Back

Articol presa: “Ocrotirea păsărilor sălbatice înseamnă ocrotirea mediului înconjurător”

    “Ocrotirea păsărilor sălbatice înseamnă ocrotirea mediului înconjurător”

 

Ornitologi din toată lumea celebrează Ziua Mondială a Păsărilor în prima zi din luna aprilie şi marchează acest eveniment, prin activităţi care să atragă atenţia asupra ocrotirii tuturor speciilor de păsări sălbatice.

Începutul acţiunilor de protejare a speciilor de păsări sălbatice a fost anul 1906 când în urma Convenţiei pentru Protecţia Păsărilor a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ziua de 1 aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Păsărilor.

Pe plan european Directiva 2009 / 147 / CE privind conservarea păsărilor sălbatice este actul legislativ care reglementează protejarea, gestionarea ?i controlul asupra speciilor de păsări sălbatice care se găsesc în mod natural pe teritoriul european al statelor membre ?i stabile?te normele pentru exploatarea acestora. Această directivă, care este transpusă şi în legislaţia românească, se aplică păsărilor sălbatice, precum ?i ouălor, cuiburilor ?i habitatelor acestora.

Prin Legea nr 49 / 2011 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, se reglementează asigurarea diversităţii biologice, prin conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice pe teritoriul României cât şi menţinerea sau restabilirea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi a speciilor din flora şi fauna sălbatică.

Cea mai întinsă rezervaţie de interes ornitologic din ţara noastră este Delta Dunării, vestită în toată lumea prin diversitatea şi bogaţia avifaunei sale.

Judeţul Olt este caracterizat de un nivel moderat de biodiversitate – din punct de vedere al numărului de specii, al habitatelor şi al ecosistemelor pe care le formează şi din punct de vedere al suprafeţelor deţinute de acestea.

În judeţul Olt sunt declarate patru arii speciale de protecţie a păsărilor sălbatice şi anume: „Pădurea Radomir” de pe raza comunei Drăghiceni, „Nisipurile de la Dăbuleni”  ce se întind şi pe raza comunei Ianca, „Confluenţă Olt – Dunăre” pe raza localităţilor Gîrcov, Giuvărăşti, Orlea şi Corabia şi „Valea Oltului Inferior” care cuprinde lacurile de acumulare de pe râul Olt, iar pe raza judeţului Olt de la comuna Dobroteasa până la comuna Izbiceni.

Aceste arii speciale de protecţie a păsărilor sălbatice gazduiesc efective importante ale unor specii de păsări protejate, respectiv : barza albă (Ciconia ciconia), lebada de iarna ( Cygnus cygnus), egreta mare(Egretta alba), eretele vânăt(Circus cyaneus),  dumbrăveanca (Coracias garrulous), pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus), buhaiul de baltă(Botaurus stellaris), stârcul pitic(Ixobrychus minutus), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), pescăruşul mic (Larus minutus), ferestraşul mic (Mergus albellus), bătăuşul (Philomachus pugnax), ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta).

Ocrotirea speciilor de păsări sălbatice nu se poate realiza decât în contextul general al conservării mediului înconjurător.

A ocroti păsările înseamnă a ocroti mediul înconjurător, prin reducerea şi eliminarea poluării apei, aerului, solului şi vegetaţiei, refacerea unor habitate (păduri, pajişti, mlaştini) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, reducerea cantităţilor de pesticide folosite în agricultură şi silvicultuă, dar şi diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane negative exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vânătoare, distrugerea cuiburilor, etc).

Păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor, iar supravieţuirea lor depinde foarte mult de sprijinul acordat de oameni pentru protejarea lor.

Unele specii de păsări care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la medii noi de viaţă modificate sau la unele nou create de om.

Rolul nostru al fiecăruia este de a ocroti păsările, de a nu le distruge cuiburile, de a proteja locurile unde ele trăiesc, de a sesiza dacă unele păsări sunt în pericol.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA