Back

INFORMAŢIE DE PRESĂ: „Apa şi activităţile umane” tema din acest a Zilei Mondiale a Apei – 22 martie 2016

„Apa şi activităţile umane” tema din acest a

Zilei Mondiale a Apei – 22 martie 2016

 

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an, 22 martie, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite  - „Apa şi activităţile umane”, atenţionează asupra rolului foarte important pe care îl are apa în activităţile desfăşurate de fiecare dintre noi, pentru că fără apă nimic nu ar funcţiona şi nimeni şi nimic nu ar putea supravieţui.

Astfel că apa în general, resursele de apă, apele curgătoare, apele stătătoare, apele subterane,  trebuie protejate de fiecare dintre noi.

Apa nu trebuie privită ca un produs comercial oarecare, ci ca patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare. Apa o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, reprezintă un element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport cât şi factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic.

Apa este simbolul vieţii. Societatea şi însăşi viaţa sunt de neconceput fără apă. Apa sub multiplele ei forme, a reprezentat şi reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic, atât pentru utilizarea directă de către om, cât şi pentru activitatea normală a biosferei, fiind, evident, indispensabilă supravieţuirii si bunăstării oamenilor.

În anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a fost organizată la Rio de Janeiro, s-a luat decizia ca ziua de 22 martie să fie sărbătorită ca Ziua Mondială a  Apei. Programul Naţiunilor Unite este instituţia sub egida căreia sunt organizate la nivel mondial diferite acţiuni de celebrare a acestui eveniment.