Back

Comunicat presa: „Ozonul: tot ceea ce există între tine şi razele ultraviolete” tema Zilei Internaţionale pentru protecţia stratului de ozon - 16 septembrie 2015

 

„Ozonul: tot ceea ce există între tine şi razele ultraviolete”

 tema Zilei Internaţionale pentru protecţia stratului de ozon - 16 septembrie 2015

 

  Pentru această zi aniversară APM Olt organizează în data de 16 septembrie 2015 la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din mun. Slatina o activitate educativă pentru elevii claselor a IV-a, având ca temă protecţia stratului de ozon.

  „Ozonul: tot ceea ce există între tine şi razele ultraviolete” este tema din acest an stabilită de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru 16 septembrie 2015 – ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon.

Totodată anul acesta marchează 30 de ani de la adoptarea în anul 1985, de către politicieni şi oameni de ştiinţă, a Convenţiei de la Viena, la care au fost stabilite principiile colaborării internaţionale privind protecţia stratului de ozon cât şi măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea umană şi mediul înconjurător împotriva efectelor negative rezultate din activităţi umane, care afectează stratul de ozon.

Convenţia de la Viena din 1985  privind protecţia stratului de ozon, la care a aderat şi România, a deschis drumul spre adoptarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal, care reglementează producţia şi consumul de substanţe care depreciază stratul de ozon (ODS-uri), statele semnatare propunându-şi reducerea masivă a emisiilor de gaze care distrug stratul de ozon. Odată cu adoptarea acestui Protocol a fost declarată ziua de 16 septembrie ca Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon.

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, având la bază colaborarea și parteneriatele internaționale pentru a proteja patrimoniul comun al umanității și al comunității mondiale.

Consecinţele deprecierii stratului de ozon au impus  statelor semnatare ale Protocolului de la Montreal, renunţarea treptată la utilizarea substanţelor care distrug stratul de ozon, impunându-se găsirea unor soluţii acceptabile pentru înlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, în deplină siguranţă pentru sănătatea omului şi a mediului.

Odată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafaţa terestră, care ajunse în atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon.

Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte  a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, având rol de protecţie atât pentru sistemul climatic cât şi pentru sistemele biologice de pe pământ. În cantităţi mici radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism, dar în cantităţi mari pot duce la afectarea sănătăţii oamenilor şi a mediului.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA