Back

Comunicat resa: „Apa şi energia” tema din acest a Zilei Mondiale a Apei – 22 martie 2014

 „Apa şi energia” tema din acest a Zilei Mondiale a Apei – 22 martie 2014

 

Anul acesta Ziua Mondială a Apei-22 martie 2014 va fi celebrată printr-o activitate de educaţie ecologică a elevilor de gimnaziu, ce se va desfăşura la Colegiul Naţional Vocaţional „Ion Minulescu” Slatina.

Acţiunea este organizată de Colegiul Naţional Vocaţional „Ion Minulescu” Slatina şi Şcoala „Ştefan Protopopescu” Slatina în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt.

Această activitate va cuprinde prezentarea unui film documentar privind protecţia apei, discuţii libere pe tema poluării şi protejării apelor cât şi alte activităţi dedicate acestei zile, sub sloganul „Apa şi energia”.

Prin astfel de acţiuni de educaţie ecologică a elevilor, APM Olt cât şi profesorii vizează dezvoltarea responsabilităţii elevilor faţă de mediu, motivaţia şi abilităţile de a participa la îmbunătăţirea calităţii mediului şi totodată posibilitatea de a contribui împreună cu elevii la buna gospodărire a resurselor naturale abordând astfel componente ale educaţiei ecologice, morale, estetice.

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an, „Apa şi energia”, evidenţiază faptul că apa ca şi energia, reprezintă o componentă esenţială pentru viaţa oamenilor, lipsa ei putând deveni un factor de limitare a dezvoltării economice dar şi faptul că energia produsă de apă este cu siguranţă una dintre cele mai valoroase resurse regenerabile de energie.

Apa nu trebuie privită ca un produs comercial oarecare, ci ca patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare. Apa o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, reprezintă un element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport cât şi factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic.

Apa este simbolul vieţii. Societatea şi însăşi viaţa sunt de neconceput fără apă. Apasub multiplele ei forme, a reprezentat şi reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic, atât pentru utilizarea directă de către om, cât şi pentru activitatea normală a biosferei, fiind, evident, indispensabilă supravieţuirii si bunăstării oamenilor.

În anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a fost organizată la Rio de Janeiro, s-a luat decizia ca ziua de 22 martie să fie sărbătorită ca Ziua Mondială a  Apei. Programul Naţiunilor Unite este instituţia sub egida căreia sunt organizate la nivel mondial diferite acţiuni de celebrare a acestui eveniment.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA