Back

La 1 iunie 2011 începe sesiunea de depunere a proiecte în cadrul Programului CASA VERDE -2011

Prin Ordinul MMP nr.1274 / 2011 s-a aproabt Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Finanţarea Programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, iar suma alocată judeţului Olt pentru sesiunea din 1 iunie 2011, este de 2.256.698 lei.

Prin Program se finanţează instalaţii pentru încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, respectiv : panouri solare, pompe de căldură sau centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Finanţarea nerambursabilă prin acest program se acordă după cum urmează:

    a) până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;

    b) până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv aparate de aer condiţionat ;

    c) până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

            În cazul cumulării în cadrul aceluiaşi proiect a două tipuri de instalaţii, cuantumul finanţării solicitate nu poate depăşi valoarea cea mai mare acordată unui tip de proiect din cele două cumulate în cadrul Programului.

Depunerea de către persoanele fizice din judeţul Olt a dosarelor de finanţare în cadrul Programului CASA VERDE - privind instalareasistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se va face începând cu data de 1 iunie 2011, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, din Slatina, str. Ion Moroşanu, nr. 3 – Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare. Dosarele de finanţare se depun personal de către solicitanţi.

Documentele necesare pentru întocmirea dosarului de finanţare prin PROGRAMUL CASA VERDE sunt următoarele:

    a) cerere de finanţare nerambursabilă, conform anexei nr. 2 la prezentul ghid din Ordinul MMP nr. 1274 / 2011, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original;

    b) declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, conform anexei nr. 3 la prezentul ghid, completată şi semnată de către solicitant, în original;

    c) copie de pe actul de identitate al solicitantului;

    d) extras de carte funciară pentru informare nu mai vechi de 30 de zile sau extras de carte funciară pentru autentificare valabil la data depunerii cererii de finanţare, care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, pentru solicitanţii care deţin individual un imobil;

    e) copia cărţii funciare şi extras de carte funciară individuală, pentru proprietăţi comune, pot fi maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară, care adunate trebuie să fie egale cu 1 (un) întreg;

    f) autorizaţie de construire emisă solicitantului, în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie, valabilă la data depunerii, inclusiv ordinul de începere a lucrărilor emis în conformitate cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

    g) certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul;

    h) adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă comercială, sau extras de cont;

    i) un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului: "Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire", precum şi sesiunea de depunere.

Personalul APM Olt, cu responsabilităţi în derularea Programului, verifică conformitatea administrativă a documentelor. Lipsa unui document sau prezentarea acestuia sub o altă formă decât cea solicitată sau ieşirea sa din perioada de valabilitate, precum şi neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate determină respingerea dosarului de finanţare.

Dosarele de finanţare conforme din punct de vedere administrativ se trimit în plic sigilat împreună cu fişa conformităţii administrative completată de APM Olt, la Administraţia Fondului pentru Mediu.

După publicarea de către Administraţia Fondului pentru Mediu a centralizatorului cu proiectele aprobate şi respinse, solicitantul a cărui cerere de finanţare a fost aprobată, se prezintă la sediul APM Olt, pentru semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, având asupra sa actul de identitate, în original, urmând a fi parcurşi paşii în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectului.

Odată cu depunerea dosarului de decontare, beneficiarul este obligat să facă dovada achitării integrale a serviciilor/produselor/lucrărilor aferente proiectului.

Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

Informaţii suplimentare despre Programul CASA VERDE, se pot obţine zilnic, de la Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare al APM Olt, conform programului de lucru:

luni, marţi, miercuri, joi: h 8,00 - h 16,30, vineri: h 8,00-h 14,00 sau la tel: 0249/423670, 0249/439166, 0746 248 742

Informaţii suplimentare despre Programul CASA VERDE se pot obţine şi de pe site-ul ADMINISTRAŢIEI FONDULUI PENTRU MEDIU, web: www.afm.ro

Persoanele fizice, interesate să aplice în cadrul Programului, pot consulta ghidul de finanţare, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 310/05.05.2011 şi disponibil pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu, la secţiunea aferentă Programului.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA