare Targu Mures se foloseşte „rampa de nămol Cristeşti”. Acesta este un amplasament autorizat prin Acordul de mediu 59/20.04.2002, situat în extravilanul comunei Cristeşti, pe malul stâng al pârâului Cocoş, în vecinătatea punctului de vărsare în răul Mureş. Amplasamentul are S = 32.000 mp şi o adâncime medie de cca. 2 m şi este destinat eliminarii finale a nămolului fermentat şi deshidratat, urmând ca după epuizare să se realizeze reconstrucţia ecologică a zonei. Ca masură alternativă pentru depozitarea nămolului dezhidratat se folosesc şi batalurile din dotare.