Comunicat presa: „Conectarea oamenilor la natură” tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2017
„Conectarea oamenilor la natură”
tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2017
Pentru anul acesta Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca, de Ziua Mondială a Mediului - 5 iunie 2017, toate activităţile dedicate acestei zile să se desfăşoare sub sloganul „Conectarea oamenilor la natură” iar ţara amfitrioană pentru acest eveniment internaţional să fie Canada.
De fapt sloganul din acest an, se vrea a fi un îndemn pentru noi toţi să ne bucurăm de natura care ne înconjoară, să o iubim mai mult, să o protejăm, să o preţuim. Deoarece omul este într-o strânsă legătură cu natura în care trăieşte, un lucru foarte important în buna funcţionare a acestuia, reprezintă o conexiune cât mai puternică cu aceasta.
Conectarea cu natura reprezintă un factor esenţial pentru starea de bine a fiecăruia, pentru că natura oferă pentru toţi pace, echilibru şi armonie.
Puterea vindecătoare a naturii dar şi efectul ei asupra stării de spirit a fiecăruia, sunt binecunoscute. Deconectarea de cotidian, prin ieşirile în natură lasă loc echilibrului şi armoniei din noi. Sunt locuri în natură mai mult decât destinaţii turistice, locuri pe care trebuie să le descoperim, să ne bucurăm de ele şi să fim recunoscători că natura ne-a creat astfel de miracole.
Dar indiferent în ce loc ne-am afla trebuie să vedem nu numai frumuseţea naturii care ne înconjoară ci şi utilitatea ei. Să fii conectat la natură înseamnă nu numai să te recreezi în natură, ci şi să ai o atitudine de respect pentru natură prin diferite acţiuni de protejare a ei. A depozita corect deşeurile, a păstra apele curate, a filtra emisiile atmosferice, a folosi raţional resursele naturale, a folosi mai mult sursele de energie regenerabilă, a ocroti speciile din flora şi fauna sălbatică, pot reprezenta totodată acţiuni de protejare a naturii dar şi de conectare la ea.
Ziua de 5 iunie trebuie să fie pentru toţi locuitorii Pământului un prilej de recunoştinţă pentru natura care ne-a dat tot ce ne-a trebuit, de bucurie pentru minunăţiile ei care ne înconjoară şi de speranţă pentru generaţiile viitoare de avea o natură poate la fel de frumoasă ca acum.
Ziua de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni. Această conferinţă a marcat printre altele declanşarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător ( UNEP ).
În fiecare an Organizaţia Naţiunilor Unite a fost onorată ca o anumită ţară să accepte să fie gazda principalei celebrări internaţionale a Zilei Mondiale a Mediului. Astfel din anul 2000, ţările / oraşele care au găzduit aceste manifestări internaţionale au fost : Australia (Adelaide), Cuba (Havana), Italia (Torino), China (Shenzen), Liban (Beirut), Spania (Barcelona), SUA (San Francisco), Algeria ( Alger), Norvegia (Tromso), Noua Zeelandă (Welington), etc.
DIRECTOR EXECUTIV
DOREL ŞTEOMLEGA