Back

Comunicat presa: „Zonele umede şi managementul apei” tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2013

„Zonele umede şi managementul apei”

tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede - 2 februarie 2013

 

În data de 2 februarie se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar, denumită şi Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al pasărilor acvatice. Acest document a fost ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991.

În conformitate cu acest tratat, statele membre, de asemenea cunoscute sub numele de "părţi contractante", se angajează să protejeze şi să utilizeze durabil toate zonele umede de pe teritoriul lor, prin punerea în aplicare a măsurilor locale necesare, precum şi prin cooperare naţională şi internaţională. Ca parte a angajamentului lor, ţările colaborează activ pentru a menţine caracteristicile ecologice ale zonelor umede, inclusiv prin includerea conservării zonelor umede în legislaţia lor naţională privitoare la utilizarea terenurilor şi a planurilor de management.

„Zonele umede şi managementul apei” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede, iar  anul 2013 este declarat  de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca  Anul Internaţional al Naţiunilor Unite  dedicat cooperării în domeniul apei.

Obiectivul acestui an aniversar este de a conştientiza, atât în ceea ce priveşte potenţialul unei cooperări sporite, cat si cu privire la provocările cu care se confrunta managementul apei, având în vedere creşterea cererii de apă, alocarea şi serviciile oferite, pentru că accesul la o sursă curată şi adecavtă de apă este o cerinţă de bază pentru supravieţuirea oamenilor

În fiecare an, pe 2 februarie, Ziua Internaţională a Zonelor Umede aduce în atenţie aceste zone de importanţă vitală, care susţin existenţa a milioane de oameni, din întreaga lume.

Zonele umede fac trecerea de la mediul terestru la mediul acvatic şi ele sunt unele din cele mai productive ecosisteme de lume, îndeplinind mai multe roluri, respectiv: reglarea ciclului hidrologic, purificarea apei (zonele umede filtrează şi re?in poluanţii), diminuarea efectelor secetei ?i a inunda?iilor (luncile inundabile stochează apa atunci când nivelul  râurilor cre?c, apoi o eliberează treptat când acesta scade, contribuind la reducerea riscului la inunda?ii), alimentarea pânzei freatice, menţinerea fertilităţii solului, reducerea eroziunii solului, îmbunătăţirea microclimei, asigurarea condiţiilor de viaţă pentru numeroase specii de faună sălbatică, zone de recreere, etc.

Ziua Internaţională a Zonelor Umede este o oportunitate să ne amintim că viaţa şi activitatea oamenilor care trăiesc în apropierea apelor curgătoare depind de starea zonelor umede.

La Centrul de informare şi documentare, din cadrul APM Olt, în data de 1 februarie 2013 se va organiza o acţiune de educaţie ecologică a elevilor de la Şcoala Eugen Ionescu Slatina unde vor fi prezentate materiale multimedia interactive (3D model de zone umede), machete de zone umede, hărţi şi imagini foto şi se vor desfăşura jocuri pe teme ecologice.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA