Back

Comunicat presa: Obligaţiile operatorilor economici conform Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale

 Obligaţiile operatorilor economici conform Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale

La 1 decembrie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 278 / 2013 privind emisiile industriale. Această lege are ca scop prevenirea şi controlul integrat al poluării rezultate din activităţile industriale, stabilind condiţiile pentru prevenirea sau, în cazul în care nu este posibil, pentru reducerea emisiilor în aer, apă şi sol, precum şi pentru prevenirea generării deşeurilor, astfel încât să se atingă un nivel ridicat de protecţie a mediului, considerat în întregul său. Prezenta lege nu se aplică activităţilor de cercetare şi dezvoltare sau testării de noi produse şi procese.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea autorizaţiei integrate de mediu/autorizaţiei de mediu emite o autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu numai în situaţia în care instalaţia îndeplineşte cerinţele prezentei legi, fără a aduce atingere altor cerinţe ale legislaţiei naţionale sau a Uniunii Europene.

Conform prevederilor acestei legi, autorizaţia este actul administrativ emis de autorităţile competente de mediu, care permite unei instalaţii, unei instalaţii de ardere, unei instalaţii de incinerare a deşeurilor sau unei instalaţii de coincinerare a deşeurilor să funcţioneze în totalitate sau în parte, în condiţii care să garanteze că instalaţia respectă prevederile prezentei legi, respectiv: autorizaţia integrată de mediu pentru activităţile prevăzute în anexa nr.1 şi autorizaţia de mediu pentru activităţile prevăzute în anexele nr. 6-8 din această lege.

Operatorul are obligaţia să respecte condiţiile prevăzute în autorizaţia integrată de mediu/autorizaţia de mediu.

În cazul încălcării oricăreia dintre condiţiile prevăzute în autorizaţia integrată de mediu/autorizaţia de mediu, operatorul are următoarele obligaţii:

a) să informeze imediat autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea autorizaţiei integrate de mediu/autorizaţiei de mediu;

b) să ia imediat măsurile necesare pentru a restabili conformitatea, în cel mai scurt timp posibil, potrivit condiţiilor din autorizaţia integrată de mediu/autorizaţia de mediu.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea autorizaţiei integrate de mediu/autorizaţiei de mediu impune operatorului să ia orice măsuri suplimentare pe care aceasta le consideră necesare în vederea restabilirii conformităţii.

Operatorul are obligaţia să întrerupă operarea instalaţiei, a instalaţiei de ardere, a instalaţiei de incinerare a deşeurilor, a instalaţiei de coincinerare a deşeurilor sau a unor părţi relevante ale acestora, în cazul în care încălcarea condiţiilor din autorizaţia integrată de mediu/autorizaţia de mediu reprezintă un pericol imediat pentru sănătatea umană sau riscă să aibă un efect advers semnificativ imediat asupra mediului, până la restabilirea conformării.

În cazul oricărui incident sau accident care afectează mediul în mod semnificativ, fără a aduce atingere prevederilor OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, aprobată prin Legea nr. 19/2008, cu modificările şi completările ulterioare, operatorul are următoarele obligaţii:

 a) să informeze imediat autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi autoritatea competentă pentru inspecţie şi control la nivel local;

b) să ia imediat măsurile pentru limitarea consecinţelor asupra mediului şi prevenirea altor incidente sau accidente posibile;

c) să ia orice măsuri suplimentare, considerate adecvate şi impuse de autorităţile competente prevăzute la lit.a), pe care acestea le consideră necesare, în vederea limitării consecinţelor asupra mediului ş a prevenirii altor incidente sau accidente posibile.

Prezenta lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea şi controlul integrat al poluării) (reformare), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 334 din 17 decembrie 2010.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA