Back

Comunicat presa: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va fi sărbătorită şi în judeţul Olt - tema din acest an: „Căile de destinaţie: Păsările Migratoare şi Turismul”

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va fi sărbătorită şi în judeţul Olt

Anul acesta Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, 10-11 mai 2014, va fi celebrată printr-o activitate de educaţie ecologică a elevilor de gimnaziu ce se va desfăşura în data de 9.05.2014 la Palatul Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina. Acţiunea este organizată de Palatul Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran” Slatina în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt. La această acţiune vor participa elevi de gimnaziu, profesori şi învăţători de la şcolile din mun. Slatina cât şi reprezentanţi ai APM Olt.

Această activitate va cuprinde prezentarea unui film documentar despre aria protejată Valea Oltului Inferior, prezentarea păsărilor sălbatice protejate din ariile naturale protejate din judeţul Olt şi o expoziţie de desene şi picturi având ca temă protejarea păsărilor migratoare.

La finalul acestor activităţi, participanţii vor efectua o drumeţie în zona Lacului de acumulare Slatina, unde se vor face observaţii asupra păsărilor sălbatice existente în acest areal.

Păsările migratoare fac parte din grupa de păsări de specii diferite care în anumite anotimpuri, pentru a putea supravieţui, migrează la distanţe mari din anumite ţinuturi în altele.

Principalele motive ale migrării păsărilor sunt: oferta de hrană variată cu anotimpurile, căutarea celui mai potrivit loc pentru cuibărit, fuga din fa?a inamicilor naturali ?i evitarea suprapopulării. Durata ?i distan?a parcursă cu ocazia migrării sunt însă diferite.

Păsările migratoaresau oaspe?ii de vară din România includ un număr de 150 de specii, inclusiv formele neclocitoare, respective acele specii care vin numai în sezonul cald în România pentru a cuibări, urmând ca la apropierea sezonului rece să se reîntoarcă în zonele de iernat.

În judeţul Olt printre speciile de păsări migratoare putem enumera: lebăda, barza albă, cucul, pupăza, rândunica, ciocârlia de pădure, privighetoarea, etc.

„Căile de destinaţie: Păsările Migratoare şi Turismul” este tema din acest an sub care se desfăşoară la nivel mondial acţiunile dedicate Zilei Păsărilor Migratoare, temă care atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra legăturii dintre turismul durabil, dezvoltarea comunităţilor locale şi protejarea păsărilor migratoare.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este un eveniment la nivel global şi încearcă să aducă împreună persoane interesate pentru a proteja păsările migratoare şi de a aduce un plus de informaţie generaţiilor viitoare cu privire la importanţa protejării păsărilor migratoare.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se sărbătoreşte anual, din anul 2006, în cel de-al doilea weekend al lunii mai  şi este o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA