Back

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt atenţionează persoanele fizice şi juridice, că au obligaţia de a „nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă” în conformitate cu prevederile OUG nr. 195 / 2005, privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţii, în baza art. 96 din OUG menţionat mai sus şi se sancţionează  cu amendă de la 3 000 lei la 6 000 lei pentru persoane fizice şi cu amendă de la 25 000 lei la 50 000 lei pentru persoane juridice.

De asemenea arderea miriştilor, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amendă penală de la 30 000 lei la 60 000 lei, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Constatarea contravenţiilor si aplicarea sancţiunilor se efectuează de comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi de autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, conform atribuţiilor stabilite prin lege.

         Fenomenul de ardere a miriştilor şi a resturilor vegetale, ar putea avea consecinţe grave asupra mediului, respectiv asupra aerului, solului, subsolului şi dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre, dar şi crearea posibilităţii extinderii focului în alte zone, care în condiţii meteorologice favorabile ar putea genera pagube materiale.

           În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

           Conform legislaţiei în vigoare, primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Director executiv,

Dorel STEOMLEGA