Back

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare

10 MAI – ZIUA MONDIALĂ A PĂSĂRILOR MIGRATOARE

Tema aleasă în acest an pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare: "Stopaţi uciderea, braconajul şi comerţul ilegal cu păsări migratoare!" evidenţiază necesitatea conservării habitatelor speciilor de păsări migratoare prin măsuri eficiente de protecţie, astfel încât generaţiile viitoare să beneficieze de aceste resurse naturale.

Din cele mai vechi timpuri, omul a vânat animale sălbatice din diverse motive - ca mijloc de subzistenţă sau pentru agrement. Uciderea, braconajul şi comerţul ilegal cu specii de păsări sălbatice au schimbat în mod dramatic supravieţuirea acestor specii care sunt supuse şi altor presiuni, cum ar fi pierderea sau deteriorarea habitatelor. Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanţe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităţilor antropice nesustenabile.

 

Anual, milioane de păsări dispar datorită braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.  Un număr foarte mare de specii de păsări sunt amenințate cu dispariția, de aceea orice capturare de păsări migratoare trebuie să fie făcută luând în considerare caracteristicilor biologice și starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire.

România, alături de alte țări, a aderat la Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA), prin Legea nr. 89/2000.

In judeţul Neamt, în ariile de protecţie specială avifaunistică incluse în Reţeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 126 de specii de păsări cu migratie regulată, nemenţionate in anexa I a Directivei Pasari, dintre care amintim: corcodel cu gât negru, raţa cu cap brun, corcodel mare, gâsca de vară, prigorie, nagâţ, lebăda de vară si iarnă. Zonele protejate în care se regăsesc aceste specii sunt cele 6 arii de protecţie specială avifaunistică: ROSPA0018 Cheile Bicazului- Hăşmaş, ROSPA0072 Lunca Siretului Mijlociu, ROSPA0107 Vânători- Neamţ, ROSPA0125 Lacurile Vaduri şi Pângăraţi, ROSPA0129 Masivul Ceahlău şi ROPSA0138 Piatra Şoimului- Scorţeni- Gârleni dar şi alte zone acvatice din judeţ.

APM Neamt desfasoara  acţiuni de monitorizare a speciilor de păsări, cât şi de informare şi conştientizare a factorilor intersati, deoarece o serie de activităţi umane cum ar fi exploatarile de agregate  minerale, defrişările, agricultura, constituie presiuni prin reducerea/ distrugerea habitatelor, a locurilor de popas şi iernat pentru aceste specii.