Back

„Zone umede pentru viitorul nostru” tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2015

„Zone umede pentru viitorul nostru"

 tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2015

În data de 2 februarie 2015, începând cu ora 11,00 Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt va fi gazda unor activităţi dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede – 2 februarie 2015, având ca temă „Zone umede pentru viitorul nostru".

Astfel, în sala Centrului de Informare şi Documentare al APM Olt va fi organizat un simpozion în cadrul căruia specialişti ai APM Olt vor prezenta invitaţilor materiale informative despre zonele umede din judeţul Olt, arii speciale de protecţie avifaunistică, respectiv: Valea Oltului, Pădurea Radomir, Nisipurile de la Dăbuleni, Confluenţă Olt-Dunăre.

Va fi organizată şi o expoziţie de desene realizate de elevi de la şcoli din municipiul Slatina. La finalul activităţilor un grup de elevi din municipiul Slatina împreună cu specialişti de la APM Olt vor face o vizită într-o zonă umedă, Lacul de acumulare Ipoteşti, pentru observarea şi identificarea păsărilor şi a habitatelor suport ale acestora.

În fiecare an pe 2 februarie se aniversează  Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar, denumită şi Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al pasărilor acvatice. Acest document a fost ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991.

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii.

Pe teritoriul judeţului Olt, de remarcat sunt zonele umede din luncile Oltului şi Dunării Inferioare, care se constituie ca habitate cu valoare recreaţională, peisagistică, ecologică şi economică. Bazinul Oltului se extinde nu numai la nivelul râului Olt, ci şi la luncile, mlaştinile şi bălţile temporare ale afluenţilor săi, al căror rol este indispensabil pentru menţinerea numeroaselor specii de plante şi de animale, pentru circuitul hidrologic natural şi păstrarea climatului local.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA